DAGANATOS BETEGSÉGEK GYÓGYSZEREI II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Advertisements

Betegségközpontú innováció: Perjeta és Kadcyla
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
T-SEJT DIFFERENCIÁCIÓ A THYMUSBAN
FUNKCIONÁLIS VIZSGÁLATA
Transzplantáció A graft transplanted from one individual to the same individual is called an autologous graft. A graft transplanted between two genetically.
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
A tumorok és az immunrendszer kapcsolata
Immunológia informatikus hallgatók részére
Az immunrendszer szervei és sejtjei
Transzplantációs immunológia
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
A ghrelin kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata
Az amyloidosis klinikuma
Platina készítmények okozta veseelégtelenség kivédése
Veserák sarcoid-like elváltozással osztályvezető főorvos
A vese-graftok kilökődésének okairól és korszerű kezeléséről
Tumorimmunitás.
A keloid és a hipertrófiás hegek pathomechanizmusa
DAGANATOS BETEGSÉGEK GYÓGYSZEREI I.
Új lehetőségek az emlőrák kezelésében
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Nemi hormonok szintézise
Pentózfoszfát-ciklus
HIV-fertőzés kialakulása, működése és az AIDS kezelési lehetőségei
A rheumatoid arthritis terápiája a mindennapokban
THALIDOMID SZEREPE MYELOMA MULTIPLEX KEZELÉSÉBEN
Egészségügyi Mérnököknek 2010
lehetőségei az onkológiában Szent László Kórház Onkológiai Osztály
Komplex terápia. Dr. Fekete Béla Mortalitást és túlélést meghatározó faktorok A mortalitás kezelés nélkül: egy év alatt 80% A CS-CY kezeléssel az 5 éves.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
AZ INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A tumorok és az immunrendszer kapcsolata
Beteg, kóros, károsodott vagy elhasznált szervek pótlása
Az immunrendszer végrehajtó funkciói
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
EFFEKTOR T LIMFOCITÁK Az effektor T sejtek citokineket és citotoxinokat termelnek Az effektor T sejtek aktiválják az antigén prezentáló sejteket.
Autoimmun betegségek.
AZ ADAPTÍV IMMUNVÁLASZ: T- és B-sejtek aktivációja
Tumorok kezelése Kombinált kezelés Kemoterápia Immunterápia Sebészet
Antigénre nem specifikus immunszuppresszió:
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
A daganatok kezelése.
Kemoterápia.
Daganatdiagnosztika.
A SEJTCIKLUS ÉS A RÁK KAPCSOLATA
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
DNS-alapú immunterápiák Garaczi Edina október 16.
Innovatív immunsuppressios lehetőségek
PTEN jelátvitel autizmus spektrum zavar esetében Current Opinion in Neurobiology Jing Zhou, Luis F Parada.
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Dr. Falus András egyetemi tanár Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar B lymphocyták (ontogenezis,
Tumorimmunitás, transzplantáció Falus András. protoonkogének tumor szuppresszor gének egészséges állapot.
Terápia Műtét………….lokális! Kemoterápia…………szisztémás
AZ IMMUNRENDSZER NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA
B-SEJT AKTIVÁCIÓ (HOL ÉS HOGYAN TÖRTÉNIK?). A B-sejt aktiváció fő lépései FELISMERÉS AKTIVÁCIÓ PROLIFERÁCIÓ/DIFFERENCIÁCIÓ Ea termelés Izotípus váltás.
AZ AKUT GYULLADÁS ÉS AKUT-FÁZIS VÁLASZ.
Extranodalis non Hodgkin malignus lymphomák Valasinyószki Erika 1, Erős Melinda 1, Hamvas József 2, Dombi Péter 1 Szent Borbála Kórház Onko-haematologia.
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
Márk Ágnes, Barna Gábor, Csomor Judit, Kriston Csilla, Matolcsy András
Biogén aminok.
TRANSZPLANTÁCIÓS IMMUNOLÓGIA II.
A kemotaxis jelentősége a betegségek kialakulásában
Előadás másolata:

DAGANATOS BETEGSÉGEK GYÓGYSZEREI II. Tábi Tamás Gyógyszerhatástani Intézet

DNS KÁROSÍTÓ DAGANATELLENES SZEREK Hatásmechanizmus: Alkiláló szerek – direkt kötődés a DNS bázisokhoz Keresztkötés – lánctörés Bázis lehasadása – lánctörések Hibás bázispárosodás – mutagén hatás Apoptózis indukció Ciklus-specifikus hatás Rezisztencia: Fokozott inaktiváció – glutation Fokozott repair Apoptózis elmaradás A guanin N7 a legkönnyebben alkilálható pont.

