1.) Magas csoportátviteli potenciálú vegyületek egymásba általában szabadon átalakulnak, mert a termék és reaktáns koncentrációarány változhat úgy a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Néhány gondolat egy volt „edzőtől”…. Örököltem egy csapatot… ! március március 21.
Advertisements

Az “sejt gépei” az enzimek
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
5. A FOTOSZINTÉZIS SÖTÉTSZAKASZA
Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ.
A glioxilát ciklus.
ENZIMOLÓGIA 2010.
Sejtlégzés, avagy kedélyes ámokfutás a metabolikus reakcióutakon…
Aminosavak bioszintézise
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A glioxilát ciklus.
A glukóz direkt oxidációja: Pentóz-foszfát ciklus
Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
Aminosavak bioszintézise
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A glükóz direkt oxidációja: Pentóz-foszfát ciklus
Fotoszintézis III. The Dark Biochemistry A CO2 asszimilációja:
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
! 3. TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ vagy VÉGOXIDÁCIÓ
BIOKÉMIAI ALAPOK.
AMINOSAVAK LEBONTÁSA.
LEBONTÁSI FOLYAMATOK.
SZÉNHIDRÁTOK ÁTALAKÍTÁSA
CITROMSAVCIKLUS.
LIPIDEK.
BIOKÉMIA I..
POLISZACHARIDOK LEBONTÁSA
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
MICHAELIS-MENTEN KINETIKA KEZDETI REAKCIÓSEBESSÉG
Zsírsavak szintézise: bevezető
Az intermedier anyagcsere alapjai.
Glukoneogenezis.
4. PROTEOLÍTIKUS AKTIVÁLÁS
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
Az intermedier anyagcsere alapjai 4.
Az intermedier anyagcsere alapjai 6.
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
Pentózfoszfát-ciklus
Az intermedier anyagcsere alapjai 8.
Zsírsavszintézis.
CITRÁTKÖR = TRIKARBONSAV-CIKLUS
Az intermedier anyagcsere alapjai 5.
Mozgatórendszer és Anyagcsere adaptáció
Nukleotidok.
1. GLIKOLÍZIS A glikolízis az eukarióta sejt legalapvetőbb lebontó, energiaszerző folyamata. Évmilliárdokkal ezelőtt alakult ki, amikor még alig volt elemi.
2. SZENT-GYÖRGYI – KREBS CIKLUS
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
A.)Termékképzéshez egyszerre több különböző szubsztrát kell, hexokináz glükóz + (Mg)ATPGlükóz-6-foszfát + (Mg)ADP foszforilezés két termék B.) A másik.
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
A Diabetes mellitus (cukorbetegség) kórélettana
A légzés fogalma és jelentősége
A szervezet biokémiai folyamatai
Nukleotidok anyagcseréje
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK a tilakoid-membránok lipid-fázisának kb. felét pigmentek teszik ki a többi galaktolipid és foszfolipid kettősréteg (erősen telítetlen.
2.2. Az anyagcsere folyamatai
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
ENZIMOLÓGIA.
Lebontó folyamatok.
22. lecke A szénhidrátok.
Szervetlen vegyületek
Energiatermelés a sejtekben, katabolizmus
ENZIMOLÓGIA.
Az edzés és energiaforgalom
I Z OMR E N D SZE R.
! 3. TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ vagy VÉGOXIDÁCIÓ
Fehérjék szabályozása II
Előadás másolata:

