Óföldeáki erődtemplom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Alsónémedi bemutatása
Alsónémedi A falu bemutatása
 1709-ben pestisjárvány pusztított a városban. A katolikus templom 1757-ben, a református 1787-ben épült ben újabb járvány, kolera pusztított.
Mindenszentek temploma Pécs
Készítette:Fekete Ágnes
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Ferenczi Patrícia 8.b Tanár: Hamar Tímea
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Kőröstetétlen.
6. Témakör: A Magyar Köztársaság államszervezete
Koronázási Jelképek.
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
BÜKKSZÉK.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Kölcse.
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Somogybükkösd.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Suki-kehely Szilágyi Klára
Készítette: Kleri Dzsenifer
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
HERALDIKA johny Liszt: Magyar rapszódia No6.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
A népesség számának változása Európában
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Kávás.
ADVENTI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN
Törpeállamok.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Nagyudvarnok Veľké Dvorníky
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
PRÁZSMÁRI SZÁSZ ERŐDTEMPLOM EvangélikusEvangélikus temploma a Erdély legjelentősebb templomerődje. Az első templomot talán 1218-ban kezdték építeni,
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Készítette: Szatmári Zsófia
Susann Nordströms Orkester - True Love
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Sárrétudvari.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
HERALDIKA johny Liszt: Magyar rapszódia No6.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Veresegyház.
Református templom dad
Budapest Programajánló
A koronázási jelképek.
Székelyderzs a becsület falva
Tetétlen.
PASSAUI ZARÁNDOKLAT ( ).
Határtalanul program 2018 Felvidék.
HERALDIKA johny Liszt: Magyar rapszódia No6.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Óföldeáki erődtemplom < 2009 > < 2009 >

A falu rövid története Földrajzilag Csongrád megye délkeleti csücskében fekszik, Hódmezővásárhely és Makó között. Neve elsőként Fyldeak-ként szerepelt 1406-ban. A középkorban főleg egytelkes kisnemesek lakták. Az 1596. évi tatárdúlás megsemmisítette falut a 17. század közepére református magyarok népesítették újra. Az 1686. évben ismét pusztává lett, újabb betelepülésére 1720 körül került sor. 1729-től a Návay-család birtokolta. Az 1845. évi áradások után lakóinak jórésze a jelenlegi Földeák községbe költözött. Dombon álló műemlék templomerődje a 15. század elejétől kezdődően épült ki; a falu múlt századi elhagyását követően magtárként használták a templom 1923-24. évi helyreállításáig. Figyelemre méltó a klasszicizáló, oszlopos-timpanonos portikuszú Návay-kúria. Lélekszáma jelenleg 540 fő. < 2009 >

Óföldeák címere álló, csücskös talpú pajzs kék mezejének ezüsttel fodrozódó zöld vizén feketével pántozott aranyos csónakban balra forduló, természetes színű, kiterjesztett ezüstszárnyú, ezüst ágyékkendőt viselő, aranyhajú angyal ül, és fekete lapáttal bal felé evez. A pajzsra balra forduló, arany szegélyű és pántozatú, vörös bélésű, természetes színű, pántos tornasisakot helyeztek, nyakában aranyszalagon aranymedália, rajta ötágú aranyleveles korona (a koronapánton és a három levélben zöld, vörös, zöld ékkövekkel, a közbeeső ágakon gyönggyel). Földeák és Óföldeák testvértelepülés voltukat címertöréssel oldották meg a címerválasztást, mégpedig úgy, hogy Földeák örökölte az 1912-ben elnyert címert, Óföldeák pedig címerképében, figurái irányaiban és motívumaiban ennek tükörképét használja. Földeák a jelképei megalkotásakor - 1912-ben - a Návayaktól nyert kegyúri címet.

Itt most jobbra…

A templom enyhe magaslaton áll, körülötte fal és sáncárok

Az Alföld egyetlen, -még ma is egyházi funkciókat ellátó- sáncárokkal és erődfallal körülvett XIV. századi Szűz Mária Keresztények Segítsége Római katolikus erődtemplom.   Érdemes még megtekinteni az ősparkot, a XVIII-XIX. században épült földesúri Návay kúriát és látogassanak el a helytörténeti emlékházba is.

Az oltárt Gardi István helybeli asztalosmester készítette Az oltárt Gardi István helybeli asztalosmester készítette. Középütt Mária, Szent József és Szent László szobrával.

A szószéket gyöngyházba vésett domborművek díszítik.

Magtár

< Dr. Spissák Lajos, 2009 > VÉGE < Dr. Spissák Lajos, 2009 >