ALKILÁLÓ SZEREK – MUSTÁRNITROGÉNEK CYCLOPHOSPHAMID, IFOSFAMID Hatásmechanizmus: Bifunkciós alkiláló szerek Keresztkötés – lánctörés Aktiváció enzimatikusan A daganat sejtekben ált. kisebb az aldehid-dehidrogenáz aktivitás – disulfiram jobban növeli a toxicitást, mint a hatást.

ALKILÁLÓ SZEREK – MUSTÁRNITROGÉNEK Hidroxi-CPA Aldo-PA Cyclophosphamid H2O CYP AD exonukleáz A daganat sejtekben ált. kisebb az aldehid-dehidrogenáz aktivitás – disulfiram jobban növeli a toxicitást, mint a hatást. Karboxi-PA INAKTÍV PA-mustár AKTÍV Akrolein TOXIKUS +

ALKILÁLÓ SZEREK – MUSTÁRNITROGÉNEK CYCLOPHOSPHAMID, IFOSFAMID Toxicitás: Csontvelő-károsodás Hányinger-hányás, alopecia Haemorrhagiás cystitis – akrolein – kivédhető mesnával Neurotoxicitás – klór-acetaldehid Klinikai alkalmazás: Lymphomák, leukaemiák Solid tumorok (emlő, ovarium, here, SCLC) Immunszuppresszió P.o. és iv. adagolás. Cystitis ellen mesna. Klór-acetaldehid csak ifosfamidból lesz. Mutagén hatása minimális.

ALKILÁLÓ SZEREK – MUSTÁRNITROGÉNEK ESTRAMUSTIN Hatásmechanizmus: Monofunkciós alkiláló szer Mikrotubulus funkció gátlása Ösztrogén hatás Toxicitás: Ösztrogén hatások: gynecomastia, impotencia, ödéma Klinikai alkalmazás: P.o. és iv. adagolás Prostata c.

ALKILÁLÓ SZEREK – NITROZOUREÁK CARMUSTIN, FOTEMUSTIN Hatásmechanizmus: Bifunkciós alkiláló szerek Jó agyi penetráció Toxicitás: Csontvelő-károsodás Erős emetogén potenciál Klinikai alkalmazás: Agyi daganatok Talán a nem osztódó sejtekre is hat. A csontvelő károsodás igen tartós és kumulatív jellegű. STREPTOZOTOCIN Hatásmechanizmus: Glukózhoz kapcsolt monofunkciós alkiláló szer Insulinomák kezelésére

ALKILÁLÓ SZEREK – DIAZOMETÁNOK DACARBAZIN, TEMOZOLOMID Hatásmechanizmus: Metabolikus (CYP) / hidrolitikus aktiváció Monofunkciós metiláló reagens Mutagén hatás – másodlagos daganatok Toxicitás: Csontvelő-károsodás Hányinger-hányás Klinikai alkalmazás: A procarbazin és a temozolomid p.o. adható, bejut az agyba. A dacarbazin i.v. adandó, kevésbé penetrál a CNS-be. Erősen MS és emetogén. A PRO. és DAC. Aktivációja CYP függő, a TEM-dé spontán hidrolízis. A PRO gyenge MAO-gátló (sajtreakció), és disulfiram-szerű hatást is okozhat. Lymphomák, melanoma Agyi daganatok

ALKILÁLÓ SZEREK – MITOMYCIN Hatásmechanizmus: Enzimatikus aktiváció – redukció Polifunkciós alkiláló antibiotikum – keresztkötések Szabadgyök-képzés, lánctörések Toxicitás: Csontvelő-károsodás Mucositis, hányinger-hányás Klinikai alkalmazás: A hipoxiás tumorsejtek a solid daganatok belsejében (tumor-őssejtek) érzékenyebbek a fokozott aktiváció (redukció) miatt. A MS tartós és kumulatív Gyomor c.

