Változások az utóbbi évtizedekben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Kunfehértói táborok, szálláshelyek és a tópart
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Angol – amerikai projekt hét
Protokolláris vendéglátás
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Helyes táplálkozás.
Új irányok az étkeztetésben
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kunfehértói táborok, szálláshelyek és a tópart
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben” IX. Országos Konferencia Budapest, február 23–24. Mit esznek a Szigetlakók, és mit gondolnak.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
MEXIKÓI KONYHA.
  A XV. kerületi Önkormányzat intézményfenntartói minősítésében elkötelezett híve az egészséges életmód minőségi fejlesztésében és a vidék-város kapcsolat.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A szervezet energiaforgalma
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
FRANCIA KONYHA Az élet stílusa.
A szervezet energiaforgalma
Vendéglátás formái.
Testi - lelki egyensúly
Fenntarthatóság, környezettudatosság
Egészségesek a roma nők?
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Családtámogató ellátások
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódra nevelés gyakorlatában Dr. Mezei Éva, Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság,főtitkár „A testi.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI. Rendelet - hatósági ellenőrzése Dreska Erzsébet közegészségügyi.
Vendéglátás ÁFA változása
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Veszprém Megyei Kormányhivatal
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
Az éttermi szolgáltatások Áfája
Egészségtudatos gasztronómia
Egészségtudatos kávéházi sütemények
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
Vérzékenységben szenvedő és gyenge látású űrhajósok számára
Élelmiszer lábnyom.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Élelmiszer lábnyom.
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Tények és tévhitek meg ami még mellette van…
Előadás másolata:

A vendéglátóipar és a közétkeztetés szerepe az egészségorientált élelmezésben Változások az utóbbi évtizedekben a vendéglátásban is megnőtt a külföldi szereplők aránya nőtt a fiatal vásárlói kör aránya de a hagyományos kis éttermek megmaradtak az életszínvonal emelkedése nőtt az alacsony jövedelműek aránya az éttermek is bekapcsolódtak a közétkeztetésbe a vendéglátás szerepe felértékelődött a turizmusban előrelépés a professzionális marketing, a választékbővítés, a különböző akciók, a speciális igények kielégítése érdekében.

A vendéglátóipar szerepe, küldetése a család és a gazdaságossági szempontok meghatározó szerepe mellett a lakosság korszerű táplálkozásának segítése tudatformálás, új alapanyagok, ételek, ételkészítési eljárások népszerűsítése, elterjesztése (leghatékonyabb gyerekkorban) olyan ételek kínálása, amelyek megfelelnek a táplálkozási elvárásoknak mindemellett megőrizni a tradíciót, a magyar konyha sajátosságait lehetőséget kínálni a speciális és különleges táplálkozási igényű fogyasztóknak (vegetáriánus, diabetikus, csökkentett zsír-, só-, cukor-, szénhidráttartalmú ételek, menük) az egészséges táplálkozás szemléletének beépítése a marketing stratégiába az egészséges táplálkozással kapcsolatos rendezvények, tanácsadás a vendégek részletesebb tájékoztatása (étlapon, személyesen)

Különleges táplálkozási igények kielégítése Magyarországon 500 ezret meghaladó a cukorbetegek, 2 millió a magas vérnyomásban szenvedők, jelentős a túlsúlyosok aránya Minden második embernek energia és zsírszegény táplálkozást kellene folytatnia. Alternatívát jelentő ételek, menük kínálata diabetikus ételek táplálékallergiás vendégek kezelése (glutén, laktóz érzékenység stb.) szénhidrát szegény zöldségköretek krémlevesek, gyümölcslevesek sovány húsok párolva, grillezve csökkentett energiatartalmú cukrászsütemények, tészták zsírszegény tejszínhabpótlók különböző kenyér változatok mesterséges édesítőszer kávéhoz, teához

Különleges táplálkozási igények kielégítése Célszerű csoportosítani az ételválasztékot átlagos, de az egészséges táplálkozásra odafigyelő vendégek (sószegény, zsírszegény ételek stb.) kifejezetten a diétára szorulóknak (feltüntetni az ételek energia-, szénhidrát-tartalmát stb.) A menürendszer keretében is lehet egy „kímélő” sort összeállítani Fontos, hogy az ételkészítés rögzített receptek, anyagfelhasználás alapján történjen Az adagok megállapítására nagy figyelmet kell fordítani Korrekt tájékoztatás táplálkozás-élettani szempontból is

A közétkeztetés feladatai az egészséges és beteg lakosság szervezett élelmezési ellátása gyermek és diákétkeztetés munkahelyi étkeztetés honvédségi étkeztetés időskorúak étkeztetése (szociális otthonok) kórházi, szanatóriumi étkeztetés sok ember számár ez a meghatározó étkezési forma, ezért társadalmi szempontból meghatározó jelentőségű a lehetőségek korlátozottak (nyersanyag normák) vonatkozhat csak ebédre vagy akár teljes napi ellátásra az ételkínálat lehet: kötött étrend több menüből álló étlap szerinti

A közétkeztetés feladatai Kiszolgálás: önkiszolgáló felszolgálás Feladata, hogy biztosítsa a rendelkezésre álló keretek között az étkezések számának és jellegének megfelelően az adott korcsoport táplálóanyag igényét Az étrend összeállítása során tekintettel kell lenni: a fogyasztói csoport életkorárra, nemére, a foglalkozásnak, aktivitásnak megfelelő energia- és egyéb táplálóanyag igényre a napi étkezések számára (reggeli: 10%; ebéd: 35%; vacsora: 25%; tízórai, uzsonna: 15-15%) az alapanyagok, ételsorok, ételkészítési technikák változatosságára az ételkészítés munkaigényességére az adott konyha adottságaira

A közétkeztetés feladatai a fogyasztói igényekre (tájkörzetenként mások a szokások, elvárások) a pénzkeret nyújtotta lehetőségekre az élelmiszerbiztonsági követelményekre az étrend összeállítása történhet kész receptek alapján (adott a táplálóanyag-tartalom) saját receptek alapján (számítani kell a táplálóanyag-tartalmat a tisztított és veszteségekkel korrigált alapanyagok alapján Az étrend tervezését az ebéd és a vacsora feltétjével kezdjük, ezt kövesse a köret, főzelék, mártás, majd a leves és végül a harmadik fogás (tészta, gyümölcs, desszert, sajt)