Obezitás-hypertónia-mozgásprogramok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Régi Új lehetőségek a mindennapos testnevelés oktatásában
A keringési rendszer feladatai
Néhány gondolat egy volt „edzőtől”…. Örököltem egy csapatot… ! március március 21.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Szabadidősport, egészség
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Kovássy Kata (CX4Z5C) Rekreáció MSc I. évfolyam
Az úszó technika,állóképesség és hajlékonyság kialakítása és szerepük a sportágban Virth Balázs 2013.
A HYPERTONIA BETEGSÉG NEM GYÓGYSZERES KEZELÉSE
Gyetván Erzsébet Parádfürdő
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
A terápia specialitása renális hypertoniában Prof. Dr. de Châtel Rudolf egyetemi tanár Semmelweis Egyetem ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika, Budapest.
Hypertonia.
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Az elhízás.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Cím név.
Rögvest kezdünk MÁMI_05.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
2-es típusú diabetes és diszlipidemia Dr. Lehotkai Lajos
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Dr. Masszi Gabriella November 12. SOTE –NET Barna-terem
A vércukor-önellenőrzés jelentősége diabetes mellitusban
A hypertonia és kezelése krónikus veseelégtelenségben
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
A krónikus vesebetegek csökkent fizikai aktivitása kapcsolatban áll a vesebetegség progressziójával és a fokozott kardiovaszkuláris halálozással Prof.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Testedzés diabetesben Apor Péter
Obesitas.
Obesek mozgásprogrammjairól (Zsírégetés, komorbiditás)
A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében.    Apor Péter dr.
A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
A belbetegségekben javasolt edzésprogramok integratív szemlélete Apor Péter dr. Apor-Med Bt., SOTE Testnevelési és Sporttudományos Kara, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet.
Az elesés syndroma idős korban
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
A korszerű centrális antitenzív kezelés szerepe a
Gyógytorna Spondylitis Ankylopoeticaban
Kardiológiai rehabilitáció
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A prevenciót és a rehabilitációt átívelő horizont
Plazmaadással mások egészségéért!
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A mozgás élettani hatásai
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A termálvíz gyógyhatásának vizsgálata térdartrózisban Debrecen Városi Egészségügyi Szolgálat Reumatológiai Szakrendelés Dr. Gomez Roberto.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A szervezet energiaforgalma
Amatőr labdarúgó csapat felkészítése
Az alendronát hosszú távú hatékonysága 10 évet átfogó adatok a III. fázisú osteoporosis kezelési vizsgálatokból Bone HG, et al. NEJM 2004;350:
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Állóképesség.
Modern edzésmódszerek
A szervezet energiaforgalma
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
TR90 Formálja át alakját 90 nap alatt! TR90 PROGRAM  Használata egyszerű és gyors  Egységbe kovácsolja a testet és a lelket a jobb megjelenésért  Olyan.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Az elhízás prevenciója és szövődményei
Egészség és sport.
A szervezet energiaforgalma
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Előadás másolata:

Obezitás-hypertónia-mozgásprogramok. Apor Péter dr

A „mindenkinek ajánlott”testmozgás: Lehetőleg a hét minden napján, legalább fél óra mérsékelt intenzitású testmozgás. Hetente legalább 3-5 naponta az aerob kapacitás 50-85%-ával,/a pulzustartalék 60-85%-ával (lihegtető, megizzasztó)a nagy izomcsoportokkal végzett, ciklikus(de bármely) testmozgás, ezen kívül heti kétszer rezisztencia gyakorlatok az erő fenntartására (és osteoporosis prevencióra).

Egy „edzés” felépítése: Bemelegítés: folyamatosan növekvő intenzitással az izületi mozgásterjedelem növelése (izomnyújtás) és az anyagcsere folyamatok, a légzés, a vérkeringés „felmelegítése”: 10 perc—idősebbeknek 15. Maga az „edzés” a fenti tartamban és intenzitással. Levezetés: izomnyújtások, relaxációs gyakorlatok 10 perc

Miben tér el ettől a hypertóniásoknak és az obeseknek javasolt mozgásprogram?

A hypertóniában szóbajövő korlátozó tényezők: (Safety first) Ko-morbiditások: aneurizmák, ér-események utáni hetek, vaszkuláris szövődmények, labilis vérnyomás értékek A vérnyomás nagysága: 180/120 Hgmm nyugalmi értékkel már nem szabad „edzeni” A terhelés alatt 220/120 fölé ne emelkedjék a vérnyomás Előzetes ergometriás terhelés és az edzés alatt vérnyomás ellenőrzés.

A hypertóniásoknak javasolható testmozgás specialitásai: az alacsonyabb intenzitás tartomány a biztonságosabb a préseléssel járó gyakorlatok kerülendők (rezisztencia: sokismétléses gyakorlatok, a glottis zárásának elkerülését tanítani kell a mindennapi mozgások –teher felemelése, guggolás, mélyre lehajlás-során is) relaxáló (stretching) gyakorlatok közbeiktatása 

Várható előnyök a hypertóniában: a nyugalmi szisztolés vérnyomás 10, a diasztolés 5-8 Hgmm-rel csökken (sok héttel az edzések elkezdése után, a betegek mintegy ¾-én, csak addig tartóan, amig edzésben maradnak) de a többi betegen is érvényesülnek az edzés jótékony hatásai a lipid anyagcserére, a glukóz toleranciára, az endothél funkciókra, a hangulatra és a szorongásra, a zsírmentes testtömegre, a csontállomány fékezett csökkenésére, a mozgásügyességre, a stresszfeldolgozás javulására, az aerob funkciókra, a szimpatikus tónus csökkentésében, a szívműködés gazdaságosabbá tételében, a szívizom védelmében, a nagyér-történések megelőzésében stb.