1.) Magas csoportátviteli potenciálú vegyületek egymásba általában szabadon átalakulnak, mert a termék és reaktáns koncentrációarány változhat úgy a sejtben, hogy a szabadentalpiaváltozás negatív legyen, a folyamat spontán végbemenjen. 2.) Alacsony csoportátviteli potenciálú vegyületek egymásba általában szabadon átalakulhatnak, mert a termék és reaktáns koncentrációarány szintén változhat eleget. 3. ) A magas csoportátviteli potenciálú vegyületek bomlása, amely exergonikus folyamat, fedezi az energiáját egy alacsony csoportátviteli potenciálú vegyület endergonikus szintézisének. Ezek a kapcsolt reakciók. 4.) Alacsony csoportátviteli potenciálú vegyületről csoport nem kerülhet át egy szubsztrátra, hogy magas csoportátviteli potenciálú vegyület keletkezzen. 5.) Természetesen a magas csoportátviteli potenciálú vegyületeknek is keletkezniük kell valahogy, ha léteznek. Kétféle folyamat létezik, amelyben létrejönnek: szubsztrátszintű foszforiláció: 2 lépés a glikolízisben és egy a citrátkörben oxidatív foszforiláció a mitokondriumban

Szubsztrátszintű foszforiláció a glikolízisben

glykys = édes görögül lysis = bomlás görögül glikolízis = édes bomlása, vagyis egy cukor, a szőlőcukor degradációja Anyagcserefolyamatok tanulásakor felteendő kérdések: hol? = milyen élőlény mely sejtjének melyik organellumában? miért? = mi a célja a folyamatnak, mi termelődik, változik? mikor? = milyen fiziológiás vagy patológiás körülmények között zajlik? hogyan szabályozódik ennek megfelelően? hogyan? = mi az egyes reakciók mechanizmusa?

Lokalizáció: a glikolízis minden élőlény, tehát az ember minden élő sejtjének citoplazmájában zajlik, semmilyen sejtorganellum nem kell hozzá. Energiatermelő folyamat, a szőlőcukor lebontásának egyetlen olyan, univerzális folyamata, amely ATP szintézisét eredményezi oxigén nélkül is. Történhet oxigén nélkül, anaerob körülmények között, ekkor a végtermék tejsav = laktát, és lezajlik oxigén jelenlétében, aerob körülmények között, ekkor piruvát a végtermék. Közvetlenül az oxigén nem vesz részt a folyamatban. Akkor zajlik a glikolízis, ha a sejtnek energiára van szüksége, vagy ezen kívül a terméket, a piruvátot, valaminek a szintézise érdekében tovább alakítja. Létezik sejt szintű energetikai szabályozás, gyors allosztérikus mechanizmussal. Ez a Pasteur-effektus. Az ember egyes szerveiben hormonális szabályozás biztosítja az összhangot a szervek között, a glukózhomeosztázis fenntartására.

Click on a reaction to show the enzymes mechanism                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

A glikolízis jellemzői A kiindulási vegyület és a végtermékek nem foszforiláltak, minden köztitermék egy vagy két helyen foszforilált. 6 szénatomos hexózok és 3 szénatomos cukrok, valamint propionsavszármazékok vesznek részt benne. Résztvevő enzimek típusai: kinázok = molekulák közti foszfátcsoport átvivők , a 4 enzimből 3 irreverzibilis lépést katalizál, csak ezek a megfordíthatatlan lépések, és ezek a szabályozott enzimek izomerázok: aldo-keto cukorátalakítók, molekulán belüli csoportátvivő mutáz liázok: 6 szénatomos vegyületet ketté hasít az egyik, vizet eliminál a másik dehidrogenázok: 2 H-atomot von el az egyik és NAD-ra teszi, a másik az előbbi reakcióban keletkezett NADH-ról ad két H-atomot egy molekulának Két oxidációs lépésben az oxidáció energiáját felhasználva magas csoportátviteli potenciálú vegyület keletkezik, amelyekről a foszfát aztán ADP-re kerülve ATP szintetizálódhat. Ez a szubsztrátszintű foszforiláció.

