MTA Regionális Kutatások Központja A 3. tengely végrehajtásának főbb tapasztalatai, a 4. tengely szabályozási kérdései Finta István Ph.D. MTA Regionális.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A CLLD-LEADER megközelítés helye és lehetősége a magyar fejlesztéspolitikában VIAB Finta István Ph.D.
A Darányi Ignác Terv 2012-ben induló támogatási jogcímei (III-IV
LEADER Szeged LEADER pályázatok
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület május 21. Pannonhalma A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
A LEADER és a közigazgatás Készítette: Dr. Tóth Andrea.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
MTA Regionális Kutatások Központja Változtatási lehetőségek, változási irányok a 3-4. tengely végrehajtásában A VIAB március 2-i ülése Dr. Finta István.
MTA Regionális Kutatások Központja Az ÚMVP 3-4. tengelyével kapcsolatos problémák és megoldási lehetőségek Dr. Finta István Ph.D. 1.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület területe
Az ÚMVP intézményrendszere
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
Minőség menedzsment 6.előadás
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
A közötti programozási időszakra történő felkészülés, a Helyi Fejlesztési Stratégiához kapcsolódó tervezési terület előzetes elismerése.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
A Miskolc kereskedelmi központjában m2 beépítetlen terület eladó! Ára: €
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
Biztos Kezdet Gyerekházak
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.
Pályázatok 2011 Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Babós Csaba, ügyvezető igazgató.
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
A LEADER program lehetőségei Gazdaságfejlesztés a Zala Zöld Szíve HACS as Helyi Fejlesztési Stratégiájában Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Közösségi Szinten Irányított Városi Helyi Fejlesztések (CLLD )
Előadás másolata:

MTA Regionális Kutatások Központja A 3. tengely végrehajtásának főbb tapasztalatai, a 4. tengely szabályozási kérdései Finta István Ph.D. MTA Regionális Kutatások Központja

MTA Regionális Kutatások Központja 3. Tengely - források Mind a négy cél esetén jellemző a túligénylés az első körben. A második körben valószínűsíthető, hogy az összes – 147/2007 (XII. 4.) FVM rendeletben meghatározott – forrás elfogy. Fontos lenne a 3. tengelyben még meglévő források rendelkezésre bocsátása a kiürült keretek pótlása érdekében. A támogatható maximális projektméret és a rendelkezésre álló források között feltűnő és nem kívánatos az aránytalanság. (Egy jogcím keret összegét összesen akár öt kérelmező is elviheti: 250 milliós kerettel szemben állhat öt pályázó 50 milliós igénye, a maradék 60 pályázó pedig semmiben sem részesül.) 2

MTA Regionális Kutatások Központja 3. Tengely - források Annak sincs akadálya, hogy egy településre koncentrálódjon a források jelentős, akár meghatározó része. Nem jogosult települések külön feltétel teljesítése nélkül igényelhetnek támogatást a HACS-ok pénzéből. (Pl.: ifjúsági tábor, amit csak a város iskolásai vehetnek igénybe.) 3

MTA Regionális Kutatások Központja Pontozási rendszer Vállalkozásfejlesztés esetén aránytalanul preferálja a nagy és tőkeerős vállalkozásokat. (Olyan feltételek teljesítésére ad pontot, amelyeket csak a „nagyok” tudnak teljesíteni.) A kis településeken jellemzően nem nagy, és tőkeerős mikrovállalkozások működnek, így a források megint csak a nagyobb, gazdagabb települések vállalkozóit támogatják. 4

MTA Regionális Kutatások Központja Pontozási rendszer Elfogadhatatlan, hogy a pontozási rendszer nem biztosít mozgásteret a HACS-ok számára. (Központilag irányított helyi pontozógépekre nincs szükség ) A 20 pontos illeszkedés nem elegendő azon tények értékelésére, amelyeket a pontozás nem ismer, és nem vesz tudomást. (A pontozási rendszer további finomítása és ahol nincs lehetőség számszerűsíthetőségre, ott a tényszerű, hitelt érdemlő indoklás szintén alapja lehet az objektív döntésnek, egyúttal kiküszöbölheti korrupciót és a helyi kiskirályságok kialakulását.) A HACS-ok általi előzetes pontozás teljesen felesleges. 5

MTA Regionális Kutatások Központja Végrehajtó apparátus Nem megfelelő a munkamegosztás az MVH és az akciócsoportok munkaszervezetei között. A munkaszervezetek kapacitása nem kellően kihasznált. 6

MTA Regionális Kutatások Központja Igénybe vehető eljárási rendszerek KET. (nem pályázatok elbírálására találták ki) Sui generis (önálló) szabályozás (Az ÚMFT végrehajtása során alkalmazott rendszer.) (Egy elemzés bemutathatja, hogy melyek az előnyei és hátrányai a két rendszernek a 3-4 tengely végrehajtása során.) 7

