TAKARÉKOSKODÁS - ÖNGONDOSKODÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
MasterCard - Év bankja 2010 Gauder Milán regionális igazgató MasterCard Europe.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
Foglalkoztatói nyugdíj
KÖSZÖNTÖM A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület nevében.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
Parajdi István.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
A Budapesti Értéktőzsde szerepe, jelentősége a közép-európai (osztrák, cseh és lengyel) tőzsdék között. A kuvikok nevében üdvözlöm a tisztelt zsűrit és.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Állásportálok, fejvadász cégek statisztikái szerint a jól kvalifikált controllerek a legjobban fizetett, leginkább keresett gazdasági szakemberek közé.
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
Hírek május 30. Shanghai - Purple Mountain Hotel Az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) ülést tartott az együttműködés elősegítése és az új.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
Megtakarítás, befektetés, öngondoskodás Dr. Mohai György Budapesti Értéktőzsde Zrt. Konferencia a tudatos pénzügyekért Budapest, október 2.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
A tőzsdei kereskedés tendenciái Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest,
HAGYOMÁNYOS ÉS ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK AZ NFH TEVÉKENYSÉGÉBEN Pintér István főigazgató Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Országos Fogyasztóvédelmi.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n Június 3. Talentum Játék Dörögdi Fesztivál ‘
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Strukturális és Kohéziós Alapok
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli RMI Marketingterv prezentáció
Együtt a vállalkozásokért Zala megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Dömökné Srágli Lívia projektmenedzser.
Beszámoló a Zöld szemüveggel a fenntartható életért projekt megvalósításáról Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó a projekt szakmai vezetője Debrecen, 2009.
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Makrogazdasági pénzügyek
Főbb megállapítások A takarékoskodás a magyarok 68 százalékának fontos, ez a vizsgált országok legmagasabb értéke. A megkérdezettek közül szintén Magyarországon.
Tudta-e Ön … ?. - Tudta-e Ön, –hogy a parlamenti képviselők összesen havi 360 millió forint fizetést kapnak a büdzséből?
A Vállalati Fenntarthatósági Osztály összegzése 2009-ről Fenntarthatósági munkák és eredmények 2009-es leltára  Fenntarthatósági Nap 2, idén kétszer annyi.
Szeretné gyermeke álmait valóra váltani? Családi Aranyszárny biztosítással védett megtakarítási program.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Vállalkozói mikrohitelek
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
FERENCES ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Hallatlan Alapítvány Összefoglaló az Alapítvány tevékenységéről és kiadványairól Országos Idegennyelvű Könyvtár Budapest, november 26. Könyvtár,
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Főbb megállapítások A takarékoskodás a magyarok 68 százalékának fontos, ez a vizsgált országok legmagasabb értéke. A megkérdezettek közül szintén Magyarországon.
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

TAKARÉKOSKODÁS - ÖNGONDOSKODÁS Párnacihától a betétkönyvig Danks Emese ERSTE BANK Kommunikációs igazgató

Erste - 191 év a takarékosság jegyében A szegények helyzetén csak a templomok és kolostorok igyekeztek javítani. → egy pap volt az első közép-európai takarékpénztár egyik alapítója! 1819 Bécs St. Leopold nevű külváros → tízezer gulden kezdőtőkével – ami ma mintegy 140 ezer eurónak felel meg –az Erste Oesterreichischen Spar-Casse, azaz Első Osztrák Takarékpénztár nevű pénzintézet megalapítása Johann Baptist Weber – a „kisemberek bankja” Az Erste Oesterreichische Spar-Casse-t azért hozták létre, hogy a hétköznapi emberek szerény megtakarításaikból tőkét tudjanak kovácsolni, hogy majd „életük későbbi szakaszában legyen némi biztonságuk, segítségük a betegség, öregség idején, avagy nemes célok mellé állhassanak”, miként azt a takarékbank alapszabálya is kiköti. Az Erste az első betétkönyveket 12-15 éves, szegénysorsú gyerekeknek adta át 1819-ben. Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Takarékoskodás - öngondoskodás Tanulmány a lakossági megtakarításokról Erste Sparkasse és IMAS International - 2009. augusztus Ausztria – Magyarország – Csehország – Szerbia – Románia - Ukrajna -3 500 ember megkérdezése MEGÁLLAPÍTÁSOK Általános A havi átlagos megtakarítás összege Romániában a legalacsonyabb Ausztriában a legmagasabb a betéti termékekben elhelyezők aránya a kérdezett országok közül (Mo. a második) Ausztriában a konzervatívabb megtakarítási formák népszerűbbek, Romániában a kockázatosabb termékek is kedveltek Magyarország A megkérdezettek 60%-a nagyon fontosnak tartja a takarékoskodást A megkérdezettek több, mint 50%-a havi 10 000 Ft-nál többet takarít meg A megkérdezettek közel 70%-a ugyanannyit vagy többet tervez megtakarítani a következő 5 évben A megtakarítási termékek közül bankbetétben tartják a legtöbb pénzt A 30-49 évesek körében a legmagasabb a befektetési termékeket pozitívan megítélők aránya Leginkább a váratlan eseményekre tartalékolnak az emberek Takarékoskodást nagyon fontosnak tartók aránya Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