Energetics of glycolysis: 1 glucose + 2 ADP + 2 P + 2 NAD = 2 pyruvate + 2 ATP + 2 NADH + 2 H+ if oxygen is present = aerobic condition NADH is oxidized back by shuttles/by respiratory chain of mitochondria. 1 glucose + 2 ADP + 2 P = 2 lactate + 2 ATP in anaeric condition, without O2 NADH is oxidized back by lactate dehydrogenase in the cytosol to produce lactate from pyruvate and NAD needs for glyceraldehyde-3P oxidation

A glikolízis szabályozása hexokináz I, II, III izoenzimek: mindenhol van valamelyik, kivéve, ahol glukokináz van allosztérikus gátló: glukóz-6P termék glukokináz = hexokináz IV izoenzim: májban, pancreasban fruktóz-6P-ot kötött reguláló fehérje gátolja PFK-1 = foszfofruktokináz-1 szabályozása májban, szívben, izomban, vesekéregben: allosztérikus gátlók: ATP, citrát,P-kreatin, (2,3-BPG, PEP) ― mindegyik csak energetikailag jól feltöltött sejtben magas koncentrációjú, hosszú szénláncú zsírsavak, ketontestek ― alternatív tápanyag H+, K+, Mg2+ ― pathológiás állapotokban allosztérikus aktiválók: AMP, ADP,P, ― energiahiány esetén magas koncentrációjúak (fruktóz-6P, fruktóz-1,6P2) ― glukóz van a sejtben fruktóz-2,6-biszfoszfát ― hormonális szabályozás alatt áll a szintje

Pasteur-effektus Louis Pasteur 1860-ban felfedezte, hogy az élesztőgombák anaerob körülmények között sokkal több szőlőcukrot bontanak le, mint oxigén jelenlétében, és oxigén nélkül sok tejsav = laktát keletkezik, míg aerob körülmények között alig. A glukózlebontás sebességmeghatározó lépése a PFK-1 által katalizált reakció. Oxigén nélkül, az ősi körülmények között csak a glikolízis termeli az energiát, vagyis 2 ATP-t glukózonként. A sok AMP serkenti az enzimet. 2 ADP ↔ ATP + AMP jobbra tolódik Aerob körülmények között, (a megjelenő légkörben) a glikolízis után folytatódik a szőlőcukor lebomlása egészen CO2-ig és H2O-ig, további, összesen max. 36-38 ATP-t eredményezve. A sok ATP gátolja az enzimet, AMP ekkor szinte nincs jelen.

Pasteur-effektus 2. 1. ) Aerob körülmények között a glikolízisben a végtermék piruvát, a keletkező NADH visszaoxidálódik a citoplazmában egy „inga” segítségével, H-je bejut a mitokondriumba, és ott ATP szintézisét teszi lehetővé. 2.) Anaerob körülmények között a glukózlebontás mitokondriális folyamatai nem működnek, a NADH H-je nem ingázik, ezért kell lennie a citoplazmában egy reakciónak, amely visszaoxidálja, hogy a glicerinaldehid-3P-deh. folyamatosan tudjon dolgozni. Ez a laktát-dehidrogenáz által katalizált reakció, így a végtermék a piruvát továbbalakulásával keletkező laktát.

Piruvátkináz szabályozása májban: allosztérikus gátlók: ATP, alanin allosztérikus serkentő: fruktóz-1,6-biszfoszfát glukagon szignálra foszforilált enzim: inaktív inzulin szignálra defoszforilált enzim: aktív Hosszú távú szabályozás gén szinten: magas vércukorszint → inzulin → HK, PFK-1, PK indukálódnak éhezés = alacsony vércukorszint → glukagon → GK, PFK-1, PK represszálódnak

Click on a reaction to show the enzymes mechanism                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Foszfoglicerát-mutáz = phosphoglycerate mutase

enoláz = enolase

piruvátkináz = pyruvate kinase logikátlan az enzim neve, mert a piruvát a termék, és sosem a szubsztrátja az enzimnek, lévén a reakció irreverzibilis az enol-oxo tautomerizáció spontán zajlik, az oxigén nagyon nagy elektronegativitása miatt, és 30 kJ/mol körüli energiafelszabadulással jár

laktát-dehidrogenáz = lactate dehydrogenase