Étkezési zsiradékok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Zárókonferencia Szeptember 30. Szeged
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Zöldségfélék.
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szervetlen kémia Hidrogén
A takarmányok zsírtartalma
A takarmányok összetétele
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Élelmiszertechnológia alapjai II. 4.félév
( Shorteningek) Édes-és zsiradékipari technológiák BSc 6.félév
Készítette: Zsók Győző 10.C
Margarin Gyártás . Sára Renáta 10/C.
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Flotálás.
LIPIDEK.
Élelmiszerek gyártása
A takarmányok zsírtartalma
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
GMP alapelvek Növényi készítmények Prof. Lipták József Semmelweis Egyetem, Budapest, Gyógyszerésztudományi Kar.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Tejtermékek.
Viasz és Gyümölcs észter
Észterek.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
A lipidek.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Az oldatok.
Termék tapasztalatok belgyógyászati praxisból
Takarmányozástan.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Háztartási vegyszerek
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
Margarinok telítetlenségének vizsgálata
ÉTKEZÉSI ZSIRADÉKOK.
Egyed alatti szerveződési szintek
A hulladékok fajtái és jellemzői
Takarmányok zsírtartalma
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
Tápanyagaink.
Lipidek.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
Világszerte a tyúktojás a legnagyobb mennyiségben forgalmazott étkezési tojás. A tojótyúkok tojástermelése független attól, hogy termékenyítette-e őket.
Oldatok, oldódás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
melléklet: Észterek1 diasor
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Takarmányok zsírtartalma
ÉLELMISZERIPARI ÁRUK MINŐSÉGE
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Étkezési zsiradékok

A glicerinnek zsírsavakkal alkotott vegyületei közül azok, amelyek emberi táplálkozásra alkalmasak

Csoportosításuk alapja Konzisztencia Szilárd Folyékony Zsírsav összetétel Telített zsírsavak Telítetlen zsírsavak Szterinek előfordulása Zooszterinek (koleszterin, dihidrokoleszterin, 7-dehidrokoleszterin) Fitoszterinek (szitoszterin, sztigmaszterin, brasszikaszterin) Raktározás helye az élő szervezetben Kötőszövetből átalakult zsírszövet Magvakban, gyümölcshúsban

A világ zsiradékfelhasználásának megoszlása (%)

Magyarországi zsiradékfelhasználás megoszlása (KSH, 2003) Zsiradékfogyasztás: 39 kg/fő/év

1. Állati eredetű zsiradékok Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapot (kivétel: halolajok, egyes baromfizsírok) Palmitinsav, sztearinsav, olajsav (kivétel: halolajok) Koleszterin mindig szerepel, mint kísérőanyag

Állati eredetű zsiradékok fajtái Sertészsír Marhafaggyú, birkafaggyú Baromfizsírok Halolajok EPA (5) – ω-3 DHA (6) – ω-3 Vaj

2. Növényi eredetű zsiradékok Szobahőmérsékleten folyékony halmazállapot (kivétel: margarin, kakaóvaj, kókuszzsír) Telítetlen zsírsavak (Olajsav, linolsav, linolénsav) Koleszterin soha nincs jelen, mint kísérőanyag Fitoszterinek: szitoszterin sztigmaszterin (csíraolajokban) Brasszikaszterin (repce)

Növényi eredetű zsiradékok fajtái 1. Gyümölcshúsban előforduló zsírok Pálmaolaj (Elaeis gueinensis, olajpálma, Malajzia) Étolajgyártás, margaringyártás, „fritőz zsiradék” Palmitinsav, sztearinsav Karotin tartalom Olivaolaj (Olea oleaster, olajfa, Földközi tenger vidéke) olajsav

2. Magvakban előforduló zsírok Magzsírok Kókuszzsír (Cocos nucifera, kókuszpálma) Közepes lánchosszuságú (kapronsav, kaprilsav, kaprinsav MCF) Kakóvaj (Theobroma cacao) Palmitinsav, sztearinsav

Magolajok Repceolaj Szójaolaj Tökmagolaj Csíraolajok Napraforgóolaj erukasav mentes ma már linolénsav Szójaolaj Tökmagolaj Csíraolajok Kukoricacsíraolaj, búzacsíraolaj Napraforgóolaj

Növényolaj gyártás 1. Előkészítés Tisztítás Szárítás Hántolás Aprítás Pörkölés

2. Olajkinyerés Sajtolás Az olaj 40-48%-átt préseléssel eltávolítják, majd az olajpogácsából szerves oldószerekkel kivonják a maradék olajat Oldószeres extrahálás A teljes olajmennyiséget oldószerrel vonják ki

3. Finomítás (idegen anyagok eltávolítása) Lebegő szennyeződések Szűrés Ülepítés Centrifugálás Fehérje, nyálka Konyhasós kezelés Kénsavas kezelés Szabad zsírsavak Lúgos kezelés (elszappanosítás) Szagtalanítás Vízgőz átfúvás

Margaringyártás Hippolyte Mège-Mouries 1870 marhafaggyúból

Finomított növényi olajok kiválasztása, egyneműsítése Hidrogénezés Keményzsír Olaj és víz/tej(származék) hozzákeverése Vizes alapú margarin (Liga) Tejes alapú margarin (Rama) Átgyúrás Adagolás Csomagolás