Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Advertisements

Jogi szakokleveles közgazdász
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
eHealth Program ismertető
Dr. Apjok András Budapest, eEgészség, eEgészség programok MAGYAR INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM STRATÉGIA Egészségügyi és szociális ágazat MITSESZ.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
A határ, mint innovációs megújulási tengely INNOAXIS projekt-nyitó konferencia. Csanádi Attila PhD hallgató november 16. Szabadka Az Információs.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Stratégiai tervezés.
Egységes egészségügyi információrendszer
Közigazgatási technológia
A NAT jövője az informatikán innen és túl Reményi Zoltán.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Dr. Bakonyi Péter helyettes államtitkár Az információs társadalom kialakításának kiemelt feladatai Agrárinformatikai Fórum Budapest, 2003.
2004. március eEgészség – Digitális Aláírás Workshop 2004 Március Tim Zoltán, CISA Insurance Technology Kft. „Megbízható harmadik fél szolgáltatás,
ESzCsM Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet eEgészség Program Budapest, április 2. Balkányi László eEgészség Programiroda vezető szakértő.
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
Az eEgészség program és az eEuropa - eHealth program proaktív egyeztetése, szakmai koordinációjának támogatása, projekt előkészítése Dr. Nagy Géza.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
1 Az ágazati információpolitika fejlesztési eszköze: az eEgészség Program, a MITS-ESZ megvalósítása Holló Imre ESZCSM közgazdasági helyettes államtitkár.
1 Az Adattárak Hasznosítása Népegészségügyi Szempontból Vokó Zoltán ESZCSM.
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) = Európa Terv Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 4.4 intézkedés: Egészségügyi információ- technológiai.
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
Kutatás Üzleti Információ Informatika 1081 Budapest, Csokonai u 3. Telefon: Fax: Az e-kormányzat és az elektronikus.
Magyar Információs Társadalom Stratégia Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia Vokó Zoltán ESZCSM.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Egészségügyi Ágazati Portál
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ) a stratégia készítést vezette: Dr. Vokó Zoltán szerkesztés: Dr Apjok András bemutatja: Dr. Balkányi László I. MEDINFO KOLLOKVIUM I. MEDINFO KOLLOKVIUM 2003 december 15

2 összes lehetséges program eg. politikai prioritások projekt pénz és idő korlátok eü. szektor szereplők prioritásai EU prioritások (eü) informatikai szakmai lehetőségek, követelmények szállítók üzleti érdeke Egészségügyi szektor – a lehetséges informatikai fejlesztések tere

3 összes lehetséges fejlesztés projekt pénz és idő korlátok eü. szektor szereplők prioritásai EU (Phare) prioritások (eü) informatikai szakmai lehetőségek, követelmények ideális program szállítók üzleti érdeke eg. politikai prioritások Egészségügyi szektor – a lehetséges informatikai fejlesztések tere: egy ideális program

4 MITS-ESZ cél Az egyének, a szűkebb és tágabb értelemben vett közösségek a szociális jólétüket, biztonságukat, egészségüket és gyógyulásukat, valamint az ellátórendszer működését alapvetően meghatározó információk birtokában legyenek, ezekre alapozva felelős döntéseket tudjanak hozni.

5Háttér Nemzetközi háttér Az EU új népegészségügyi programja Az eEurópa program eHealth konferencia 2003, Brüsszel Hazai háttér Kormányprogram Magyar Információs Társadalom Stratégia 1214/2002 (XII.28.) Korm. határozat Az Egészségügyi Szociális Információs Bizottság a jelen stratégiát július 2-án elfogadta, és megvalósítását javasolja a Miniszternek.

6 Az ágazati stratégia felépítése Jelen helyzet ágazati stratégiák, gazdasági és társadalmi igényekből származó elvárások, pénzügyi és gazdasági hatások, hazai és nemzetközi trendek, jellemző szolgáltatások, SWOT, jogi környezet, technológiai környezet Az EU elvárásai Jövőkép Célok Várható hatások Feladatok (hosszú és közép távú) eeurope/ehealth/index_en.htm

7 Hiteles és jó minőségű, közérdekű és szakmai információk, ismeretek előállítására alapozva elektronikus tartalom­szolgáltatások fejlesztése a szakmai célközönség számára, valamint információszolgáltatás a lakosság számára internetes és telefonos ügyfélszolgálati csatornákon. Egészségügyi és szociális szolgáltatók integrált (interoperábilis) információs rendszereinek és azok feltételrendszerének fejlesztése Egészségi és szociális indikátorrendszer, jelentési rendszer (népegészségügyi jelentés, adattár) fejlesztése, a monitorozási rendszer korszerűsítése, harmonizációja az európai ajánlásokkal és nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettségekkel; Internet alapú egészségadattár működtetése. Az ágazati kutatási-fejlesztési és oktatási tevékenység és az innovációs kultúra ösztönzése Szakmai célok

8 A feladatok összefüggései Egészségügyi és szociális információ és ismeretek előállítása Ágazati infokommunikációs és társadalmi feltételrendszer megteremtése (infrastruktúra fejlesztése) Ágazati tudáshasznosítás

9 az egészség- és szociális portál létrehozása, lakossági internetes és telefonos tájákoztató és irányítórendszer létrehozása az indikátorrendszer fejlesztése, a monitorozási rendszer korszerűsítése; az eEgészség fogalomtárak, szabványok és alkalmazások bevezetése; az (egészségügyi és szociális) szolgáltatók, a gyógyszerek, és gyógyászati segédeszközök, illetve az orvosok elektronikus közhiteles nyilvántartásának fejlesztése, regionális integrált egészségügyi minta információredszerek fejlesztése a digitális aláírás egészségügyi és szociális alkalmazási feltételeinek létrehozása. A programok együttesét, az eEgészség programot a következő előadás mutatja be. Szakmai fejlesztési programok, pld:

10 MITS-ESZ „vége”: a közép és hosszú- távú fejlesztési terv, az ESZCSM projekt háló, melyet a következő előadás ismertet MITS-ESZ „vége”: a közép és hosszú- távú fejlesztési terv, az ESZCSM projekt háló, melyet a következő előadás ismertet