MTA Regionális Kutatások Központja Intézményrendszer Az optimális intézményrendszer meghatározása: a hivatali forma előnyei, hátrányai, a nem hivatali és nem köztisztviselői jogállás biztosítása mellett alkalmazott szervezet előnyei hátrányai. (Önmagában az, hogy valaki egy hivatal alkalmazásában áll és meghatározott pozíciót tölt be, nem garantálja, hogy megfelelő szakértelemmel rendelkezik, fordítva, csak azért mert valaki egy munkaszervezet dolgozója, nem jelenti azt, hogy nem ért semmihez és nem partnerként, hanem alsóbb rendű, lenézett kívülállóként kell kezelni.) 8

MTA Regionális Kutatások Központja Példa a „szakértelemre” a gyik-ok alapján: Kérdés: Egy Ügyfél a turisztika célterületen belül egy épületet szeretne felújítani (tájba illő módon), ahol magánszálláshely kialakítását tervezi. A tetőtérben 5 apartmant, a földszinten pedig egy 120 fő befogadására alkalmas termet szeretne kialakítani, illetve egy melegkonyhát. Egyik ötlete az „Y” tónál lévő gyermektáborral való együttműködés. Ügyfél programot biztosítana a gyermekeknek, illetve biztosítaná számukra az étkeztetést is. Az épület egy 1,5 hektáros területen található, a területen fákkal, virágokkal díszített parkot hozna létre, melyen lenne kemencés udvar, maszk múzeum egy kis épületben, fillagória, illetve egy dísz tó, mely 300m2 lenne 1 m-es vízmélységgel, ez utóbbi esztétikai céllal készülne. Kérdésünk, hogy lehet -e ilyen tavat kialakítani, ennek költsége elszámolható -e? Továbbá az ügyfél szeretne működtetni egy hőlégballont, amellyel a kert felett lehetne kirándulást tenni. Kérdésünk, hogy ennek költségei elszámolhatóak-e? A terület a magánszálláshellyel együtt teljesen akadálymentesített lenne, mozgáskorlátozottak számára teljes mértékben megközelíthető. Válasz : A 137/2008. (X. 18.) FVM rendelet 2. számú mellékletének II. fejezetének - Ingatlanhoz (épülethez, telekhez) kapcsolódó bel- és/vagy kültéri rekreációs fejlesztések - 1. pontja alapján - Pihenőkert kerti bútorokkal - egy 300m2-es, 1 m mély tó kialakítása támogatott tevékenységnek minősül. Szálláshelyek, szolgáltatások működését szolgáló berendezési tárgyak, eszközök megvásárlása támogatható, az össz beruházás max 30 %-ig. A 45/1998-as IKIM (VI.24.) rendelet egyértelműen kimondja, hogy ami 5 szobánál, 10 ágynál több, az kereskedelmi szálláshely. 9

MTA Regionális Kutatások Központja 4. Tengely - A jogi szabályozás szükségessége, mélysége és terjedelme A központi szabályozás indoka: a támogathatóság, elszámoltathatóság, nyomon követés egységességének igénye. A központi szabályozás során figyelembe veendő elemek „ alulról felfelé építkező megközelítés a helyi akciócsoportok helyi fejlesztési stratégiák kidolgozására és megvalósítására vonatkozó döntéshozatali hatáskörével ” (1698/2005/EK tanácsi rendelet 61. cikk c) pont), 10

MTA Regionális Kutatások Központja 4. Tengely - A jogi szabályozás szükségessége, mélysége és terjedelme Mindebből egyenesen következik a helyileg megfogalmazott célkitűzések prioritása, szupremáciája a központi elképzelésekkel szemben. Az összes HACS 4. tengelyes programjának miniszteri rendeletbe történő bemerevítése nem biztos, hogy indokolt. (Rugalmatlanság, nehezen módosítható, a döntéshozatali szintek megduplázása.) Elegendő lehetne IH jóváhagyás. 11

MTA Regionális Kutatások Központja Adminisztráció, végrehajtás Meghatározó szerep a HACS munkaszervezeteinek, MVH legfeljebb minőségbiztosítás, segítségnyújtás. A benyújtandó dokumentumokat és azok körét a lehető legegyszerűbb, közérthető, könnyen kitölthető formában kell kialakítani. Ellenkező esetben – a Leader szellemiséggel ellentétben – a pályázás és az adminisztráció terhei nem állnak arányban a várt eredményekkel. Ez a helyi akciócsoportoknak semmiképpen nem célja. 12

MTA Regionális Kutatások Központja Köszönöm a figyelmet! 13