Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Advertisements

Kaposvár.
A szakképzés jelene és jövője
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Foglalkoztatás, iskolázottság és képzettség
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Fazekas Károly Iskolázottság, munkaerő-piaci rugalmasság
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Mobilitási hajlandóság a Közép-magyarországi régióban
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
Munkanélküliség.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Alapkészségek és foglalkoztatás Az IALS tanulságai
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Példa egy ppt prezentációhoz
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Dávid János: A munkaerő szakmaszerkezetének keresleti előrejelzése, a munkaerő-kereslet és –kínálat egybevetése Hozzászóló: Varga Júlia Budapesti Corvinus.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
Dr. Kaposi József Magyarország a tanulás világában egyre jobban lemarad versenytársaitól:  a reformok ellenére a tudásbeli szakadék, amely a világ.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Az érettségi védelmében
A szakiskola jelene és jövője
Munkaerő-piaci helyzetkép A munkaerőválság makrogazdasági okai
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Emberpiac a Moszkva téren
Előadás másolata:

Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei Köllő János MTA Közgazdaságtudományi Intézet 2009. április 21.

Kézdi G. – Köllő J. – Varga J. fejezete OFA-MTA KTI 2008 Bővebben : Zöld Könyv a magyar közoktatás megújításáért Liskó Ilona fejezete Ecostat 2008 Munkaerőpiaci Tükör 2008 Kézdi G. – Köllő J. – Varga J. fejezete OFA-MTA KTI 2008

Válságtünetek Méretcsökkenés? A középfokú oktatásból szakképesítéssel kilépők aránya csak átmenetileg csökkent. A szakiskolai képzés mérete csökkent, de a közoktatásból közvetlenül a munkaerő-piacra lépők legnagyobb csoportját (35-45%) ma is az érettségit nem adó szakmunkásképzés végzettjei és lemorzsolódottjai adják.b A szakmunkás oklevél piaci értéke csökkent, egyes területeken teljesen elveszetta A kereslet és a kínálat illeszkedése romlott. Egyidejűleg mutatkozik szakmunkáshiány és –felesleg A nem a szakmájukban dolgozók aránya jelentősen nőtt.c A végzettek tömegesen dolgoznak képzettséget nem igénylő munkakörökben Vállalatok sokasága számol be hiányról Számos jel utal az alapkészségek súlyos hiányosságaira, és ez főszerepet játszik a fenti válságtünetek előidézésében  a) Kézdi (2007), Commander-Köllő (2008) b) Kézdi-Varga (2007), Tükör 2008 c) Kézdi (2007) d) Liskó (2004)

Válságtünetek - Foglalkoztatás Foglalkoztatási esélyek (%, érettségizett = 0) - Férfiak

Válságtünetek - Foglalkoztatás Foglalkoztatási esélyek (%, érettségizett = 0) - Nők

Válságtünetek - Foglalkoztatás A foglalkoztatási szint viszonylag magas, de: A nem a szakmájukban dolgozók aránya 35-40%-ról 60%-ra nőtt a rendszerváltás óta.a Akik nem a szakmájukban, azok zömmel képzettséget nem igénylő munkakörben dolgoznak, segédmunkás-bérért.a Hagyományos segédmunkákbanb dolgozik 40%, az arányuk itt közel 80% a) Munkaerőpiaci Tükör 2008 b) Olyan foglalkozások, ahol a 8 osztályt végzettek aránya>50% 1986-ban

Válságtünetek - Bérek Bérek (érettségizett = 1) - Nők

Válságtünetek - Bérek Bérek (érettségizett = 1) - Férfiak

Válságtünetek - Bérek Kereseti előny az általános iskolát végzettekhez képest

Kevés a jól fizetett szakmunkás. Válságtünetek - Bérek Kevés a jól fizetett szakmunkás. A bérek nem a „gyerekanyag romlása” miatt csökkentek. 2007-ben: Többet keresett az átlagos érettségizettnél 14.8% Többet keresett az átlagos diplomásnál 2.0 % A keresetek nem a képzés szűkülése után csökkentek a mai szintre, hanem a rendszerváltás éveiben

