A baromfiágazat ökonómiai értékelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
A köles kül- és belpiaca
EU alapismeretek E-Learning.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Az OECD tagországok mezőgazdaságának támogatottsága az új metodika alapján - különös tekintettel Magyarországra Hajdú Eszter
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A sertés és baromfi-ágazat versenypozíciója az EU-csatlakozás után
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan II.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A világ baromfihús-termelése, a baromfihús versenyképessége
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar tőkeexport bemutatása
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
Cukor, napraforgó és burgonya
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
A magyar mezőgazdaság szerkezete
I. Baromfitenyésztés előadás
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
LNG lehetséges import beszerzési forrásai. A világ LNG piaca 2015-ben a globális nemzetközi LNG kereskedelem volumene elérte a 244,8 millió tonnás értéket,
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
BROILER ágazati HELYZETKÉP
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Előadás másolata:

A baromfiágazat ökonómiai értékelése Forrás: Popp-Udovecz, 2003, Kalmár, 2004; Bogenfürst, 2004; Keszi, 2004

Az ágazat jellegzetességei Több faj Eltérő tartástechnológiák Egyszerre van jelen a high-tech és a természetszerű tartás A szaporítóanyag előállítás egyes fajoknál néhány világcég kezében összpontosul. Fogyasztás biztosítása nagy integrátor cégeken keresztül valósul meg. Koncentráció a termelésben

A világ baromfihús termelésének megoszlása 2002-ben

A baromfihúsok termelését az elmúlt évtizedekben a gyors fejlődés jellemezte. Az iparszerű termelési rendszerek jelentették a fejlődés motorját. A FAO a baromfihús 2002. évi világtermelését mintegy 72,2 millió tonnára becsüli. A legnagyobb termelők (USA, Kína, EU, Brazília) a világtermelés kétharmadát állítják elő

A világ baromfihús termelésének fajonkénti megoszlása

A világ húsexportjának megoszlása

A világ jelentős baromfihús exportőrei a különböző előrejelzések szerint (nettó kereskedelem)

Az export A baromfihús exportjában kiemelkedő szerepet játszik az USA, Brazília és az EU, de nem elhanyagolható hazánk súlya sem (100 ezer tonna feletti mennyiséggel) a világexportban. A világexport közel felét az USA bonyolítja, kivitele eléri a 3 millió tonnát.

Brazília foglalja el a második helyet, az utóbbi négy év alatt megduplázta kivitelét, 1999-ben még az Európai Unióval azonos mennyiségű csirkehúst exportált, ma már kétszer annyit. Sem az USA, sem Brazília nem importál broilert.

A világ jelentős baromfihús importőrei a különböző előrejelzések szerint (nettó kereskedelem)

Az import A jelentősebb importőrök sorában található Oroszország, Kína, Japán, Kína Hong Kong és Mexikó A világ legnagyobb importőre Oroszország, a világkereskedelem mintegy 20 százalékának felvevője. Az orosz import néhány évi visszaesés után újra emelkedik és már meghaladja az 1,4 millió tonnát.

Az USA és az EU-15 baromfihús termelésének alakulása a különböző előrejelzések szerint

Az EU-15 baromfihús-termelése (vágott súly, ezer tonna) forrás: Eurostat

Az EU-15 baromfihús-termelésének 70 százalékát a vágócsirke-, 20 százalékát a vágópulyka- és 4 százalékát a vágókacsa- előállítás adta 2001-ben. Az EU pulykahús termelés megközelítőleg 2 millió tonnára rúg, ami a világtermelés csaknem 40 százalékát jelenti. Az európai fogyasztás a közeljövőben nem növelhető. Az exportőröknek azokat a piacokat kell keresniük, ahol még alacsony szintű a pulykahús fogyasztása

A baromfihús előállításának alakulása nagyban függ attól, hogy milyen olcsón sikerül előállítani ezt a húsféleséget. Egyelőre az európai termelés továbbra is drága. Míg Dániában egy kilogramm baromfihús (vágott súlyban) előállítása 1,35 euróba kerül, addig Brazíliában csupán 0,72 euróba. A költségkülönbözetet főként a takarmányok árai okozzák

Az EU exportpozíciója Bár a harmadik legnagyobb exportőr az EU, azonban jelentékeny mennyiségű csirkehúst importál, mert az európai baromfihús – export-visszatérítés nélkül – nem versenyképes a tengerentúli olcsó baromfival

Az EU 2001-ben már nem tudta növelni kivitelét, ugyanis a hús- és csontliszt takarmányozás betiltása becslések szerint 5-15 százalékos költségnövekedést okozott a takarmányozásban. 1995-ben a világexport 22 százalékát bonyolította az unió, nettó exportja megközelítette a 700 ezer tonnát. 2001-ben a világexportból már “csak” 15 százalékkal részesedett és a nettó export 400 ezer tonnára apadt.

