Általános Géptan (AG0001_1)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
GÉPKIVÁLASZTÁS.
Volumetrikus szivattyúk
A munkasebesség egyenlőtlensége
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Takarmányozástan (Vadgazda mérnöki alapszak)
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
Szabályozási Rendszerek
Tájékoztató LGB_km016_1. Tantárgy megnevezése, kódja Környezet-gazdaságtan NGB_AK012 Tantárgyprogramot készítő oktató Dr. Szigeti Cecília Oktatás
Hő- és Áramlástan II. Termodinamika és Hőközlés (NGB_AG004_2)
Fúvók-Kompresszorok Hő- és Áramlástan Gépei Író Béla SZE-MTK
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
A munkasebesség egyenlőtlensége
Számítógépes képelemzés 2007/08 I. félév Előadó:Dr. Gácsi Zoltán Gyakorlatvezető:Póliska Csaba Koncz-Horváth Dániel.
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
A GÉPELEMEK, GÉPSZERKEZETEK II. TÁRGY ÁLTALÁNOS JELLMZÉSE
HAJTÁSOK-ÁTTÉTEL.
HATÁSFOK - TERHELÉS.
Munkapont - Szabályozás
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
Hő- és Áramlástan Gépei
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Munkapont - Szabályozás
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 11.
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Szabályozási Rendszerek 2014/2015, őszi szemeszter Automatizálási tanszék.
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Hő- és Áramlástan Gépei
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
Kalorikus gépek elméleti körfolyamatai
A STATISZTIKA 1 TANTÁRGY EXCELLEL TÖRTÉNŐ TANÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
Tüzeléstechnika Követelmények
Oktatási és tanulmányi kérdések a Gazdaságtudományi Karon
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás alapjai 1. Gyakorlat Követelmények, regisztráció,
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Hő és áramlástechnikai gépek II. Követelmények
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering Vállalati információs rendszerek.
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények szeptember 6.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
Tájékoztató NGB_ak012.
Gazdaságstatisztika Tantárgyi követelmények 2017 ősz
Tantárgyi követelmények szeptember 8.
GKLB_FKTM001 tantárgyi követelményrendszer
A mesterséges intelligencia alapjai
Web oldal lippaiinfo.atw.hu.
SZÁMVITEL.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Járművillamosság-elektronika II.
Vizuális programozás MIN1M1-MIN1M2- MIN6B6IN - MIN6B8IN – MIN4I0N – MIN3H4PFN Követelményrendszer.
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Az emberi arcok Óramegbeszélés
GÉPKIVÁLASZTÁS.
Előadás másolata:

Általános Géptan (AG0001_1) Félévi követelmények

A tantárgy oktatói: Dr. Író Béla főiskolai docens A tantárgy képzési célja: A tantárgy célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a mérnöki gyakorlatban nélkülözhetetlen műszaki alapfogalmakkal, a gépek és gépcsoportok általános üzemeltetési körülményeivel, valamint a gazdaságos üzemvitel feltételeivel. A tantárgy az általános ismeretek elsajátítása révén alapozó jelleggel járul hozzá a szakmai tárgyak tanulmányozásához szükséges műszaki műveltség megszerzéséhez. Tervezett hallgatói óraterhelés: kontakt órák száma: 2 óra/hét konzultációs órák száma: 1 óra/félév önálló tanulás óraszáma: 2 óra/félév A tantárgy félévi követelménye: folyamatos számonkérés A tantárgy kreditpont értéke: 4 pont

