A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A könyvtár mint közösségi tér
Advertisements

A kétszáz éves Széchényi Könyvtár új lehetőségei Internet Fiesta Budapest, március Horváth Ádám informatikai főigazgató- helyettes.
2.0 Informatikus-e a könyvtáros?. Nehézségek: • informatikushiány a könyvtárakban • egyetemi oktatás hiányosságai: – bölcsész szemlélet – informatikaoktatás.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
Közkönyvtárak és oktatás Dippold Péter Közgyűjtemények és oktatás. Budapest, május 13.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
Erdészeti és faipari szakinformációk a Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtárában elérhető elektronikus információforrásokban Kiss Danuta
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Elektronikus szolgáltatások mindenkinek Electronic services for everybody Moldován István OSZK Budapest, november 24.
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
Drajkó László Microsoft Magyarország
4. Kreatív döntéshozatal
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Szlovénia & Magyarország & Ciprus. Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el május 1-je óta tagja az Európai Uniónak
Műszaki tudományok az interneten
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék Honlapok A GTK tudományos portáljának létrehozása, gondozása:
. Droginfo Európai Addikciós Portál Kovács Beatrix Informatio Medicata szeptember 26.
NAT 2007 kompetenciák.
Elektronikus folyóiratok archiválása és nyilvántartása: EPA 2.0 Győr, Networkshop előadó: Csáki Zoltán, főmunkatárs: Renkecz Anita.
OSZK - Tudományos Ülésszak, 2002 Nemzeti könyvtárak - archiválás, Internet - ? Országos Széchényi Könyvtár Tudományos ülésszak december 9. Renkecz.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Nyomtatott helyett digitális források? Szombathely, március 30. BDTF Főiskola Könyvtáros Szaknap.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
Gyár a lakásban IT3 BT Rátai Balázs -
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
A földi munka jelentősége a terápiás lovaglásban és a ló kiképzésben
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
IKT az informatikus könyvtáros képzésben az egri főiskolán Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár Dr. Tóvári Judit főiskolai tanár.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
Szabályzó tervezése intelligens kamerával
Új felhasználók és új szolgáltatások a könyvtárakban.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
Bányászati kommunikáció Koritár Henriett Koordinációs munkatárs - NFM Országos Bányászati Konferencia Március Egerszalók.
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
PERJÉSI LILLA ÉS TRESZKAI ANETT KÖZÖSSÉGI KÖNYVTÁR AZ EGYETEMEN.
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Személyes információszervezés a gyakorlatban JÁVORKA BRIGITTA ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR – KÖNYVTÁRI INTÉZET.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Vasas Lívia március 3. A National Center for Biotechnology Information adatbázisai:     Books, National Library of Medicine katalógus,
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
A világ sarkából is elérhető könyvtár, a könyvtár sarkából is elérhető világ Winkler Bea.
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.

Checking out the future: Perspectives from the Library Community on Information Technology and 21st Century Libraries ALA Office from Information Technology Policy – Hendrix, Jennifer C.

Kérdések 1. Milyenek lesznek a könyvek? Az adatbázisok, tudományos folyóiratok? Milyen más információ források lesznek? Megmarad a könyvtár, mint fizikai helyszín? A könyvtárosok szakértőivé válnak az informatikának? Új feladatok: a hálózatok építése, az e-önkormányzatok, civil részvétel és közösség fejlesztés elősegítése? Vagy … Hogyan fogják szervezni, tárolni és szétosztani az információt a könyvtárosok?

Kérdések 2. Kiváltja-e a kérésre való publikálás/nyomtatás a könyves polcok hosszú sorát? Mekkora hely szükséges a jövő könyvtárához? Meta adat címkézés, magas szintű keresési algoritmusok, hálózaton keresztülelérhető könyvek megváltoztatják a használók információ keresési és olvasási szokásait? Mi lesz a könyvtárak és a könyvtárosok szerepe az információ minőségének értékelésében. Egyáltalán lesznek könyvtárosok?

A jövő könyvtárának kialakításának feltételei Hatékony csapat Elemezzük és fogadjuk el az üzleti trendeket Alkalmazzuk az automatizálást és a jobb tervezést a költségek csökkentésére és a szolgáltatások javítására Kellemes, szórakoztató légkör Építsünk ki intézményi kapcsolatokat Cary McNeely

Thomas Frey hipotézisei A folyamatosan változó kommunikációs technológiák megváltoztatják, hogyan is férünk hozzá az információhoz Elérünk az információ tárolásban rejlő lehetőségek végéhez. Változás előtt a keresőtechnológiák Alkalmazkodni az idősűrítéshez Nagy elmozdulás a verbális kommunikáció felé Igény a globális információk iránt Globális rendszerek kiépülése A könyvek átalakulnak „közös” élménnyé. A könyvtárak kulturális központokká válnak Továbbiak: future-of-libraries / future-of-libraries /

Transformation Lab – Prototyping the future Interaktív gyerekkönyvtár Urban MediaSpace Aarhus A1c&NR=1 A1c&NR=1 Y&feature=related Y&feature=related