Repedező nemzetállam? Török nemzetépítés és kurd nemzetalkotás OTDK2011.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Egyes emberi jogok Törökországban
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
Kisebbségszociológiai alapismeretek
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Többség- Kisebbség Nyugat- Európában
1900 Párizs-első matematikai világkonferencia Hilbert híres előadása, melynek hatására tág teret kapott az absztrakt gondolkodásmód széleskörű alkalmazása.
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Politikai folyamatok a bécsi kongresszus után
Az európai integráció története
A nemzetközi migráció fejlett országok - fejlődő országok
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Muszlim integráció és iszlamofóbia Hollandiában
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Az amerikai (USA) kommunikáció
Kisebbségi kultúrák.
Nyugat-Balkán 2009: A stabilizáció és a konszolidáció politikai tényezői MeH-MTA kormányzati fórum, március 16.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
A társadalom környezetvédelmi aktivitása Humánökológia 10. előadás.
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
Politikai és szociálgeográfia I.
A multikultúra megítélése
Közelgő vihar Út a világháborúba
Ideológiák.
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Történelem – középszintű témakörök
A nagy népvándorlás.
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
Neorealizmus és neoidealizmus
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
A népesség számának változása Európában
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
Kádár-korszak. Kádár-korszak Genezis Az 56-os forradalom és szabadságharc leverése „Forradalmi” ellenkormány Idegen (szovjet) beavatkozás Megtorlás.
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A népességnövekedés tényezői és következményei
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA MOZGALMAK ÉS ESZMÉK A XIX. SZÁZADBAN
A mohácsi csata.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
Készítette: Kállai Péter
Magyarország a harmincas évek második felében.  Gömbös  Darányi min.elnök ( )  Elvárások  A rendszer megőrzése  Szélsőjobb visszaszorítása.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
2001. szeptember 11. utáni Dél- Ázsia Készítette: Illár Máté Geográfus (MSc)
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
A világ az első világháború után
A dualizmus gazdasága és társadalma
A szakiskola jelene és jövője
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
Szövetségi rendszerek
Földünk demográfiai folyamatai (összegzés)
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Előadás másolata:

Repedező nemzetállam? Török nemzetépítés és kurd nemzetalkotás OTDK2011

Az előadás vázlata Értékelés Az AKP politikájának háttere Az AKP reformpolitikája: a nemzetállam feladása? Az atatürki politika feltételei Atatürki nemzetiesítő állam A török és kurd nemzetalkotás kezdetei A kutatás alapkérdései

Hogyan zajlott a török és kurd nemzetalkotás? Milyen eszközökkel zajlott az atatürki nemzetépítés, és mi volt a kurd válasz? Milyen változások történtek 1950 után a török nemzetépítésben? Létezik-e második kurd ébredés? Mi az AKP-kormány válasza a kurd mozgalmakra?

Török és kurd nemzetalkotás kezdetei Török nemzetalkotás Kurd nemzetalkotás 1890-as évek as évek Bürokratikus inkorporáció birodalomban Feudális, klánokba tagodzódó társadalom 10 millió török (kb. 62%) 1 millió kurd (kb. 6%) Kemál Atatürk szabadságharca Megosztottság

Atatürki nemzetiesítő állam Etnikai török Szunnita török Törökországi muszlim Törökországi lakos Disszimiláció Asszimiláció Telepítés politika Bevándorlás politika

Atatürki politika feltételei Belső feltételek Társadalmi legitimációTársadalmi legitimáció Diktatúra és egypártrendszerDiktatúra és egypártrendszer Külső feltételek Nagyhatalmak a status quo fenntartásában érdekeltekNagyhatalmak a status quo fenntartásában érdekeltek Kisebbségi jogokKisebbségi jogok

Az AKP reformpolitikája: a nemzetállam feladása? Új szóhasználat: „törökországiság”Asszimilációs politika vége? Emberi jogok; rádió és televízó Kürt acilim: PKK-probléma megoldása demokratikus eszközökkel Többi kisebbséggel is tárgyalás

Az AKP politikájának háttere Demokrat- lastirma Kurd népesség- robbanás PKK tevékenysége EU-s csatlakozás és a kisebbségi jogok felértékelődése Szavazat- maximalizálás Kurd pártok megalakulása

Értékelés A török asszimilációs politika nem volt sikeres A kisebbségi kérdés demokratikus rendezése bíztató, de valószínűleg nem fogja megoldani a problémát Az AKP reformpolitikája lényegében a realitásokat fogadja el

Köszönöm a figyelmet!

Kurdok a Közel-Keleten

Nyugati diaszpóra…

Törökország etnikai kisebbségei

Kurd törzsek

Kurd pártok

Alevik által lakott területek