BLEOMYCIN BLEOMYCIN Hatásmechanizmus: Toxicitás: Klinikai alkalmazás: DNS interkaláló antibiotikum Vas ionok komplexálása Szabadgyök-képzés, lánctörések G2-fázis specifikus hatás Toxicitás: Tüdőkárosodás (pneumonitis, fibrosis) – kumulatív Irreverzibilis tüdőkárosodást okozhat. Emetogén potenciálja alacsony és NEM MS. Klinikai alkalmazás: Heredaganat

PLATINA SZÁRMAZÉKOK CISPLATIN, CARBOPLATIN, OXALIPLATIN Hatásmechanizmus: Hidrolízis – cisz aqua komplex DNS keresztkötések – DNS szintézis gátlás Az aqua komplex a cisplatinból intracellulárisan képződik az alacsony Cl- koncentráció miatt. A DNS kötéshez és a citotoxikus hatáshoz fontos a reaktív csoportok cisz helyzete. A keresztkötés intrastrand jellegű két szomszédos guanin bázis között.

PLATINA SZÁRMAZÉKOK CISPLATIN, CARBOPLATIN, OXALIPLATIN Toxicitás: fehérjék „platinálása” Nagyon erős emetogén – akut és megkésett hányás – cisplatin Vesekárosodás, halláskárosodás – cisplatin Neurotoxicitás – oxaliplatin, cisplatin Csontvelő-károsodás – carboplatin Klinikai alkalmazás: Solid tumorok: pl. ovarium c., hererák, cervix c., hólyagrák, tüdő daganatok, fej-nyak t., mellrák Colorectalis c. – oxaliplatin A mellékhatások alapja a fehérjék károsítása (legalábbis a cisplatin esetében). A cisplatin nem MS, de erős emetogén és vesekárosodást (hidráció csökkenti) és halláskárosodást okoz. Perifériás neuropátia is előfordul, ami kéz-káb jellegű és kumulatív, de reverzibilis. A carboplatin kevésbé vesekárosító, de MS. Az oxaliplatin DLT-a a szenzoros neuropathia (kéz, láb, arc). A korai reverzibilis, hidegre rosszabbodik, a késői kumulatív és csak részben reverzibilis.

TOPOIZOMERÁZOK

TOPOIZOMERÁZ GÁTLÓK – CAMPOTECINEK IRINOTECAN, TOPOTECAN Hatásmechanizmus: Topo I gátlás – egyes lánctörések Transzkripció és replikáció gátlás Az egész sejtciklus alatt hatnak Toxicitás: Csontvelő-károsodás Hasmenés Klinikai alkalmazás: Mindkét vegyületből aktív metabolit keletkezik, ami mintegy 100x hatékonyabb topo gátló. A hasmenés korai formája ACh észteráz gátlás miatt jön létre, a súlyosabb hasmenés 2-10 nap múlva jelentkezik és akut dehidrációhoz vezethet. Colorectalis c. Ovarium- és kissejtes tüdőrák

TOPOIZOMERÁZ GÁTLÓK – ANTRACIKLINEK DOXORUBICIN, DAUNORUBICIN, EPIRUBICUN, IDARUBICIN, MITOXANTRON Hatásmechanizmus: DNS interkaláció Topo II gátlás – kettős lánctörések S-fázisban a leghatékonyabb, de minden osztódó sejtre hat Rezisztencia: MDR transzporter expresszió A doxorubicin széles spektrumú szer, a daunorubicin csak AML-ben használatos, az epirubicin és az idarubicin az előbbiek hatékonyabb származékai. A mitoxantron antracén származék, hasonló a doxorubicinhez, de kevésbé kardiotoxikus. A kardiotoxicitás oka, hogy a szív szegény antioxidáns enzimekben. 2 formája van: korai és reverzibilis arrhythmogén hatás és kumulatív írreverzibilis szívelégtelenség

TOPOIZOMERÁZ GÁTLÓK – ANTRACIKLINEK DOXORUBICIN, DAUNORUBICIN, EPIRUBICUN, IDARUBICIN, MITOXANTRON Toxicitás: Csontvelő-károsodás Kardiotoxicitás – vaskelátorok és szabadgyököket generálnak – dexrazoxannal mérsékelhető Klinikai alkalmazás: AML Lymphomák és leukaemiák, emlő-, ovarium-, tüdő- és más solid daganatok, sarcomák A doxorubicin széles spektrumú szer, a daunorubicin csak AML-ben használatos, az epirubicin és az idarubicin az előbbiek hatékonyabb származékai. A mitoxantron antracén származék, hasonló a doxorubicinhez, de kevésbé kardiotoxikus. A kardiotoxicitás oka, hogy a szív szegény antioxidáns enzimekben. 2 formája van: korai és reverzibilis arrhythmogén hatás és kumulatív írreverzibilis szívelégtelenség