A környezetvédelmi intézkedések várható szigorodása is drágítja a baromfitartást. A következő években ezért legfeljebb az export stagnálásával számolhatunk.

A baromfihús külkereskedelmének alakulása az EU-ban az Európai Bizottság 2002. évi előrejelzése szerint

Az EU importtevékenysége Az EU baromfihús importja a kedvezményes kvóták és az olcsóbb importtermékek következtében fokozatosan növekedett. A jövőben az import növekedését prognosztizálja az Európai Bizottság. A világimportban elfoglalt aránya 5 százalékról 11 százalékra szökött fel. A brazil és a thaiföldi behozatal erőteljesen nőtt, aminek az a magyarázata, hogy ezekből az országokból sózott, fagyasztott baromfi érkezik, melyek importvámja alacsony

Fogyasztás A kedvező fogyasztói árak miatt a baromfihús népszerűsége tovább nő, az egy főre jutó fogyasztás a mostani 23,7 kilóról 25,2 kilóra emelkedik 2007-re. Az igények növekedését főként importból fedezik. Nem valószínű, hogy az EU a következő években is a korábbi évekhez hasonlóan versenyképes marad a világpiacon. Hosszú távon az EU-ban a termelés lassú emelkedése prognosztizálható.

Magyarország baromfiágazata

A baromfiágazat jelentősége Mezőgazdasági bruttó termelési értékéből 13,5%-kal részesedik Állattenyésztés bruttó termelési értékéből 31%-kal részesedik A mezőgazdaság nettó exportbevételéből 22%-kal részesedik

A baromfiállomány alakulása

2002. decemberében 41 millió darab körül alakult, melynek döntő hányadát a tyúkfélék tették ki, azonban az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve megállapítható, hogy részesedése a baromfiállományon belül lassú csökkenést mutat.

A magyar baromfitermelés szerkezete forrás: BTT adatok

Az Európai Bizottság Magyarországon a baromfihúsnál a termelés szerény mértékű növekedését prognosztizálja 2009-ig (a 2001. évi 420-ról 450 ezer tonnára). Az exportálható mennyiség ekkor 160 ezer tonna közelében lesz.

A baromfihús termelés csaknem felét a csirkehús adja. A pulykahús előretörése 2004-ig folytatódott, a csirkénél jövedelmezőbb termék a belső és külső piacokon addig jól értékesíthető volt. A baromfiágazat fejlődését a stabil, sőt élénkülő hazai kereslet, valamint a kedvező exportfeltételek ösztönözték. Az egy főre jutó baromfihús fogyasztás 33 kilogrammra növekedett az elmúlt években.

A baromfihús termelés és felhasználás változása Magyarországon 1961 és 2001 között

A baromfihús közel egyharmada (100 ezer tonna feletti mennyiség) exportra került. A legjelentősebb vásárlók az EU országai (elsősorban Németország).

A nagy tengerentúli szállítókkal szembeni előnyünk, hogy a közeli piacokon – az EU és a szomszédos országok piacai – friss, előhűtött baromfihúst tudunk értékesíteni, az EU-ba harmadik országokból érkező olcsó, sózott, fagyasztott import következtében fokozatosan csökken. Ezen túlmenően az EU-ban a baromfihús piaci ára is mérséklődik.

A baromfiipar belföldi értékesítéséből az egyes fajok aránya és azok fogyasztása: brojler 69,5 % és 18,5 kg/fo/év; pulyka 18,0 % és 4,8 kg/fo/év; lúd 7,3 % és 1,9 kg/fo/év; kacsa 5,2 % és 1,4 kg/fo/év. Az elmúlt 4 év során jelentősen nőtt a továbbfeldolgozott termékek fogyasztása, jelenleg évente 8 kg/fő.

Baromfihús-fogyasztás prognózisa az EU-ban és Magyarországon forrás: Orbánné, Nagy M.,2001

Műszaki háttér A hazai baromfiszektor az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig dinamikusan fejlődött. A jelenleg használt telepek 3/4-e ebben az időszakban létesült, korszerűsödött. Az ágazat 1990-es évek elejét jellemző termelés-csökkenésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent az új beruházások száma

A genetikai alapok kihasználása A nevelésbe fogott állomány genetikai kapacitását a termelők – a helyi környezeti hatások (tartás, takarmányozás, gondozás, stb.) miatt – csak részben tudják kihasználni. A hazai eredményeket az EU országok teljesítményeivel összehasonlítva megállapítható, hogy az elmúlt néhány évben javulás tapasztalható ugyan, de számottevőek a különbségek mind a brojler leadási súlyában, mind az elhullásban és a takarmányértékesítésben.

