© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus e-mail elé r.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK
© HOGYAN ÉRTÉKELI FEL A SZELLEMI VAGYON A CÉG ÉRTÉKÉT? dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r hetőség: AZ ELŐADÁS.
Friss diplomások a versenyszektorban
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
Szellemi tőkeBalogh Gábor, Szellemi tőke relevanciája Szellemi tőke fogalma és helye SZT-megközelítések SZT-kutatások.
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
A humán erőforrás jövőbeni kihívásai
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Erőrrásbevonás számvitele
Budapest, 2008 Február 22. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Hajt-A Csapat csoport Ad hoc térségi státuszjelentés A dokumentumban szereplő összes szellemi.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
SZÁMVITEL.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási ismeretek 11. osztály
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Kaplan – Norton: Balanced Scorecard
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
Boda György- Szlávik Péter: Kontrolling Rendszerek ( Karl Erik Sveiby: Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás című könyv alapján) Készítette:
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
© 2004 Dankovics-Meuser-Kristóf-Horváth
VEZETŐI SZÁMVITEL © – A STRATÉGIAI MÓDSZEREK INTEGRÁLT MEGVALÓSÍTÁSÁRA – dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r hetőség:
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Dr. habil. Bencsik Andrea Széchenyi István Egyetem Győr
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Minőségdíjak.
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
Fazakas Gergely Részvények árazása
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az EEM helye a menedzsmentben
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Mi befolyásolja a munkaerő piaci értéked?
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
HOGYAN ÉRTÉKELI FEL A SZELLEMI VAGYON A CÉG ÉRTÉKÉT?
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A BKF tudástranszfer modellje a
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
Kultúra és kommunikáció
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
LÁTHATATLAN VAGYON MENEDZSELÉSE
Előadás másolata:

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r hetőség: AZ ELŐADÁS ELÉRRHETŐ:

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 A LÁTHATATLAN VAGYONELEMEK ARÁNYA EGYRE NAGYOBB! Egyes tapasztalati adatok szerint azok a láthatatlan vagyonelemek – amelyeket a vállalat pénzügyi rendszere nem képes mérni – a vállalatok értékének mintegy 75 százalékát teszik ki. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos vállalat kézzelfogható javai – azaz az eszközök nettó értéke csökkentve a kötelezettségekkel – a piaci érték kevesebb, mint 25 százalékát adják! (Robert S. Kaplan – David P. Norton [2005] „Stratégiai térképek – hogyan alakulnak az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?– ” Panem Kiadó)

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 A SZELLEMI VAGYON FELBECSÜLÉSÉRE IRÁNYULÓ KÍSÉRLETEK Nem a forrás, hanem az eszköz oldal felől közelítik azt meg s így csupán a hasznosított szellemi vagyonnal foglalkoznak! Nem is lenne ez baj, ha a szellemi vagyon forrása – hasonlóan a hagyományos vagyonelemekhez – biztosan megegyezne a hasznosított, erőforrásokban megtestesülő szellemi vagyontömeggel, azaz az eszköz oldallal. Ez azonban – és ez a szellemi vagyon legfontosabb sajátossága – nem így van!

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 MIÉRT PROBLÉMA EZ? A szellemi vagyon esetében az eszköz oldal felöli értékbecslés elkendőzi a veszteséges gazdálkodást, kevesebb vagyont mutatva, mint amekkora a vállalkozás számára valójában rendelkezésre áll, s így nem tudjuk feltárni azokat a károkat, amelyek e vagyon parlagon heveréséből vagy rablógazdálkodásából keletkeznek, akár az egyes emberek vagy a vállalat esetében, akár társadalmi méretekben.

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 A SZELLEMI VAGYONELEMEK TÁRSADALMI-GAZDASÁGI HASZNOSSÁGA CÉGSZINTEN  munkaerő gazdasági-társadalmi értéke  általában attól függ, hogy a cég dolgozói mennyire hajlandóak elkötelezni magukat a szervezet céljai mellett,  mekkora haszonra tud szert tenni a cég a rendelkezésérére álló munkaerő állomány azon kompetenciáiból amelyek számára piacképességet, versenyelőnyt biztosítanak, illetve mit tud tenni e kompetenciák fejlesztése érdekében. EGYES EMBEREK VONATKOZÁSÁBAN  személyiség gazdasági-társadalmi értéke  jelentős mértékben attól függ, hogy valaki mennyire képes és kész az egyedi, csak őrá jellemző kulcsképességeiből kompetenciákat kifejleszteni,  minél magasabb színvonalon hasznosítani,  mennyire tudja továbbá ezeket szinten tartani, folyamatosan megújítani, fejleszteni.