A megtakarítási termékek hazai használata Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Takarékossági Világnap Takarékoskodás - öngondoskodás Good practices Takarékossági Világnap Pénzügyi oktatás Social Business Tour Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Takarékossági Világnap és az Erste Bank Austria 1925. október 31. – az első Takarékossági Világnap → 1989 – ENSZ által hivatalossá vált Ausztria 1956 - az osztrák takarékpénztárak kabalafigurát mutattak be – Sparefroh Ausztriában a lakosság 96 százaléka hallott már róla. Jelképe annak a gondolatnak, hogy vidáman is lehet megtakarítani. A hasán sárga pénzérmét viselő, piros sipkás kisember neve olyannyira egybeforrt ezzel a fogalommal, hogy a német nyelvben még ma is így hívják azt, aki a fogához veri a garast. A Sparefroh két évvel ezelőtt zajos siker közepette tért vissza az osztrák porondra. - új külsőt és új munkát kapott az 50. születésnapjára: az a feladata, hogy emlékeztesse az embereket a takarékoskodás és a jövőbeli pénzügyi biztonság elérésének fontosságára. Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Takarékossági Világnap Erste - Ausztria és Magyarország Fő hangsúly a gyermekeken!!! Ausztria ‘Nyitott fiók’ nap az 1 053 fiókban– különféle szórakoztató gyermekprogramok a fiókokban és a fiókok előtt Versenyek a Takarékossági Világnap témájához kapcsolódóan: - megtakarítási verseny – tartományonkénti megtakarítási verseny nyeremény: családi wellness hétvége - totó - grafikai verseny - fogadás a kiemelt fiókokban gazdasági-közéleti személyiségekkel (osztrák pénzügyminiszter, tartományi vezetők) Magyarország – kis lépésekkel Takarékossági Világnapot megelőzően - rajzverseny Takarékossági Világnapon - Nagy Családi Pénzügyi Nap egyes nagyobb megyei fiókok bevonásával– vetélkedők, fellépők, előadások pénzügyi szakemberekkel, stb. - Nyílt nap a fiókokban – egész nap programok a kiemelt fiókokban Termék - promóció - 1 napra extra kamat, azaz az aznapra eső kamatrész megduplázódik - aznapra szóló betételhelyezési akció és totó → fődíj: családi wellness hétvége Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Pénzügyi oktatás Erste Bank Hungary – Erste Befektetési Zrt. Pénzügyi oktatás fiataloknak Tőzsdejáték fiataloknak: „Tanulj meg játszva tőzsdézni!” Tőzsdelabor Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Pénzügyi oktatás fiataloknak Világszerte sürgetik a pénzügyi kultúra fejlesztését Az Erste Bank – „gondoskodó bank” jó példát mutatva országos oktatási program elindítása 2009 őszétől a bank munkatársai egy, a 10-18 éves korosztály számára összeállított interaktív előadás keretében beszélnek a gyerekeknek az alapvető pénzügyi ismeretekről. Jelenleg már 21 vidéki város – az iskolák száma napról napra növekszik website www.penzugyikisokos.hu * Blikk Pénzsarok Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Tőzsdejáték fiataloknak / Tőzsdelabor Az Erste Befektetési Zrt. tavaly ősszel egy izgalmas játékkal kívánt hozzájárulni az egyetemi, főiskolai hallgatók pénzpiaci ismereteinek bővítéséhez. A játék keretében a hallgatók testközelből ismerkedhettek meg a tőzsde alapvető szabályaival, törvényszerűségeivel és működésével is. Tőzsdei Hírbróker a befektetési és pénzügyi döntésekhez szükséges ismeretek és információk értékelése és alkalmazása Erste Netbróker HozamLáz valós pénzzel, valós kereskedési környezetben vetélkedés A sikeresség feltétele a hozam volt, és itt nem számított, hogy mennyi pénzt fektet be a diák. Díjak: vándorkupa, Raftingtúra Ausztriában, Ipod, notebook, házibuli,nyelvtanfolyam, gazdasági lap előfizetés Erste Netbróker Diákszámla Tőzsde Klub az Erste Tőzsdelaborban A tapasztalható nagy érdeklődés miatt indította az Erste - interaktív oktatások kisebb csoportoknak, szemináriumi jelleggel bővebb információk: www.erstebroker.hu Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Az ERSTE GROUP és a social business Koncepció a 21. században 2010 a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve (2008: Európai Parlament és Európai Tanács) ↓↓↓ Muhammad Yunus, a Social Business Koncepció és a Socal Business Tour ↓ Az ERSTE Alapítvány, az Erste Csoport, a good.bee, az osztrák munkaügyi, szociális és fogyasztóvédelmi tárca, valamint a Grameen Creative Lab kezdeményezése Muhammad Yunus béke Nobel-díjas professzor “I am proposing to create another kind of business, based on selflessness that is in all of us. I am calling it Social Business.” Professor Muhammad Yunus, a Grameen Bank alapítója A social business koncepció prototípusa a bangladesi Grameen Bank, amely a szegényeknek nyújt mikrohiteleket, és világszerte már számos projektnek adott ösztönzést a legkülönbözőbb gazdasági területeken. Turné 2010 májustól októberig, hat közép- és kelet-európai ország fővárosában kerül megrendezésre. Budapest 2010. július 7. A www.socialbusinesstour.com weboldalon részletes információkat találunk a Social Business Turné 2010-ről és az egyes városokban rendezendő Social Business Napokról. Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Mit tanultunk a válságból? A lakosság meglehetősen tájékozatlan a pénzügyeit illetően és nehezen igazodik el a banki fogalmak között – segítség Tartalékok szerepe / Önerő jelentősége, öngondoskodás Banki szakemberek nyitottabbá válása, személyesebb, közvetlenebb kommunikáció Banki termékek közérthetőbbé tétele → akár egyszerűsítése A takarékoskodás alapelve azóta sem változott. Ma is éppen annyira követendő alapelv, mint 191 évvel ezelőtt, hogy a bő esztendőkben félre kell tenni a szűk esztendőkre. A pénzügyi válság ismét ráirányította a figyelmet a takarékoskodás, az öngondoskodás fontosságára. Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.

Takarékoskodás - öngondoskodás Köszönöm a figyelmet! Takarékoskodás - öngondoskodás 2010. június 4.