Válságtünetek - Alapkészségek IALS: Nemzetközi Felnőtt Írásbeliség-vizsgálat International Adult Literacy Survey 23 ország, 1994-98. Magyar részvétel: 1998 Közép-Kelet Európa: HU, CZ, PL, SLO Reprezentatív lakossági minták (2-4 ezer fő) Adatok a funkcionális írástudásról és a munkahelyen előforduló írás-olvasási-számolási követelményekről Miért? A funkcionális írástudás a tanuló- és alkalmazkodóképesség alapja

Mit tanulhatunk az IALS-ból? Válságtünetek - Alapkészségek Mit tanulhatunk az IALS-ból? Milyen munkahelyeken dolgoznak a szakmunkás végzettségűek? Hogyan hatnak a szakmunkás végzettségűek iránti keresletre a munkahelyi írás-olvasási-logikai követelmények? Milyen alapkészség-szintek alakultak ki Magyarországon 1) és 2) hatására? Hogyan változik az alapkészségek iránti kereslet?

Válságtünetek - Alapkészségek 1) Kelet-európai örökség: az alapkészségeket kevéssé mozgósító munkahelyek (és erre képző iskolák) A munkahelyek megoszlása az ellátandó írás-olvasási feladatok száma szerint

Válságtünetek - Alapkészségek 2) Nagyon erős iskolázottság szerinti szelekció az írás-olvasásigényes munkahelyekre Nem állt azokra a nyugat-európai országokra (UK, IRL, SF) ahol magas az alapfokon képzettek munkanélkülisége Az írás-olvasási feladatok számának marginális hatása a 0-10 (kék) és 11 osztályt végzettek (piros) részarányára két országcsoportban (ipar, termelő munkások)

Válságtünetek - Alapkészségek 3) Az oktatás jellege és a torz munkahelyi tapasztalat miatt erős lemaradás az alapkészségekben az idősebbeknél és a nem érettségizett fiataloknál Fiatal diplomások =0. Esetükben a kelet-nyugati különbség elhanyagolható. Iskolázottság: 1=0-10 osztály, 2=11 osztály, 3=12-14 osztály, 4=15+ osztály

Válságtünetek - Alapkészségek 4) Gyors eltolódás az írás-olvasásigényes munkahelyek felé foglalkozásokon és ágazatokon belül (is) Nem állt azokra a nyugat-európai országokra (UK, IRL, SF) ahol magas az alapfokon képzettek munkanélkülisége Kelet-Nyugati különbség a régi és új munkahelyeken előforduló írás-olvasási-számolási feladatok számában A munkavállaló iskolázottsága szerint, ágazatra és foglalkozásra kontrollálva

Dilemmák az alapkészségek fejlesztésében és az illeszkedés javításában

Az alapkészségek fejlesztése A kiinduló helyzet kétségbeejtő: - Kompetenciamérés: 75% elégtelen szinten a szövegértési és kvantitatív teszteken (gimn. 8% 1-2) - PISA 2000: 30% lemaradás a középiskolákhoz képest (OECD-átlag: 9%)a - PISA 2003, 2006: csak a szakképzés egészére vonatkozó adatok, úgy is nagy lemaradás mutatható ki - Lemorzsolódás: ötször-tízszer gyakoribb, mint a középiskolákbana,b - Évismétlésre buktatás: 2.5-3-szor gyakoribb A középiskolai mintát követő általános képzés kudarcot vallott A fejlesztésnek a (sajnálatos) realitásokból kell kiindulnia - Az iskolázatlan szülők gyermekeinek bekerülési esélye nyolcszor magasabba - Ide jár a továbbtanuló roma gyerekek kétharmadaa - Az érettségizett szülők gyerekeinek aránya <25%a a) Liskó 2008 b) Kertesi-Kézdi 2009

Az alapkészségek fejlesztése Az érettségit nem adó szakiskolák középiskolákba olvasztása, speciális, szakmatanulásra felkészítő programmal (9.-10. évf) és gyakorlóhelyek a TISZK-ekben? Képzők képzése, kötelező tréningek a hátránykiegyenlítés és a készségfejlesztés területén Ne indulhassanak 25 fősnél nagyobb osztályok. Meg kell szüntetni az igazolatlan hiányzás és az elégtelen teljesítmény miatti automatikus kizárást. Mentortanár a veszélyeztetett tanulók mellé Lemorzsolódottak: a reintegráció legyen önkormányzati felelősség legalább18 éves korig. Reintegrációs felelős. A „második esély” iskolák állami támogatása önállóan vagy meglévő intézményekhez kapcsolva. A képzés befejezését ösztönző tanulmányi ösztöndíj