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 FOGALMI ZŰRZAVAR NEM-TÁRGYI ESZKÖZÖK (INTANGIBLE ASSETS) NEM-TÁRGYI ESZKÖZÖK (INTANGIBLE ASSETS) IMMATERIÁLIS JAVAK INTELLEKTUÁLIS TŐKE TUDÁS TŐKE EMBERI TŐKE HUMÁN TŐKE SZELLEMI ERŐFORRÁS HUMÁN ERŐFORRÁS EMBERI ERŐFORRÁS SZELLEMI TŐKE SZELLEMI VAGYON KÉPESSÉGEK ADOTTSÁGOK KÉSZSÉGEK, BEGYAKORLOTTSÁG, TAPASZTALAT, +FELHATALMAZÁS KÉSZSÉGEK, BEGYAKORLOTTSÁG, TAPASZTALAT, +FELHATALMAZÁS KOMPETENCIÁK

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 INDULÓ SZELLEMI TŐKEPOTENCIÁL (TETT) KORLÁTLAN! A „TETT” ELEMEK KOPÁTSYNÁL: T EHETSÉG E RKÖCS T UDÁS(SZOMJ) T ÖREKVÉS ÉRTÉKTARTOMÁNYOK: 0 → ∞ - ∞ → + ∞ 0 → ∞ E VAGYONELEMEK NEM ÖSSZEGZŐDNEK, HANEM ÖSSZESZORZÓDNAK: SZELLEMI TŐKE = ERKÖLCS * TEHETSÉG * TUDÁS * TÖREKVÉS KÖVETKEZMÉNY: 1.POZITÍV TARTOMÁNYBAN AZ ELEMEK MEGSOKSZOROZÓDNAK! 2.BÁRMELY ELEM 0, AKKOR AZ ÖSSZÉRTÉK IS 0! 3.HA NINCS ERKÖLCSI TARTÁS, AZ ÖSSZÉRTÉK NEGATÍV KISUGÁRZÁSÚ LESZ, MINDEN TEHETSÉG, TUDÁS ÉS TÖREKVÉS ELLENÉRE…

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 NYELVTUDÁS MÉRLEG HASZNOSÍTÁS ESETÉN NYELVÉRZÉK, MINT TŐKEPOTENCIÁL 100 FORRÁSOK ESZKÖZÖK FORRÁSOK FELEDÉSBE MENT NYELVTUDÁS, MINT VESZTESÉG - 60 ESZKÖZÖK HASZNOSÍTOTT NYELVTUDÁS, MINT KOMPETENCIA 100 HASZNOSÍTOTT NYELVTUDÁS, MINT KOMPETENCIA 40 NYELVÉRZÉK, MINT TŐKEPOTENCIÁL 100 NYELVTUDÁS MÉRLEG RÉSZLEGES HASZNOSÍTÁS ESETÉN NYELVTUDÁS MÉRLEG HASZNOSÍTÁS NÉLKÜL NYELVÉRZÉK, MINT TŐKEPOTENCIÁL 100 FORRÁSOK ESZKÖZÖK SZUNNYADÓ SZELLEMI TŐKE HASZNOSÍTOTT NYELVTUDÁS, MINT KOMPETENCIA 0

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 MIÉRT PONT KOMPETENCIA SZÁMVITEL? Kompetenciáról csak a folyamatos hasznosítás esetén beszélhetünk A létrehozott kompetenciáik hasznosítása során nem kell attól félni, hogy elkopnak, vagy hogy kevesebb marad attól, ha megosztjuk másokkal. A szellemi vagyon nagysága és főként minősége a kulcsképességekből kifejlesztett kompetenciák minőségén, valamint együtthatásán, szinergiáján múlik.

© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!