A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
2007. június 19.Pozsony Varga Zoltán június 19.Pozsony Varga Zoltán CÉLOK •Internet használat növelése, magyar nyelvű kultúra elterjesztése, esélyegyenlőség,
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
ZÖLD KÖNYV A MUNKAJOG JÖVŐJÉRŐL
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
A belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelv Előzmények: március:Az Európai Tanács ülése Lisszabonban december:Az Európai Bizottság közleménye.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma Egészségügyi Minisztérium Horváth Zoltán közgazdasági szakállamtitkár

Háttér 2004: A belső piaci szolgáltatások irányelv  Általános érdekű szolgáltatások, fehér könyv június: Tanács irányelvek szeptember: Bizottsági konzultáció  280 válasz

Irányelvtervezet a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről július 2-án került nyilvánosságra Minden egészségügyi szolgáltatásra vonatkozik 3 fő területe: – Az összes uniós egészségügyi rendszer közös alapelvei – A határokon átnyúló egészségügyi ellátás specifikus kerete – Európai együttműködés az egészségügyi ellátás területén

Az irányelv célja Általános keret megteremtése a határon átnyúló egészségügyi ellátás – biztonságos, – jó minőségű, – hatékony nyújtásához az Európai Unióban Az egészségügyi szolgáltatások szabad áramlása Az egészségvédelem magas szintjének biztosítása

Az Irányelv szükségessége 1.Öregedő társadalom = egészségügyi ellátás költségei növekednek 2.Maximalizálni kell a jó egészségben eltöltött évek számát 3.A fenntarthatóság kulcsa:  hatékonyság javítása  eredményesség javítása  prevenció, egyéb egészségmegőrző tevékenységek  költségek ellenőrzése

Alapelvek  Az egészségügyi ellátás helye szerinti tagország szabályozása az irányadó  A határokon átnyúló egészségügyi szolgáltatások nyújtásának és igénybevételének szabadsága  Diszkriminációmentesség: hozzáférés szabadsága  Szubszidiaritás: az EU egészségügyi ellátórendszerének koordinációja közösségi szinten, üzemeltetése tagállami felelősség  Arányosság: A javaslat csak általános elveket fogalmaz meg, a tagállamok dönthetnek arról, miként ültetik a gyakorlatba

Az irányelv megköveteli  a betegek világos tájékoztatását, hogy megfontolt döntést hozhassanak egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban,  az egészségügy minőségét és biztonságát garantáló mechanizmusokat,  az ellátás folyamatosságának biztosítását,  a jogorvoslati és kártérítési ügyek kezelésének mechanizmusát,  az összehangolt európai finanszírozási rendszert.

Az ellátást nyújtó tagállam felelőssége  Közös elvek és a világos minőségi és biztonsági előírások szerint nyújtott egészségügyi ellátás  A nem kórházi ellátáshoz való engedélyezési eljárás nélküli hozzáférés biztosítása  A betegek számára a jogorvoslati és kártérítési mechanizmusok rendelkezésre állása  Betegek számára nyújtandó tájékoztatás  Az ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségének biztosítása

Az ellátást nyújtó tagállam lehetőségei  Kórházi ellátás költségeinek átvállalása, annak komplexitása miatt, indokolt esetben engedélyezési eljáráshoz köthető.  A tagállamok korlátozhatják a szolgáltatóválasztást, vagy más tervezési mechanizmust alkalmazhatnak.  Integrált állami finanszírozás esetén saját költségkalkulációs mechanizmust vezethet be a határon túli ellátás finanszírozására.

Az Irányelv várható hatásai 1.Verseny a betegért az európai egészségügyi szolgáltatók között  Külföldi szolgáltatók megjelenése belföldön  Hazai betegek külföldi szolgáltatóknál történő ellátása 2.A magánkézben lévő egészségügyi szolgáltatók megerősödése, piaci térnyerése

A lakosság %-a, akik úgy gondolják, hogy igénybe vehetnek egészségügyi szolgáltatásokat más EU tagországban és ezt országuk hatósága finanszírozza EgyetértÚgy gondolja nemNem tudja Magyarország Szlovénia8875 Szlovákia Románia Ausztria EU EU EU

Más EU tagállamban egészségügyi szolgáltatást igénybe vettek %-a 2007 május és 2008 május között Magyarország3 Szlovénia4 Szlovákia7 Románia2 Ausztria4 EU154 EU124 EU274

Más EU tagországba egészségügyi ellátásért utazást vállalók %-a UtaznaNem utaznaNem tudja Magyarország45523 Szlovénia68276 Szlovákia50428 Románia57376 Ausztria43543 EU EU EU

Köszönöm a figyelmet!