Oktató Horváth Ádám 4 év versenyszektor; ½ év közigazgatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
IdőpontCím 09:15-09:45Az alkalmazás-életciklus menedzselése – Áttekintés (Kőnig Tibor) 09:45-10:30Az életciklus-kezelés alapjai – Forráskód-kezelés, build,
Advertisements

Projekt vezetés és kontroll – Mi történik a gépházban?
Mennyire projekt érett a mai magyar társadalom? 1022 Budapest, Bimbó út 3. Telefon/fax:
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Önkormányzati informatika ASP alapokon
Üdvözlés Megoldások az ügyfelek elvárásai szerint Üdvözöljük Önöket az Adamnet Kft partnernapja alkalmából! A mai napon a Mitel Networks Ltd IP PBX megoldásait.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Naprakész Microsoft technológiák banki környezetben Bessenyei László Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
A szolgáltatásfejlesztésről
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
DOKUMENTUMKEZELÉS.
A projektmenedzsment fogalma
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
1 Hálózati Operációs Rendszerek gyakorlat Bevezető Előadó: Bilicki Vilmos
Minőségmenedzsment 2. előadás
Az informatika, mint szakma fejlődik Egyre több dologra és több helyen használjuk Nagyobbak és komplexebbek a rendszereink Rugalmasan kell reagálnunk.
SZOLGÁLTATÁSMENEDZSMENT 2. előadás: ITIL V3 / Service Strategy I.
SZOLGÁLTATÁSMENEDZSMENT 4. előadás: ITIL V3 / Service Transition I.
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség.
Szoftverminőség biztosítása
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
Informatikai döntéstámogatás az MVM-nél
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Termelésmenedzsment Production Management
Szervezeti viselkedés Bevezetés
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Munkavédelem és controlling
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.

1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
SLA (Service Level Aggrement) alapon történő szolgáltatás fejlesztés a Gazdasági Főigazgatóságon
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Minőségbiztosítási ismeretek
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. Követelmények.
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
INFORMATIKA- SZOLGÁLTATÁS és INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁG Krauth Péter
Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület 1119 Budapest, Tétényi. u  Tel/Fax: , web: 
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
EDI alapú számlázás - magyarországi bevezetési lehetőségek
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
IT szolgáltatás-irányítási rendszer tanúsítása ISO/IEC szerint
Vállalati terv bemutató
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Üzleti terv bemutatása
Cégnév Üzleti terv.
Előadás másolata:

Oktató Horváth Ádám 4 év versenyszektor; ½ év közigazgatás Elérhetőség: E-mail: horvatha@ktk.pte.hu → Coospace-en/ETR-en NE üzenjenek! → Szóbeli megállapodásról „emlékeztető” Fogadóóra: Hétfő 10:00 – 12:00 (B120) + órák előtt és után!

Tantárgyról TÉMA: Szolgáltatásmenedzsment (IT!) → Áttekintés a szabványokról (ma) → ITILV3 részletesebben → Gyakorlati jellegű lesz Sillabusz: jövő héten a coospace-en Kötelező irodalom: → http://www.itb.hu/ajanlasok/a15/ → ITILV3 dokumentációi → Esettanulmányok

Tantárgyról (2) → Katalógus minden órán! → Összesen 11 hétfői előadás! Órák: → Katalógus minden órán! → Összesen 11 hétfői előadás! → 5 „Blokk”: előadás / esettanulmány Számonkérés: félév során: 100 pont. Órai (aktív) jelenlét: 20 pont Prezentáció: 20 pont Beadandó: 20 pont Zárthelyi dolgozat: 40 pont

Tantárgyról (3) A tantárgy célja: → Informatikai szolgáltatás-menedzsment alapjainak áttekintése (mai alkalom) → ITIL V3 öt könyvének alapjainak ismer- tetése némi gyakorlattal egybekötve. → ITIL öt könyve meghaladja az ezer oldalt → Alapfokú tanfolyam is 40 óra, nekünk 10 óránk lesz rá!!!

BEVEZETÉS AZ INFORMATIKAI ALAPÚ SZOLGÁLTATÁS-MENEDZSMENTBE

Tartalomból

Mi az a „IT Service Management”? Szolgáltatás-menedzsment: kialakítani és üzemel- tetni azokat a folyamatokat és szabályokat, amelyek segítségével sikeres ügymenet (fenntarthatóan) folytatható. Ebben az IT minimum két aspektusban részt vesz: → termelést is IT-folyamatok bonyolítják és / vagy → „csak” a un. Támogató folyamatot (is).

Miért is van erre szükség? Makroökonómiai okok: Egyre többen dolgoznak a szolgáltatási ágazatban: Németo.: 66%; Japán: 67%; Egyesült Államok: 77%. Számos ágazati konjunktúra: egészségügy; személy- és áruszállítás; kommunikációs szolgáltatások Fogyasztási szokások társadalmi szintű és gyors változásai: „A fogyasztók individualizálódása és megnövekedett társadalmi mobilitása : fiatal, idős, egyedülálló vagy házas, munkanélküli vagy üzletember – nincsenek közös azonosítható szokások...”

Miért is van erre szükség? Mezo-szint: válság és outsourcing: „Tapasztalataink szerint valóban nem az informatikai vezetők hozzák meg a döntést az informatikai outsourcing szolgáltatás igénybevételével kapcsolatban, hanem az üzleti vagy gazdasági vezetők.” (Rátkai Péter, Getronicx Magyaro. Kft.) A NAVIGATOR szakemberei szerint a válság az elkövetkező 2-3 évben is kifejti majd hosszú távú hatását, a korábbi stagnálás ellenére azonban 2010- ben már megkezdődhet a növekedés az informatikai erőforrás-kihelyezés területén. Tovább nőhet a virtualizáció iránti igény, mivel egy stabilabb gazdasági környezetben a vállalatok hosszú távon várhatóan ténylegesen elfogadják, és a gyakorlatban is alkalmazzák majd az innovatív megoldásokat. (http://nonstopuzlet.hu/)

Beszéljenek a tények...