Az obesitásban felmerülő speciális korlátozások: ko-morbiditások a mozgató rendszer felkészületlensége és elváltozásai (csípő, térd, talp, izomerő) motorikus ügyetlenség járatlanság a sportokban a hőleadás, a folyadékháztartás a tartós izommunka idegen volta

Az energia felhasználás fokozása: ·         a testmozgás alatti energia felhasználás és az utána észlelt oxigén „luxus-felhasználás”(oxigén adósság) ·         az anyagcserét fokozó gyógyszerek ·         a táplálkozás specifikus dinámiás effektusa

Az anyagcserét csökkenti az edzéssel (gyakorlással) a mozgások kivitelezése gazdaságosabbá válik. a testsúly (testzsír-) csökkenéssel a nyugalmi anyagcsere csökken

Az obeseknek javasolt mozgásprogram heti legalább 2000 kilokalória (az 5x30 perc kb 7-800 kcal leadását jelenti) a mozgatórendszer terhelhetőségét figyelembe vevő mozgások ( kocogás?? tartós gyaloglás??) a tartós terhelést psychésen rosszúl tűrők interval-jellegű, többféle mozgást igénylő és játékos foglalkoztatása a hő és folyadékháztartás egyensúlyának megtartása

Obes mozgásprogram: (ACSM position stand 2001:Med. Sci. Sports Exerc a heti 280 perc testmozgás 18 hónapon át –13 kg súlyvesztéssel járt. Ha a heti mozgás 200 perc alatt volt, a súly a 6. hónaptól gyarapodni kezdett a megtartott mozgás és étkezés ellenére. mérsékelt intenzitás. 50-70% intermittáló jellegü, napi többszöri 20 perc edzés psychológiai előnnyel, és (talán) a nyugalmi anyagcsere ismételt élénkítésével jár—de nem hatásosabb a tartós mozgásnál Lifestyle actívity: a napi élet testmozgásait növelni (lépcsőzés, gyalog járás, vacsora utáni testmozgás stb.) Rezisztencia gyakorlatok: sokan preferálják ezeket, de nem hatásosabbak. Circuit edzést!

Közös az obesek és hypertóniások javasolt edzésprogrammjában: mérsékelt intenzitás (50-70%) hosszú időtartam a diétás és életvezetés-rehabilitáció közös vonásai Szervezési szempont: összevonhatók e betegek.

Obes fiúk gyaloglásának oxigén igénye. (Med Sci Sports Exerc Obes fiúk gyaloglásának oxigén igénye. (Med Sci Sports Exerc. 2003, 35, 669-74. Ayub és Bar-Or) A testtömeggel (és nem a testzsírral) arányosan nagyobb a gyaloglás oxigén igénye (és a pulzusszám), 100 m/perc (6 km/ó) sebességnél az oxigén felvétel már 12 ill. a pulzus 28%-kal

Exercise and diet in obesity treatment:an integrative system dynamics perspective (Abdel-Hamid: Med Sci Sports Exerc 2003, 35, 400-14) A komplex dinamikus feeadback rendszerek tanulmányozására találták ki, ipari technológiai indíttatással. Az ismert élettani adatok alapján napi 2 óra szabadidős tempójú gyaloglás 75% szénhidrát tartalmú étkezés mellett 12 hét alatt a testzsír 12%-os csökkenéséhez vezet, a zsírmentes testtömeg megtartásával.

Exercise induced weight loss preferentially reduces abdominal fat (Mayo etc:Med. Sci Sports Exerc.2003, 35, 207-13.) A katonai alapkiképzés (Singapore) 4 hónapja alatt a 30 feletti BMI és 25% feletti testzsír a szabad étkezés (a norma 3066 Kal) mellett heti 5 napos, heti 18,000 Kalóriás testmozgással 12 kg súlycsökkenés, 9%-os testzsír csökkenés, és elsősorban a haskőrfogat csökkenése mutatkozott.

„Fogyótúra” táborok a Svábhegyen (Apor, Borka, 1999) 17 napos programok 206 serdülőn átlagosan 5,6 kg súlycsökkenéssel jártak névlegesen 1800 Kalória étkezés mellett. A zsírmentes testtömeg 2,6 kg-mal nőtt.

Decrease in serum leptin after prolonged physical activity in men Decrease in serum leptin after prolonged physical activity in men. Gomez-Merino etc: Med. Sci Sports Exerc 2003, 34, 1594-99. The emerging science of body weight regulation and its impact on obesity treatment. Korner J és Aronne LJ: J. Clin. Invest. 2003, 111, 565-70. Clinical spectrum of obesity and mutations in the melanocortin 4 receptor gene. Farooqui etc: New Engl. J. Med. 2003, 348, 1085-95. Efficacy and safety of ephedra and ephedrine for weight loss and athletic performance: A meta-analysis. Shekelle etc: JAMA 2003, 289, 1537-45