Kisebbségi kultúrák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

1 Esélyek és adottságok. Az iskolai könyvtár, könyvtárostanári munka és a multikulturalitás Dr. Győri János ELTE PPK Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Közoktatási esélyegyenlőség a Dráva mentén Szentendre, május 27.
A nemzetközi üzleti élet etikája
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, tanárképzés az ELTE-n
Kisebbségek, nemzetiségek, etnikumok
Szocializáció Fogalmak:
Kultúra, nemzet emlékezet
Magyarország etnikai szerkezete
Nemzet, nemzetállam, homogenizáció
A népesség nemzetiségi és vallási összetétele
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
4. tétel: A nyelvek eredet szerinti felosztása. Nyelvcsaládok
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A Szerb,Horvát,Román és Szlovák Nemzetiségi kultúra kibontakozása Készítette: Rezi Noémi.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Kisebbségek, etnikumok
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM KAUTZ GYULA GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR REGIONÁLIS-TUDOMÁNYI ÉS KÖZPOLITIKAI TANSZÉK Regionális vonzerő–nyelvi és kulturális infrastruktúra.
Kisebbségek Magyarországon
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Politikai és szociálgeográfia I. DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési.
Politikai és szociálgeográfia I.
Politikai és szociálgeográfia I.
A multikultúra megítélése
Globális problémák.
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Európa nyelvei.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
Nem anyagi érték (Kultúra, tudomány) A hagyomány, a művészet és a tudomány értékteremtő erő, vagy díszlet? – Életet adó gyökér, vagy karanténbeli őskövület,
Állam és polgár II. Nemzetiségek és egyéb jogi státuszok
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
OSZTATLAN TANÁRKÉPZÉS
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Multikulturális nevelés
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Sokféle neveknek sorsáról az Utónévbizottság munkájáról
A többségi-kisebbségi viszonyok hatása a roma tanulók iskolai teljesítményére Kende Ágnes MTA TK Gyerekszegénység Elleni Program
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
NEMZETI KISEBBSÉGEK KÖZPONTI KÖNYVTÁRAI HORVÁTORSZÁGBAN Rabbi Zsolti, mag. iur. et mag. bibl. Pélmonostori Városi Könyvtár Horvátországi Magyarok Központi.
Skaliczki Judit: Nemzetiségi könyvtári ellátás 1 A nemzetiségi könyvtári ellátás stratégiája minősége fejlesztése Skaliczki Judit Országos Idegennyelvű.
A népesség összetétele
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
A külföldi állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának főbb jellemzői I. félév szeptember 12.
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

Kisebbségi kultúrák

Magyarországi kisebbségek* kisebbségi magyarok Nemzeti kisebbségek: olyan önálló népcsoport, amelynek tagjai egy adott ország állampolgárai ugyan, de más nyelvi, ill. kulturális nemzethez tartoznak, s ezáltal kettős az identitástudatuk. Etnikai kisebbségek: amely népcsoportnál nem áll a háttérben másik „anyanemzet”. * Szlovák, román, horvát, szerb, szlovén, német, cigány, örmény, görög, bolgár, lengyel, ukrán, ruszin,

Etnikai csoport, etnikum: megnevezett társadalom csoportja, amely a közös eredeten, társadalmi-kulturális hagyományokon és közös történelmen alapul. Etnikai csoportok interakciói: Asszimiláció: etnikai „beolvadás” Disszimiláció: etnikai elhatárolódás, kirekesztés Asszimiláció mértékét meghatározó folyamatok: (biológiai) keveredés (pszichológiai) identifikáció (kulturális) akkulturáció (strukturális) integráció

2: társadalommal való azonosulás 3: kulturális hasonulás, keveredés két kultúra között 4: kultúra különböző eleminek egységes egészként való működése Etnikai identitástudat: egy csoporttal való azonosulás, amely egy sajátos, megkülönböztető jegy köré szerveződik (általában: nyelv, faj, vallás)

Kisebbségek a globalizációban Kulturális pluralizmus:kultúrák egyenlő helyzete Globalizáció, mint Kisebbségi kultúrát erősítő folyamat Uniformizáló erő, a „kultúravesztés” fő oka

Köszönöm a figyelmet.