Az illeszkedés javítása Milyen értelemben rossz az illeszkedés? A szakképzés egészében az illeszkedés nemzetközi összehasonlításban nem rossza A szakiskolát végzetteknél az alkalmazkodási problémák is gátolják a kereslet és kínálat egymásra találását. Milyen jelzések segíthetnének az illeszkedés javításában? Mindenki azt szeretné-e, hogy a kínálat közeledjen a kereslethez? Tehetetlenség a képzési kínálat alakulásában (tanári álláshelyek megtartása, stb.)e Előrejelzés? Kereslet  „vállalati igény”. Kereslet-előrejelzés: nincsenek adatok és a szakértelem is hiányzik. Mire költenek a vállalatok? Az alapképzésben való vállalati részvétel és a felnőttképzés is alacsony fokúd A képzés erősen széttagolt, 90%-ban többcélú oktatási intézményekben, a gyakorlati munka 40%-ban - gyakran rosszul felszerelt - iskolai tanműhelyekben folyik. Mennyire sikeresek a végzettek? Pályakövetési rendszer: hiányos és különböző – kezelni nem tervezett – torzításokkal terhesc Mit akarnak a jelentkezők? A rendszer továbbra sem tekinti mérvadónak a tanulói szándékot, mint keresleti jelzéstb a) Eurostat (2000) b) v.ö. Hives (2007) c) Galasi (2007) d) Bajnai et al. (2008) Hámori (2007) e) Mártonfi (2007), Farkas (2008)

Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Vállalati igény 536 fő

Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Vállalati igény 536 fő 8. osztályos irányulás 71 fő

Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Vállalati igény 536 fő 8. osztályos irányulás 71 fő Keretszám 264 fő

Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Vállalati igény 536 fő 8. osztályos irányulás 71 fő Keretszám 264 fő Jelentkezés 85 fő

Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Vállalati igény 536 fő 8. osztályos irányulás 71 fő Keretszám 264 fő Jelentkezés 85 fő Felvettek 189 fő

Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Vállalati igény 536 fő 8. osztályos irányulás 71 fő Keretszám 264 fő Jelentkezés 85 fő Felvettek 189 fő Forgácsoló 2 év után 134 fő

Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Vállalati igény 536 fő 8. osztályos irányulás 71 fő Keretszám 264 fő Jelentkezés 85 fő Felvettek 189 fő Forgácsoló 2 év után 134 fő Forgácsoló 5 év után 75 fő

Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Vállalati igény 536 fő 8. osztályos irányulás 71 fő Keretszám 264 fő Jelentkezés 85 fő Felvettek 189 fő Forgácsoló 2 év után 134 fő Forgácsoló 5 év után 75 fő

Pályaelhagyás 5 év alatt: Forgácsolók beiskolázása és pályakezdése, Győr-Sopron megye 1974-82 Pályaelhagyás 5 év alatt: Saját választás szerinti divatszakmákban: 15.5% Saját választás szerinti hiányszakmákban: 25.5% Kényszerbeiskolázás esetén, hiányszakmákban: 43.1%

Nem csak jelzésekre van szükség – A közösségi hozzájárulás elvei + A jelenlegi 112 eFt/fős normatíva elégtelen, nem fedezi a kiadásokat + Ha TISZK: közlekedési támogatás, ingyenes kollégiumi férőhelyek teljeskörű biztosítása + A szaktanárok átlagosnál magasabb alternatív jövedelmei miatt indokolt a közalkalmazotti státusz megszüntetése és a jelenleginél magasabb bérek költségvetési fedezetének biztosítása - Ugyanakkor a tisztán speciális képzéshez történő közösségi hozzájárulás indokolatlan

Összefoglalás Az alkalmazkodóképességet megalapozó alapkészségek fejlesztése a legrosszabb tanulóknál … … olyan közegben, ahol erős tanulói és vállalati ellenállást kell leküzdeni, és … … az oktatástervező sötétben tapogatózik