A Kis-Balaton hagyományai és népművészete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kis történet kedves embereknek!.
Advertisements

Hogyan éljünk egészséges és hosszú életet?
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Pünkösd és Szent Iván-napja
Az első házasság felbomlása
Ünnepek.
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Kis csoport szeptember
Nagy István Prezentációja.
Élet a falusi közösségben
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
Napjaink „népviselete” A katonai gyakorlók utóélete egy Közép- Tisza-vidéki faluban.
Az Ócsai Tájház.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Népmozgalmi adatbázisok
Az emberi élet fordulói
Család.
Arany János:   Alkalmi vers Az uj évet (ócska tárgy!) Kell megénekelnem, Hálálkodva, ahogy illik, Poharat emelnem. Mit van mit kivánni még Ily áldott.
A húsvét.
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
Kosztolányi Dezső: Esti Kornél
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Húsvéti kutak.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
„A nevelés évszázada”.
Japán írásjegyhálózatok vizuális ábrázolása. Első ábra.
Bár az idő soha meg nem áll, és folyton-folyvást változik, a Karácsony áldása időtlen időkig megmarad, a béke, az öröm és a szeretet örök ígéretének.
Kastélykert Körzeti Óvoda
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
Kis történet kedves embereknek!. Két utazó angyal megállt, hogy az éjszakát egy tehetős család házában töltse el. A család udvariatlan volt, és megtagadta.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Névnapodra Szeretettel
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Szeretnék bemutatni valakit:
Gyermekgondozási szabadságok Korintus Mihályné Leave Policies and Research Network SZMI.
Advent By: Móra Dávid.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
FARSANG 8.c.
Csoport, egyszemélyes csoport, család
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
2.2. A karácsonyi szokáskör
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
HOGYAN ÉLJÜNK EGÉSZSÉGES,HOSSZÚ ÉLETET ? Azt mondják naponta meg kell enni egy almát, mert: " mindennap egy alma az orvost távol tartja „
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Kis történet kedves embereknek!.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Harang szól a kisfaludban, szent karácsony éjjel,
Megyeri Úti Általános Iskola Jónás József 5.A
Ünnepek © Németh György.
A következő kérdések a mai gyerekekre vonatkoznak:  Felkészíti-e az iskola a gyermekeinket a való világra?  Kapnak-e.
Palóc népszokások A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag A népszokások legtöbbje az elmúlt évtizedekben megszűnt a mindennapi élet része.
Csépai cigány hagyományok és megjelenítésük az óvodai nevelésben Készítette: Szabóné Bódi Dorina Óvodapedagógus Témavezető: Dr. Rigó Róbert főiskolai docens.
Személyes életvitel. III. A helyes életvezetés elméleti alapjai. 7. Értelmesen ápold magad Az egészséges életvitelhez hozzátarozik önmagunknak, a testünknek,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Döbbenetes Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Már a.
A bizalmi vagyonkezelés családjogi vonatkozásai szeibert VI
Az ókori kultúrák.
Buzsákon jártunk szeptember 13..
Csak annak, aki megérdemli...
Készítette: Falusi Renátó
Imádkozz az Észak-Koreában élő gyermekekért!
Az ember tragédiája színdarab
Benedek Péter „földmíves festőművész” paraszti témájú ábrázolásaiból
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
tűzvédelem Mi az a tűzvédelem?
Előadás másolata:

A Kis-Balaton hagyományai és népművészete

BUZSÁKI NÉPSZOKÁSOK Idõszámításunk mindig esztendõben számol, míg az emberi életnek különlegesen kiemelkedõ alkalmai vannak, a születés, a házasság és a halál. Ezek együttesen alkotják azt a rendet, amelyben a hagyományos módon élõ közösségek mindennapjai és ünnepei lejátszódnak és meghatározza életünket, szokásainkat, kultúránkat, hagyományainkat.

Buzsáki tájház

A születés és a kisgyermekkor hagyományai Leginkább a szülést megelõzõ idõszakhoz, a terhességhez és az utána következõ gyermekágyhoz kapcsolódnak mágikus eljárások, hiedelmek. A születés fontos esemény volt, de olyan nagy jelentõséget csak az elsõ gyermeknek tulajdonítottak. A gyermekhalandóságot nem övezte olyan tragédia, mint a mai idõben: „Amit a Jóisten nekünk szán, megmarad, amit nem, azt elveszi.”

A házasságkötés szokásai A századfordulón különvált még a vagyoni helyzet miatt módosabbak és a szegények lakodalma. A lakodalmat megelõzõ ismerkedés, a párválasztás, a hozomány mind-mind alaposan átformálódtak. A mai lakodalmak már csak töredékben õrzik a népszokásokat. Megváltozott az idõpont, nem kötõdik olyan szorosan a tavaszhoz, vagy az õszhöz Faluhelyen ma is presztízskérdés a lakodalom nagysága, megszólják, ahol szûk családi körben történik a nevezetes esemény:  „ még annyi pénze se vót, hogy lakodalmat tartson, sajnáta a pénzt a lakodalomra”.  Itt nem fogadják el a mai fiatalok másféle szemléletét.

Házasságkötés szokásai

Temetési szokások A halál és a temetés szokás- és hiedelemvilága nem olyan változatos és széleskörû, mint a lakodalomé, de a temetési szokások sokkal több archaikus vonást õriznek napjainkig mint a lakodalmi szokások. Azt tartják, hogy a halált bizonyos események elõre megjelenítik pl. leesik a kép a falról, tükör elreped anélkül, hogy bárki hozzáérne, megáll az óra, bár föl van húzva stb. Olyan is akadt az adatközlõk között, akik álomból következtettek egy-egy halál bekövetkeztére. „Aszt ámottam, hogy a nénnyémnek szép hosszi haja vót és én aszt nagy késse levágtam. Másnap este meg is haat, pejig beteg se vót.”

Temetés

Buzsáki hímzés  Buzsákon három hímzésfajta ismert, a vézás, a boszorkányos, és a rátétes, más nevén „bécsis” hímzés. 

Buzsáki hímzés

Buzsáki hímzés

Buzsáki hímzés