TOPOIZOMERÁZ GÁTLÓK – PODOPHYLLINEK ETOPOSID Hatásmechanizmus: Topo II gátlás – kettős lánctörések Apoptózis indukció S / G2-fázis specifikus hatás Rezisztencia: MDR transzporter expresszió Toxicitás: Csontvelő-károsodás Klinikai alkalmazás: Here- és tüdő daganatok, lymphomák

MITOTIKUS ORSÓKRA HATÓ SZEREK – VINCA ALKALOIDOK VINCRISTIN, VINBLASTIN, VINORELBIN Hatásmechanizmus: -Tubulin dimerek megkötése Tubulin polimerizáció gátlás M-fázis specifikus hatás Rezisztencia: MDR transzporter expresszió Toxicitás: Csontvelő-károsodás – vinblastin, vinorelbin Neurotoxicitás – vincristin A neurotoxicitás elsősorban szenzoros, de a vegetatív és a motoros idegek is érintettek lehetnek Klinikai alkalmazás: Leukaemiák, lymphomák, solid tumorok – vincristin Hererák, lymphomák – vinblastin NSCLC, emlő daganat – vinorelbin

MITOTIKUS ORSÓKRA HATÓ SZEREK – TAXÁNOK PACLITAXEL, DOCETAXEL Hatásmechanizmus: Tubulin polimerizáció fokozása Depolimerizáció gátlása Rezisztencia: MDR transzporter expresszió Toxicitás: Csontvelő-károsodás Neurotoxicitás Allergiás reakció Az allergia súlyos lehet, szteroid premedikáció kell. Az albuminhoz kötött paclitaxel nem allergizál és sokkal kevésbé toxikus. Klinikai alkalmazás: Emlő-, ovarium-, prosztata- és tüdő (NSCLC) daganatok, Kaposi sarcoma

Citosztatikus daganatellenes szerek

DAGANATOK HORMONTERÁPIÁJA Hormonterápia: Hormonfüggő szövetek daganatai esetében Hormonreceptor pozitív sejtek Citosztatikus hatás Növekedés gátlás és/vagy apoptózis indukció – tartós kezelés Alkalmazás: Kemoterápiával kombinálva Adjuváns terápiaként Palliatív célból Toxicitás: A citotoxikus szereknél sokkal kedvezőbb Krónikus kezelés során problémás Rezisztencia: Hormonérzékenység / hormonfüggőség elvesztése

DAGANATOK HORMONTERÁPIÁJA Gesztagének: MEDROXYPROGESTERON, MEGESTROL Endometrium és emlő daganatok Cachexia, anorexia Antiösztrogének: TAMOXIFEN, TOREMIFEN, FULVESTRANT Emlő daganatok – posztmenopauzális Aromatáz gátlók: LETROZOL, ANASTROZOL, EXEMESTAN Emlő daganatok – posztmenopauzális LHRH analógok: BUSERELIN, LEUPRORELIN, GOSERELIN, TRIPTORELIN A gesztagének direkt gátolják az endometrium proliferációját. Emlő daganatban a hatás indirekt, a hypophysis gátlása miatt csökkent ösztrogén termeléssel függ össze. Az antiösztrogének gyenge hatásúak (10x gyengébbek az estradiolnál), inkább parciális agonisták, mint antagonisták, ezért csak alacsony ösztrogén szint (posztmenopauza) esetén elég hatékonyak. A tamoxifen a standard adjuváns terápia, a toremifen és a fulvestran inkább palliatív kezelés előrehaladott emlődaganat esetén. Az aromatáz gátlók hatékonyabbak, mint a tamoxifen. A letrozol és az anastrozol nem szteroid szerkezetű, reverzibilis inhibítorok, az exemestan irreverzibilis szteroid inhibítor. Csak a perifériás aromatációt gátolják, az ováriumra csak kevéssé hatnak, így csak posztmenopauzálisan használhatók. Az LHRH analógok folyamatos alkalmazása deszenzitizálja a hypophysis sejtjeit, az LH és FSH kiáramlás megszűnik, a szexuál szteroidok kasztrációs szintre csökkennek a vérben. A kezelés elején átmeneti stimuláció tapasztalható néhány hétig, ilyenkor hormonantagonistával kell kombinálni (teljes androgén blokád). Az antiandrogéneket elsősorban LHRH kezeléssel kombinációban használják. A glukokortikoidok lymphocyta ölő hatását használják ki. Előnyösek még CNS daganat esetén, a nyomás csökkentésére és a kemoterápiás szerek penetrációjának fokozására. Prostata c. Emlő daganatok – pre- és posztmenopauzális Antiandrogének: CYPROTERON, FLUTAMID, NILUTAMID, BICALUTAMID Prostata c.

