Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Igazgatótanácsának szerepe és működése, az Ügynökség 2014-2018-as munkaprogramja Dr. Teplán István főtanácsadó, miniszteri.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
„Fenntartható” utak K+F bizottság Szakmai Fórum február :00 Magyar Közút NZrt. Holnapy László NFM főosztályvezető-helyettes, a bizottság vezetője.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az EEA szakértői hálózatának szerepe és működése, főbb eljárások és eszközök Hazai EIONET Találkozó december 9. Pajna Gabriella Stratégiai Főosztály.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
• országos program vállalatok és intézmények energiahatékonyságának növelésére • védnökök, műszaki tudományos partnerek, gazdasági-társadalmi partnerek.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Az Európai Unió Előcsatlakozási Támogatási Eszköze „Bármely olyan európai állam kérheti felvételét az Unióba, amely tiszteletben tartja a 2. cikkben említett.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Aktualitások, a SOER 2015 tervezett struktúrája
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Magyar Útügyi Társaság
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
ÚJ EU NÖVÉNYVÉDŐ SZER SZABÁLYOZÁS József CsillaAgrár Európa Klub, január 28.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
IPA alapok felhasználása a környezetvédelem területén a Nyugat-Balkánon április 10. Scherczer Károly Róbert Nemzeti IPA koordinátor Külügyminisztérium.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Ember és környezetének viszonya
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Vállalkozásmenedzsment I.
Szabadkereskedelmi társulások
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
A magyarországi K+F politika
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Magyar Útügyi Társaság
Az EU intézményrendszere
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség Igazgatótanácsának szerepe és működése, az Ügynökség as munkaprogramja Dr. Teplán István főtanácsadó, miniszteri megbízott, az EEA Igazgatótanácsa magyar tagja VM Környezetügyi Államtitkárság

2 Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Unió ügynöksége; 1994 óta működik, a székhelye Koppenhágában van. Feladata megbízható, független tájékoztatás nyújtása a környezetről. Az EEA jelenleg 33 tagországot és hat együttműködő országot számlál. A tagországok az Európai Unió 28 tagállama, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Törökország. A hat nyugat-balkáni ország – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia – együttműködő ország. Ezek az Eionet-be integrált tevékenységek segítik a Bizottságnak a nyugat-balkáni országok stabilizációs és társulási folyamata keretében végzett tevékenységeit. Jelenlegi ügyvezető igazgatója Hans Bruyninckx professzor (Belgium), elődje Jacqueline McGlade professzor (UK) volt.

3 Az EEA tagjai

4 Az EEA felépítése (terv)

5 Az EEA irányítása Az EEA-t az igazgatótanács (Management Board) és az elnökség (Bureau) irányítja, akik mellett tanácsadói minőségben működik a Tudományos Bizottság (Scientific Committee). Az ügyvezető igazgató (Executive Director) a programok végrehajtásáért és az EEA mindennapos működtetéséért felel az igazgatótanáccsal szemben.

6 Az Igazgatótanács Az Igazgatótanács az EEA döntéshozó testülete. Az EEA igazgatótanácsa összetétele: -tagországok egy-egy képviselője (vagy helyettese), -az Európai Bizottság két képviselője, -az Európai Parlament által kinevezett két tudományos személyiség. Az EU tagállamok, a Bizottság és a Parlament képviselői rendelkeznek szavazati joggal. Az igazgatótanács feladatai: a többéves, illetve éves munkaprogramok elfogadása; az éves jelentések elfogadása; egyéb stratégiai dokumentumok elfogadása; a költségvetés elfogadása; az ügyvezető igazgató és a gazdasági vezető kijelölése; az Elnökség (elnök és alelnökök) megválasztása; a Tudományos Bizottság tagjainak kinevezése.

