Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Piaci tökéletlenségek
EXTERNÁLIÁK.
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Vállalat kínálati magatartása
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Integrációtörténet 2. témakör.
A piac Szakiskola.
Piaci korlátok.
A megbízó-ügynök modell (1)
REP – 3. kurzus.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
A gazdasági fejlettség mutatói
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Industrial Organization - alapvető modellek
Szállítási költségek, térséggazdálkodás
Matematika a közgazdaságtanban
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
A kurzus programja Dátum Témakör november 17.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 10. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
Piaci kereslet és kínálat
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Településmarketing Értékaudit.
„A fogyasztóvédelem iránti igény megjelenése összekapcsolódik annak felismerésével, hogy a gazdaságban nem érvényesülhet tökéletes verseny, így nem jöhet.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális innovációpolitika jóléti aspektusai A differenciált innovációpolitika sablonos voltáról Bajmócy Zoltán egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem.
A közömbösségi görbék rendszere
A fogyasztó optimális választása
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
2. előadás Az állam allokációs céljai és a közjavak elmélete
Pénzügytan II. 2010/2011. II. félév
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Közgazdasági elméletek története
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Közgazdaságtan 4..
Általános egyensúlyi elmélet
Átlagtermék, határtermék, optimális inputkombináció
Szűrés A rosszul informált fél lehetőségei a jobban informált fél ösztönzésére.
Előadó: Kelemen Katalin
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Kereslet-rugalmassági számítások
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Megbízhatóság alapú menedzsment Jónás Tamás szeptember 3.
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
A kereslet.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Munkagazdaságtani feladatok
Externáliák és közjavak
Előadás másolata:

Pénzügytan II. – 2011. február 23. Dr. Farkas Szilveszter 3. előadás A jólét mérése Pénzügytan II. – 2011. február 23. Dr. Farkas Szilveszter

Az előadás fő témái 1. A hatékonyság és a jólét mérésének elméleti alapjai A kormányzati intézkedések hatásának értékelése

1. A hatékonyság és a jólét mérése [1] Parciális és általános egyensúly feltételei egyéni, autonóm döntések a gazdaság = egyének összessége a piacokon a tökéletes verseny feltételei érvényesülnek Pareto-optimális állapot Elemzési eszköz a hatékonyság és jólét jellemzésére → állami beavatkozás hatásainak bemutatása

1. A hatékonyság és a jólét mérése [2] Pareto-hatékonyság, optimális helyzet Hatékonyság = terme-lők és fogyasztók jóléte Fogyasztói többlet (rezervációs ár) Termelői többlet Q S D P Pe A B C Qe

1. A hatékonyság és a jólét mérése [3] Tökéletesen versenyző piac – gazdasági és technikai hatékonyságot biztosít Termelésbe és fogyasztásban egyaránt → általános egyensúly Tökéletes verseny, hatékony egyensúly hatékony a termékek allokációja a fogyasztók között hatékony a termelési tényezők felhasználása hatékony a termelés és fogyasztás kapcsolata

1. A hatékonyság és a jólét mérése [4] Hatékonyság bemutatása – két termék esetére – transzformációs görbe Csere szerződési görbéje (termékmegoszlás fogyasztók között) Hasznosság-lehetőségek görbéje

1. Hasznosság és Pareto-hatékonyság Hasznosság-lehetőségek határa (HLH) Hatékony megoldások Pareto-hatékonyság Forrás: Solt (2008)

2. Kormányzati intézkedések és a jólét növekedése [1] A fogyasztói többlet alakulása Kormányzati intézkedés hatása az egyén jólétére Fogyasztási adó – árváltozás és hatása → helyettesítési és jövedelmi hatása

2. Kormányzati intézkedések és a jólét növekedése [2] Forrás: Solt (2008)

2.1. A kompenzáció esete Kaldor-Hicks kritérium: ha „A” helyzete nagyobb mértékben javul, mint „B” helyzete romlik.

2.2. A megvesztegetés esete Megvesztegetés: ha „B” helyzete jobban romlik, mint ahogy „A” helyzete javul  a kormányzati intézkedés meghiúsítható

2.3. A Scitovsky-féle kettős kritérium Scitovsky-féle kritérium: A jólét csak akkor javul, ha a nyertesek tudnak kompenzálni, de a vesztesek nem tudnak „megvesztegetni”.

Kérdések?