DAGANATOK HORMONTERÁPIÁJA Glukokortikoidok: DEXAMETHASON, METHYLPREDNISOLON Leukaemiák, lymphomák Retinoidok: BEXAROTEN Lymphoma A gesztagének direkt gátolják az endometrium proliferációját. Emlő daganatban a hatás indirekt, a hypophysis gátlása miatt csökkent ösztrogén termeléssel függ össze. Az antiösztrogének gyenge hatásúak (10x gyengébbek az estradiolnál), inkább parciális agonisták, mint antagonisták, ezért csak alacsony ösztrogén szint (posztmenopauza) esetén elég hatékonyak. A tamoxifen a standard adjuváns terápia, a toremifen és a fulvestran inkább palliatív kezelés előrehaladott emlődaganat esetén. Az aromatáz gátlók hatékonyabbak, mint a tamoxifen. A letrozol és az anastrozol nem szteroid szerkezetű, reverzibilis inhibítorok, az exemestan irreverzibilis szteroid inhibítor. Csak a perifériás aromatációt gátolják, az ováriumra csak kevéssé hatnak, így csak posztmenopauzálisan használhatók. Az LHRH analógok folyamatos alkalmazása deszenzitizálja a hypophysis sejtjeit, az LH és FSH kiáramlás megszűnik, a szexuál szteroidok kasztrációs szintre csökkennek a vérben. A kezelés elején átmeneti stimuláció tapasztalható néhány hétig, ilyenkor hormonantagonistával kell kombinálni (teljes androgén blokád). Az antiandrogéneket elsősorban LHRH kezeléssel kombinációban használják. A glukokortikoidok lymphocyta ölő hatását használják ki. Előnyösek még CNS daganat esetén, a nyomás csökkentésére és a kemoterápiás szerek penetrációjának fokozására.

DAGANATOK CITOKINTERÁPIÁJA Immunmoduláns terápia: A citokinek befolyásolják az immunrendszer működését INTERFERON ALFA – lymphomák, leukaemiák Hatásmechanizmus: Fokozott makrofág és NK-sejt aktivitás Direkt antiproliferatív hatás Mellékhatás: Influenzaszerű tünetek – paracetamollal csökkenthető Leukopenia ALDESLEUKIN – IL-2 – vesesejtes c., melanoma Hatásmechanizmus: Fokozott TC- és NK-sejt aktivitás Mellékhatás: Súlyos hypotonia, tüdőödéma, szívinfarktus, stroke

EGYÉB IMMUNMODULÁNSOK THALIDOMID, LENALIDOMID Hatásmechanizmus: Immunmoduláns hatás: fokozott T-sejt aktivitás Angiogenezis gátlás Apoptózis indukció Mellékhatás: Thrombosis, vérkép eltérések Szedáció, neuropathiák Klinikai alkalmazás: A T-sejt aktivitást fokozzák, de a TNF termelést csökkentik – gyulladásgátló hatás – erythema nodosum Myeloma multiplex

DAGANATOK BIOLÓGIAI TERÁPIÁJA Alapelvek: A malignus transzformációban központi szerepet játszó szabályozási útvonal specifikus gátlása – célzott terápia Szelektivitás – a normál szövetekben a redundáns növekedési és osztódási útvonalak kompenzálják a gátlást, de a tumor- sejtek erősen függnek a mutálódott útvonal működésétől Csak a betegek egy részénél hatékony – mutációra pozitív Növekedés gátlás és/vagy apoptózis indukció – tartós kezelés Csoportok: Tumor antigén elleni antitestek Növekedési faktor útvonalakat gátló szerek Angiogenezis gátlók Proteaszóma gátlók

DAGANATOK BIOLÓGIAI TERÁPIÁJA

TUMOR ANTIGÉN ELLENI ANTITESTEK ALEMTUZUMAB – anti-CD 52 – CLL RITUXIMAB – anti-CD 20 – B sejtes NHL IBRITUMOMAB – 90Y-anti-CD 20 – B sejtes NHL Hatásmechanizmus: Tumorok felszíni antigénjeinek kötése Komplement aktiváció, ADCC – citotoxikus hatás Fokozzák a sejtek érzékenységét citotoxikus szerekre Helyi sugárhatás Mellékhatás: Lymphocytopenia Allergiás reakciók

