Következik a Z-bozonnal történő részletes ismerkedés. Ez lesz a délutáni méréseik tárgya is ! Most igazán tessék figyelni és bátran kérdezni is ! Lesz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
Advertisements

2. Kölcsönhatások.
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Gigamikroszkópok Eszközök az anyag legkisebb alkotórészeinek megismeréshez Trócsányi Zoltán.
2. Kölcsönhatások.
Pozitron annihilációs spektroszkópia
EM sugárzások kölcsönhatásai
A mikrorészecskék fizikája
A mikrorészecskék fizikája 2. A kvarkanyag
Orvosi képfeldolgozás
Bevezetés a részecske fizikába
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
Az anyagok alkotórészei
3. Gyorsítók CERN(Genf): légifelvétel. A gyorsító és a repülőtér.
Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A mai nap főszereplői.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
3. Gyorsítók.
2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses.
2. Kölcsönhatások.
Most pedig jöjjön a mai napunk sztárja: a J/  részecske!
Atomenergia.
Olvasd lassan és csendben!.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
Kérdésekre válaszok Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
HOGYAN CSINÁLJUNK KÁRTYÁBÓL HIGGS BOZONT? Csörgő T. 1 | 17 Csörgő Tamás MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont wigner.mta.hu.
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
A mai nap programja (2008) 9.40 Megnyitó 9.40 Megnyitó előadás szünettel előadás szünettel ebéd ebéd Hunveyor-bemutató
A mai nap programja (2009) 9.40 Megnyitó, szervezési kérdések 9.40 Megnyitó, szervezési kérdések előadás szünettel előadás szünettel ebéd.
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Előszó. „Olyan dolgokról fogok most Nektek beszélni amit a éves
2. Kölcsönhatások.
Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A mai nap főszereplői.
ALAPVETŐ KÖLCSÖNHATÁSOK
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Az antianyag. Hungarian Teacher Program, CERN, 2006 augusztus 25. Debreczeni Gergely, CERN IT/Grid Deployment Group 2 Miről szól ez az előadás ? Mi az.
FÉNY ÉS ELEKTROMOSSÁG.
Bevezető a „Bevezetés a részecskefizikába” előadásokhoz
Hő és áram kapcsolata.
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
Szakember Kérdések Megállapítás Megoldási javaslat javaslat Árajánlat Megvalósítás Pénzügyi Szakember Bemutatkozás Elemzés Ajánlat készítés Specialisták.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában.
Atommag és részecskefizika
2. Kölcsönhatások.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Természetes radioaktív sugárzás
Máté: Orvosi képfeldolgozás5. előadás1 Mozgó detektor: előnyHátrány állójó időbeli felbontás nincs (rossz) térbeli felbontás mozgójó térbeli felbontás.
Elemi részecskék, kölcsönhatások
Az atommag alapvető tulajdonságai
05 Novembre év a részecskefizika kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium.
Úton az elemi részecskék felé
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
Relativisztikus nehézion ütközések Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), Brookhaven, New York, USA 200GeV/nukleon, kerület kb. 4 km.
2012 október 3.CERN201 NA61/SHINE: Az erősen kölcsönható anyag fázisdiagramja László András Wigner Fizikai Kutatóintézet, Részecske- és Magfizikai Intézet.
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Atomenergia.
A Világegyetem eddig ismeretlen része, a sötét anyag
Magerők.
W és Z0 bozonokat keresünk az LHC CMS detektorában.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Előadás másolata:

Következik a Z-bozonnal történő részletes ismerkedés. Ez lesz a délutáni méréseik tárgya is ! Most igazán tessék figyelni és bátran kérdezni is ! Lesz néhány kollektív „feleltetés” ! Az on-line méréseket a következő címen találják: (a baloldali sávban válasszák ki: Particle Collisions  Collison library LEP) A megjelenő ablakban az on-line mérések vizsgálandó anyagát érik el. Erről a lapról indulva további érdekes „részecskefizikai” kalandokban lehet részük

Méréseik során az előbb látott detektorral fogják tanulmányozni a híres Z-bozon bomlásait.     E = mc 2 e-e- e+e+ Ebben a nagyenergiás elektron-pozitron ütközésben egy nehéz és rövid életű Z-bozon keletkezett ami azonnal elbomlik. Feladatunk lesz a bomlástermékek tanulmányozásával a különböző lehetséges bomlási módjait –számszerűen- meghatározni. Rajta hát!