Miért is van erre szükség? Mikroökonómiai okok: „Core-Kompetenciákra” történő fókuszálás → értékláncok „szétaprózódása” (pl. outsourcing terén. Új vevői elvárások (lakossági/vállalati): - nem túl komplex megoldások - optimalizált folyamatok (Boeing vs. Air-bus) - költségcsökkenés.

Üzleti folyamatok átalakulása

Beszéljenek a tények (2)...

Mi is az a „IT Service Management” ? Minden olyan módszer(tan) és eljárás, a- mely révén az IT infrastruktúra hozzájárul- hat az üzleti folyamat sikerességéhez. IT-háttér szolgáltatás- és vevőorientálttá válása „Back Office” Cél: IT-szolgáltatások minőségének, haté- konyságának és gazdaságosságának fejl. (Nem mindig technológiai fejlesztés által!)

Szolgáltatásmenedzsment helye

Út a szolgáltatás-mendzsment felé: üzleti folyamatok kezelése Kezdő lépés: üzleti folyamatok azonosítása, szabványosítása, dokumentálása Ez (még) nem (feltétlen) technikai lépések, ha- nem vezetés-szervezési, szervezeti kultúra fe- ladat: (Management soft oldala!) Kérdés: ki, hol, hogy, és mivel csinál? (Process mining) Ha ez ismert, mérhető: átfutási idő, üzemidő, stb. → Dokumentálható, ellenőrízhető

Út a szolgáltatás-mendzsment felé: Business service management Átmenet az üzleti folyamatok és informatikai folya- matok között; IT mint üzleti folyamat (Stakeholder) Itt jelennek meg az üzleti szempontból fontos IT- folyamatok; gyakorlatilag itt válik függővé az üzleti folyamatok az IT-folyamatoktól:

IT service management ITSM nem szinonim az ITIL-lel, hanem az ITIL egy ITSM Még ez sem a végállomás: erre épül a → SOA: Service Oriented Architecture → IT-Governance: Ez már stratégiai szint (IT hozzájárulása godwill-hez, stb.) … Most következzem pár ITSM ...

ITSM: ITIL V3 Jól bevállt gyakorlatok (Best practices) gyűjteménye; de-facto szabvány Az alapkönyvekben a írják le az IT infra- struktúra működtetéséhez legszükség- esebb folyamatokat, felépítéséteket és eszközöket.

ITIL V3 felépítése Szolgáltatás-stratégia (Service Strategy) A folyamat azonosítja azokat a (piaci) lehetőségeket, amelyeket új szolgáltatások bevezetésével ki lehetne aknázni. Az eredmény egy stratégiai dokumentum, amely felvázolja az új szolgáltatás tervezésének, megvalósításának, üzembe helyezésének és folyamatosan javuló minőségben történő nyújtásának folyamatát. A szolgáltatás bevezetése új képességekkel ruházza fel a szolgáltató céget (szervezetet), ezáltal értéknövelő szerepet tölt be. A kötet legfontosabb fejezetei a Szolgáltatás-portfólió kezelése és Pénzügyi menedzsmentje. Szolgáltatás-tervezés (Service Design) A folyamat eredményeként projekt-terv készül az előző lépésben keletkezett stratégia által felvázolt szolgáltatás konkrét megvalósulítására. A terv részletezi az új szolgáltatás bevezetésének minden vonatkozását, a bevezetéshez és üzemeltetéshez szükséges támogató folyamatokkal együtt. A kötet legfontosabb fejezetei az Üzemeltetés és üzemvitel biztosítása, Kapacitástervezés valamint az Informatikai- és üzembiztonság. Szolgáltatás-létesítés és -változtatás (Service Transition) A megtervezett szolgáltatás létesítéséhez és a környezet módosításához szükséges folyamatok leírása. Fontos fejezetek a Változás- és verziókezelés, Konfiguráció-menedzsment és Dokumentáció-kezelés. Szolgáltatás-üzemeltetés (Service Operation) Az előzővel szorosan összefüggő kötet tárgyalja a szolgáltatás folyamatos és hibamentes üzemeltetéséhez szükséges folyamatokat és szervezési kérdéseket. A folyamatok garantálják az SLA (Service Level Agreement - megállapodott szolgáltatási szint) szerződésekben vállalt szolgáltatás-minőséget. Legfontosabb fejezetek a Hiba- és igény- és incidenskezelés. Állandó szolgáltatás-fejlesztés (Continual Service Improvement) c. kötet tárgyalja a szolgáltatás folyamatosan javuló minőségben nyújtásának feltételeit. Kiemelt fejezetek a Szolgáltatási szint mérése, riportolása (jelentése) és menedzsmentje c. fejezetek.

ISO 20000 ITSM („ISOsított”) szabványa, ITIL- áthallásokkal. Meghatározza az üzleti folyamatok felé olyan minimum követelményeket, amely az IT által nyújtott minőséghez kellenek Part1: Szabványok Part2: ajánlások Kompatilits az ITIL-lel, de más (ISO) szabványokkal is, pl.: Micorsoft, HP Erről lehet tanusítványt szerezni

Egyéb ITSM-ek: MOF (Microsoft)

Egyéb ITSM-ek Enhanced Telecom Operations Map -Telekommunikációs cégeknek fejlesztetteék ki, hangsúly az adatok kompatibilitásán van http://opensdlc.org/ - nyílt forrású HP, IBM saját fejlesztési, marketing céllal!!!

Köszönöm a figyelmet!