Ennek a hátterében alapvetően két tényező: a tartási körülmények nem megfelelő volta, valamint a hazai takarmányok hullámzó, általában közepes vagy gyenge minősége áll.

Környezetvédelmi kérdések A csirkehízlalás egyik legjelentősebb problémáját a környezetvédelmi hiányosságok jelentik, melyek pótlása jelentős költségigény miatt nehezen megoldható. Hiányosságok találhatók a trágya- illetve az állati hulladékok kezelése terén, a levegőszennyezés csökkentésében, vagy a szociális helyiségek állapotában. Ez a csatlakozást követően komoly veszélyforrást jelenthet, a működési engedélyek megtartása válhat kétségessé.

Üzemi struktúra Magyarországon a baromfiszektort alacsony állománykoncentráció jellemzi, miközben az EU országaiban a koncentrálódási folyamatok már a baromfitelepeket is elérték, s egyre inkább terjed az 1 kamion = 1 baromfiistálló betelepített naposcsibe rendező elv (1 kamion =40-50 ezer naposcsibe).

A 2000. évi ÁMÖ: 334 gazdasági szervezet foglalkozott tyúkfélék tartásával. Az egyéni gazdálkodók száma 596.988 (alacsony statisztikai kritériumok!) fő volt. Az állomány 41%-a a gazdasági társaságok, és 59%-a az egyéni gazdálkodók tulajdonában volt.

A hazai tyúkféle állomány kb. 60%-át adó egyéni gazdálkodók 89,2%-a 1 A hazai tyúkféle állomány kb. 60%-át adó egyéni gazdálkodók 89,2%-a 1.000 baromfinál kevesebbet nevel ennek következtében a baromfiállomány csupán 4,9 %-a tartozik ebbe a kategóriába.

Az egyéni gazdaságok 8,3%-a rendelkezik 1. 000 – 10 Az egyéni gazdaságok 8,3%-a rendelkezik 1.000 – 10.000 db csirke hízlalásra alkalmas teleppel, ők állítják elő a baromfi közel 28 %-át, s mindössze az üzemek 2,6 %-a nevel 10.000-nél több baromfit, ami az egyéni gazdálkodók által előállított mennyiség 67,1%- a. A nagynak számító és talán életképesnek nevezhető üzemek száma (>50.000) mindössze az egyéni gazdálkodók 0,4 %-a tulajdonát képezik.

Az ágazat ár-, támogatási- és adózási rendszere 1988-tól a baromfifélék szabad árformába kerültek, azonban a baromfiágazat szempontjából meghatározó takarmányoknak hatósági tájékoztató ára lett. 1991-től csak a takarmánybúza és a kukorica maradt hatósági áras körben, míg a többinél ún. legalacsonyabb árat állapítottak meg.

Az agrárpiaci rendtartásról szóló1993. évi VI Az agrárpiaci rendtartásról szóló1993. évi VI. törvény a vágócsirkét a közvetetten szabályozott termékkörbe sorolta, azóta a piaci mozgások, a kereslet-kínálat határozza meg a csirkehús felvásárlási- és értékesítési árát.

Külkereskedelem A hazai baromfiexport nemzetközi összehasonlításban is jelentős. Amíg az összes agrárkivitelünk értékben kb. 0,5%-át teszi ki a világexportnak, addig baromfiexportunk világkereskedelmi részesedése meghaladja a 2%-ot. A hazánkban előállított baromfi 1/3-a exportra kerül.

A baromfihús-export értéke Magyarországon az utóbbi három évben 250-300 millió dollár között változott, a kivitt készítmények értéke 25-27 millió dollár volt. Az ágazat bevételét érzékenyen érintette, hogy az exportárak 2002-ben és főleg 2003-ban esetenként 20-30 %-kal visszaestek.

A kilencvenes évek kezdetétől a magyar baromfitermékek fő piaca az Európai Unió. Baromfihús és baromfikészítmény exportunk értékének 75-78 %-a az EU piacain talál gazdára.

Az egyes baromfifajok közül a libahús csaknem kizárólag, a kacsahús és a máj döntő része az Európai Unióba kerül. Értékében mérve a pulykahús háromnegyede, a csirkehús 70 százaléka szintén a közösségbe kerül. Legfontosabb állandó vevőink az EU tagállamai közül Németország, Franciaország, Olaszország és Ausztria. Németország egymaga a baromfihús export 41-43 százalékát veszi fel. Franciaország a liba- és kacsamáj legnagyobb vásárlója.