ZZ Most tessék nagyon figyelni, megjegyezni! A méréseik során majd össze kell számolniuk, hogy az 5 bomlás-típusból hányat találnak a vizsgált száz-száz Z-bomlásban. Ezeket az elméletileg is számolható arányokat összehasonlítjuk a méréseikkel Így bomlik a Z-bozon + +  Ők is e++ e-e++ e- Ők közvetlenül „láthatóak” a detektorokban + +  Ők azonnal elbomlanak. A detektorokban csak a különböző „bomlástermékeiket” látjuk q+qq+q _ A kvarkok közvetelnül nem láthatóak. Ők hadronikus záporokba/jetekbe rejtőznek q+q+gq+q+g _ A gluonok is jeteknek álcázzák magukat Leptonikus bomlások Kvarkos bomlások (2-3 jetes események)

A tau-bomlások megnehezítik dolgainkat mert ez a “fránya” részecske keletkezik és már bomlik is. Az Z-bozon tau+tau bomlásai tehát igen sokfélék lehetnek, a keletkezett két tau egymástól függetlenül dönt a bomlásáról  +  e + e,  + , e + , e + h,  + h, e + hhh,  + hhh, h + h, h + hhh, hhh + hhh

Lássuk most a kvarkos bomlásokat Szabad kvarkok nincsenek: a világ előtt részecske(hadron)-záporoknak (jet) „álcázzák” magukat Z 0  q + q  2 jet _ Ez „történik” De mi ezt „látjuk” (2-jetes esemény) Z 0  q + q + g  3 jet _ De mi ezt „látjuk” (3-jetes esemény) Ez „történik”

Az erős kölcsönhatás „csatolási állandója” (  S trong ) Mérési feladatuk lesz ezt meghatározni. A csatolási állandó a kölcsönhatás „erősségét” jellemzi: azt, hogy az adott részecske milyen „hajlandósággal” sugározza ki a kölcsönhatását meghatározó közvetítő részecskét Elektromágneses k.h.: töltés  foton (  EM = 1/137~0,007) Erős k.h.: kvark  gluon (  S = ?) = = SS Csak vájtfülüeknek: a csatolási „állandó” nem állandó! Az energiával az  EM növekszik,  S csökken

Kórusban kérem! Ez melyik bomlás?

Hanggyakorlatok következnek. Válaszoljanak hangosan az alábbi ”Z” bomlásokat (1,2,..) melyik kategóriába (A,B…) sorolják. Z Bomlások: A: e + e B:  +  C:  +  _ D: q + q (2-jet) _ E: q + q + g (3-jet) Z0Z0 e+e+ e-e- (1*) Z0Z0 e+e+ e-e- (2) Z0Z0 e+e+ -- (3) Z0Z0 h -- (4*) Z0Z0 h h (6*) Z0Z0 (5) h h Z0Z0 (7) h h h

Mágnes Nagyon fontos! Méréseik során erre a képre emlékezzenek! A detektorokban látható „nyomok” alapján kell majd dönteniük az „észlelt” részecskék típusáról! (Elektron? Hadron? Muon?) És ezek alapján határozhatunk, hogy a Z-bozon melyik bomlását látjuk. Az ábra az u.n. „end view”: az elektronok az ábra síkjára merőlegesen –a detektor hossztengelye irányában- ütköznek

Z-bomlások: néhány „rajzos” példa gyakolásul: Melyik bomlás-típusokat látjuk? (oldalnézet: „side view”) Z  e + eZ  e + e Z   + Z   +  Z   +   hhh +  Tracking E.M. kaloriméter Hadron kaloriméter Müon detektor

Felismerik ugye? Itt is két  -val állunk szemben („end view”) Z   +   ?Z   +   ? Z   +   ?Z   +   ?

EMCal (belső gyűrű) HaCal (külső gyűrű) TrDet MuDet (legkülső gyűrű) Ez már nem csak rajz! Méréseik során ilyen képekkel találkoznak majd a monitoron. A kalorimétereken látható hasábok magassága arányos a mért energiával

Kedves Fiatal Barátaim! Én most ezzel befejezem. Délután maguk folytatják: meghatározzák/mérik a Z-bozon különböző bomlásainak arányait. És van egy jó hírem is: megyünk végre ebédelni!

Most már elméletileg kellően felkészülten várjuk a délutáni méréseket Jöjjön most hát az ebéd (megdolgoztunk érte!)