7 Az Igazgatótanács elnökei: Clemens Stroetmann (Germany), 1994 Derek Osborn (UK), 1995 – 1999 Kees Zoeteman (The Netherlands), 2000 – 2003 Lars-Erik Liljelund (Sweden), 2004 – 31 August 2008 Karsten Sach (Germany), September 2008 – 31 August 2014 Az új elnök megválasztása 2014-ben esedékes.

– 2018 munkaterv Az EEA célja – küldetésének megfelelően – a fenntartható fejlődés támogatása és Európa környezeti állapotában jelentős és mérhető javulás eléréséhez való hozzájárulás időszerű, célzott, releváns és megbízható információk nyújtása a döntéshozók és a nagyközönség számára. -komplex, többszintű és többszereplős kormányzás; -EU, nemzeti és globális szint; -kutatóintézetekkel, az üzleti szférával és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve; -EIONET – egyedülálló partner a minőségi környezeti adatok és információk kétirányú áramlásában „A tudásbázis bővítése a szakpolitikák megvalósítása és a hosszú távú átalakulás érdekében” – stratégiai területek

– 2018 munkaterv Az EEA -európai szinten az elsőszámú információforrás legyen az európai és nemzeti környezet- és klímaügyi szakpolitikák kialakításához; -vezető tudásközpont legyen a hosszú távú átalakulás kihívásainak és célkitűzéseinek megfelelő tudás biztosításához; -Európai szinten vezető szervezet legyen a tudás megosztásban és a kapacitásépítésben a környezetvédelemben és az éghajlatváltozás területén. Fő célok

– 2018 munkaterv Stratégiai területek: 1.A szakpolitikák megvalósítása 1.Levegőszennyezés, közlekedés és zaj 2.Ipari szennyezés 3.Az éghajlatváltozás mérséklése és az energia 4.Az éghajlatváltozás hatásai, sérülékenység és alkalmazkodás 5.Vízgazdálkodás, erőforrások és ökológiai rendszerek 6.Tengeri és tengerparti környezet és tengeri tevékenységek 7.Biológiai sokféleség, ökoszisztémák, mezőgazdaság és erdők 8.Városi környezet, földhasználat és talaj 9.Hulladék és nyersanyagforrások

11 2. Rendszer-szintű kihívások értékelése 1.Erőforrás-hatékony gazdaság és a környezet 2.Környezet, emberi egészség és jól-lét 3.Megatrendek és átalakulás 4.A fenntarthatóság értékelése és a környezeti jelentések helyzete 3. Tudás-teremtés, -megosztás és használat 1.Hálózatépítés és partnerségek 2.Műszaki rendszerek fejlesztése 3.Monitoring, adat- és információmenedzsment 4.Kommunikáció, outreach és a felhasználók elemzése 5.Minőséggazdálkodás és működési szolgáltatások 6.Copernicus működési szolgáltatások 7.Kapacitásbővítés a Nyugat-Balkánon és az Európai Szomszédság országaiban 4. EEA igazgatás 1.Irányítás és igazgatás 2.Adminisztráció

12 Európai Témaközpontok (ETC-k) Az Európai Témaközpontok olyan intézmények/szervezetek, amelyekkel az EEA a többéves munkaprogramjában szereplő feladatok végrehajtására köt megállapodást. Az Igazgatótanács jelöli ki őket egy pályázat útján történő kiválasztási folyamat során. A kiválasztás alapja a meglévő és potenciális kapacitások költséghatékony kihasználása a tagállamokban és az átfedések elkerülése. Most volt az első ETC döntés a „Waste and Materials in a Green Economy, WMGE” témában; januárban lesz döntés a „Sustainable Urban Land Use & Soil” témában ben még az alábbi témákban várható kiírás: „Air and Climate Mitigation” – ACM; „Climate Change and Adaptation” – CCA; „Biodiversity” – BD; „Inland, Coastal and Marine Waters” – ICM; „Sustainable Consumption and Production” – SCP; újból lesz „Waste and Materials in a Green Economy „ – WMGE; „Spatial Information Analysis” – SIA.

13 Köszönöm a figyelmet!