Vágott baromfi export megoszlása baromfifajok szerint 1990-ben és 2003-ban, Magyarországon

Ár, költség, jövedelem

A csirkehizlalás 2004. és 2005. évre prognosztizált költség- és jövedelemhelyzete a mezőgazdasági társas vállalkozásokban

Az Európai Unió néhány tagországa és Magyarország vágócsirke termelői árai

Az Európai Unió és Magyarország vágócsirke fogyasztói árai 1995-2001 között

A tojástermelés

A világ tojástermelése földrészenként 1990-2002 (milliárd darab)

A tojóállomány megoszlása Magyarországon

A tyúktojás termelése- és felhasználása (tojásmérleg) Me: millió db

Árak alakulása

A tojástermelés főbb ökonómiai jellemzői

A víziszárnyas ágazat helyzete

A baromfitermelésen belül a víziszárnyasok különleges helyet foglalnak el. A víziszárnyas termékek kettős szerepet töltenek be világszerte: a fejlődő országokban népélelmezési cikként szolgálnak, különösen kiemelkedő ebből a szempontból Kína és DkÁzsia, ahol a víziszárnyas-hús mellett a kacsatojást is széles körben fogyasztják.

A fejlett világban viszont egyértelműen választékbővítő a víziszárnyas termékek szerepe. Ez utóbbi körben Németország és Franciaország emelhető ki, ahol átlagot meghaladó a kacsa- és lúdtermékek fogyasztása.

A víziszárnyas-termelés fejlődése a világon (FAOSTAT, 2002)

A világ vezető országai a kacsahús -termelésben 2001-ben (FAOSTAT)

A világ vezető lúdhús -termelő országai 2001-ben (FAOSTAT)

A világ hízottmáj-termelésének alakulása (CIFOG adatok, 2002)

Franciaországban a kacsamáj-termelés képezi a döntő többséget (15847 t, több mint 95 %), kevesebb, mint 5 % a pézsmaréce, míg a lúdmáj mennyisége évek óta hasonló szinten mozog (583 t), így a teljes mennyiség jelentős növekedése miatt aránya egyre csökken (jelenleg 3,5% a világ termelésének kb 25%-a)

Magyarország: a világ vezető országa a libamáj-termelésben, amelynek 70 %-át adja (a világ teljes májtermelésének kb. 9 %-át). Kacsamáj termelésünk a hazai teljes termelés kb. 25-30 %-a.

Magyarország májexportjának alakulása országok szerint (CIFOG, 2002)

Meglehetősen nagy, 24 százalékos árveszteséget szendevett el a libamáj az EU piacán az utóbbi 5 évben, miközben az eladott mennyiség ugyanilyen arányban nem csökkent.

A csatlakozás hatásai Tényleges hatások A baromfihús közös piaci szervezetének átvételével a hazai szabályozás lényegesen egyszerűsödött. Megszűntek a közvetlen ágazat-specifikus nemzeti támogatások, beleértve az árhoz kötött minőségi támogatást is A magyar termelőknek a jelenleginél élesebb versenyben kell helytállniuk az EU piacán

Várható hatások Racionalizálódási folyamat a mezőgazdasági fázisban és a feldolgozásban még inkább felgyorsulhat. Import nyomás (brazil, thaiföldi csirkehús) Szigorú állatjóléti és környezetvédelmi előírásoknak megfelelni nem képes állattartó telepek bezárnak Az EU szigorú forgalmazási szabályai és szabványai hatására az előírásoknak nem megfelelő vágóhidakról, továbbá a feketegazdaságból származó baromfihús visszaszorulására lehet számítani.

Az ágazat versenyképessége javításának alapvető feladatai A hatékonyság és megfelelőség javítása a tenyésztés, hizlalás és tojástermelés modernizálásának (genetikai alapok, technológiai rendszerek, tartási körülmények stb.) nemzeti és vidékfejlesztési forrásokból történő támogatásával; A biztonságos élelmiszer előállítás (eredetazonosítás és nyomon-követhetőség) követelményeinek megteremtése a közösségi jogszabályokkal összhangban;

A termékpálya szervezettségének javítása, hosszú távú szerződéses kapcsolatok kiépítése, megfelelő marketingstratégia kialakítása, ökológiai (szabad)tartás feltételeinek megteremtése; A termékpálya egészét felölelő koordinációk vagy integrációk kialakításának és működtetésének ösztönzése, támogatása.