NÖVEKEDÉSI FAKTOR ÚTVONAL GÁTLÓK Túlélés

EGFR ÚTVONAL GÁTLÓK CETUXIMAB, PANITUMUMAB – anti-EGFR – colorectalis c. ERLOTINIB – EGFR-kináz gátló – NSCLC, pancreas c. TRASTUZUMAB – anti-HER-2 – emlő daganat LAPATINIB – EGFR/HER-2-kináz gátló – emlő daganat Mellékhatás: Bőrkiütések, hasmenés – EGFR gátlók Kardiotoxicitás – Trastuzumab A kináz gátlók ATP analógok. A bőrkiütés acneiform és arányos a hatékonysággal cetuximab és erlotinib esetén

BCR-ABL KINÁZ GÁTLÓK IMATINIB, NILOTINIB, DASATINIB Hatásmechanizmus: ATP analóg tirozin-kináz gátlók Spektrum: BCR-ABL kináz, PDGF-R kináz, c-Kit kináz

PHILADELPHIA KROMOSZÓMA

BCR-ABL KINÁZ GÁTLÓK

BCR-ABL KINÁZ GÁTLÓK IMATINIB, NILOTINIB, DASATINIB Hatásmechanizmus: ATP analóg tirozin-kináz gátlók Spektrum: BCR-ABL kináz, PDGF-R kináz, c-Kit kináz Proliferáció gátlás, apoptózis indukció Klinikai alkalmazás: CML, Ph+ ALL GIST Rezisztencia: Kináz mutációja – csökkent kötődés Nilotinib, dasatinib esetén ritkább Mellékhatás: Ödéma, hányinger, bőrkiütések

EGYÉB KINÁZ GÁTLÓK SUNITINIB – vesesejtes c., GIST SORAFENIB – vesesejtes c., hepatocell. c. Hatásmechanizmus: multikináz gátlók ATP analóg tirozin-kináz gátlók Spektrum: PDGF-R kináz, VEGF-R kináz, Raf PDGF-R és Ras-MAPK útvonal gátlás Angiogenezis gátlás TEMSIROLIMUS – vesesejtes c., köpenysejtes lymphoma Hatásmechanizmus: mTOR gátló mTOR-kináz gátló PI3K-AKT útvonal gátlás

ANGIOGENEZIS GÁTLÓK BEVACIZUMAB Hatásmechanizmus: Mellékhatás: Anti-VEGF antitest Angiogenezis gátlás Csökkenti a vaszkuláris permeábilitást – csökkent intersticiális nyomás – szerek jobb penetrációja a tumorba Mellékhatás: Alvadási zavar – vérzés v. thrombosis Hypertonia, szívelégtelenség, proteinuria Sebgyógyulás gátlása Gyakori a GIT vérzés, perforáció is előfordulhat. A hypertonia és protinuria dózis függő. A sebgyógyulásra kifejtett hatás műtét után lehet problémás, ezért a kezeléssel 1 hónapot várni kell. A neovascularizációs retinopathiák (macula degeneráció, diabeteses r., etc.) kezelésére kis adagokat adnak intravitrealisna – OFF-LABEL USE Klinikai alkalmazás: Colorectalis-, emlő-, vesesejtes c. és NSCLC (Retinopathiák – Ranibizumab)

PROTEASZÓMA GÁTLÓK BORTEZOMIB Hatásmechanizmus: Mellékhatás: Proteaszóma gátlás Szabályozó fehérjék lebomlása gátolt Károsodott fehérjék lebomlás gátolt Mellékhatás: Neuropathia Klinikai alkalmazás: MM-ben a transzformált plazmasejtek nagy mennyiségű Ig fragmenseket termelnek, amik a proteaszómában bomlanának le, valószínűleg ez fontosabb, mint a szabályozó fehérjék (IkB, p53, FOXO, cdk inhibítorok) lebomlásának gátlása. Myeloma multiplex

DETOXIKÁLÓ ÉS TÁMOGATÓ SZEREK MESNA – akrolein indukálta haemorrhagiás cystitis DEXRAZOXAN – antraciklin indukálta kardiotoxicitás PALIFERMIN – stomatitis FILGRASTIM, PEGFILGRASTIM – neutropenia ERYTHROPOETIN – anaemia LEUKOVORIN – methotrexat rescue RASBURICASE – hyperuricaemia TLS következtében Hányáscsillapítás – 5-HT3-antagonisták, NK1-antagonisták, METOCLOPRAMID, DEXAMETHASON Hypercalcaemia kezelése – biszfoszfonátok