és a feldolgozás tervezett időbeosztása Lényeges témakörök és a feldolgozás tervezett időbeosztása 1. hét Különböző energiaformák, az energia átalakíthatósága. A gép fogalma, csoportosítása. 2. Hét A teljesítmény és a hatásfok, veszteségek a gép üzemében, a súrlódás. 3. Hét A hatásfok és a terhelés kapcsolata különböző géptípusok esetében. Feladatmegoldás 4. Hét Az állandó sebességű üzem jellemzése. Tehervontatás vízszintes és lejtős pályán. Feladatmegoldás I. ZH; teljesítmény – terhelés – hatásfok; vontatás vízszintes és lejtős pályán (2013.10.04. péntek; 800 – 1800; C100)

hajtások, áttétel, változó sebességű üzem, lendítőkerék méretezése Lényeges témakörök és a feldolgozás tervezett időbeosztása 5. hét Az áttétel. Teljesítmény átvitel a súrlódás segítségével. Különböző csigasorok. 6. Hét A változó sebességű üzem jellemzése. A foronómiai görbék vizsgálata. 7. Hét Több fokozatú indítás, Feladatmegoldás. 8. Hét A munkasebesség egyenlőtlensége, lendítőkerék szerepe és fő méreteinek meghatározása. 9. Hét Feladatmegoldás. II. ZH; hajtások, áttétel, változó sebességű üzem, lendítőkerék méretezése (2013.11.08. péntek; 800 – 1800; C100)

hajtások, áttétel, változó sebességű üzem, lendítőkerék méretezése Lényeges témakörök és a feldolgozás tervezett időbeosztása 10. hét Stabilis jellegű gép változó terhelésű üzeme és szakaszos üzeme. 11. Hét A gép és a terhelés jelleggörbéje. A munkapont. Villamos motorok és belsőégésű motorok jelleggörbéinek sajátosságai. 12. Hét A szabályozás fogalma és a szabályozás alapesetei. A szabályozási veszteség. 13. Hét Adott feladathoz történő gépkiválasztás általános szempontjai. III. ZH; hajtások, áttétel, változó sebességű üzem, lendítőkerék méretezése (2013.11.29. péntek; 800 – 1800; C100) 14. Hét Rendszerező összefoglalás.

A félévközi munka A félév során 3 ZH dolgozat megírására kerül sor. A ZH-k 60 percesek, egy-egy alkalommal számfeladatokat kell megoldani, és elméleti tesztkérdéseket kell megválaszolni. Ezzel dolgozatonként max. 40 pontot lehet szerezni, de legalább 20 pontot el kell érni! Aki nem éri el a 20 pontot, az a vizsgaidőszakban, összesen két alkalommal, pót ZH-t írhat az adott anyagrész(ek)ből.   A zárthelyi dolgozatok megírása egy számítógépes rendszer segítségével valósul meg. A kiszámított eredményeket és kiválasztott válaszokat a számítógépes rendszerbe kell beírni, mely azonnal szolgáltatja az elért pontszámot.

A félévi érdemjegy meghatározásának módja: Elégtelen a félévi érdemjegy, ha bármelyik ZH eredménye 20 pont alatti! A félévi érdemjegy az elért összpontszám alapján összpontszám (p) félévi érdemjegy 0 - 59 Elégtelen (1) 60 - 83 elégséges (2) 84 - 95 közepes (3) 96 - 107 jó (4) 108 - 120 jeles (5)

Az elégtelen félévi érdemjegy javítása Az elégtelen félévi érdemjegy a vizsgaidőszakban pót ZH dolgozat(ok) írásával – ismételt vizsga jelleggel – javítható a vizsgaidőszakban, a NEPTUN rendszerben meghirdetett időpontokban és helyszínen, a vizsgákhoz hasonló eljárási rendben, legfeljebb két alkalommal.

Konzultációs időpont: szerda 1200 - 1600 A408 Kötelező irodalom Iró B.- Zsenák F.: Általános géptan; SZE, Elektronikus jegyzet, 1998   Ajánlott irodalom Pattantyús Á. Géza: A gépek üzemtana; Műszaki Könyvkiadó, Bp. 1983. Egyéb A http://rs1.sze.hu/~iro útvonalon az Általános Géptan (AG001_1) könyvtárban a tantárgy ismeretanyagának elsajátításához szükséges segédanyagok találhatók, melyeket a félév során folyamatosan aktualizálok!

Elérhetőség: Tel.: 96/503-307 E-mail: iro@sze.hu