Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Komplex Instrukciós Program
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Az Y generáció „laptoposítása”,avagy szociális kompetenciafejlesztés másként Dr. Buri Antalné kollégiumvezető.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Fontosabb fogalmak Képesség :
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A munka világával kapcsolatos tudás
Konstruktív konfliktuskezelés
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Kompetenciamérés a szakmai vizsgán - mérőeszközök Ujfalvy Andrásné Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet április 27.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Gyermekvilág régen és ma
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
A felnőttképzés tervezése, szervezése szervezeti formái Összeállította: Marton Eszter.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Egy iskola, ahol az ADHD-s gyerekek érettségiznek
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
E Z ITT A REKLÁM HELYE Társadalmi célú reklámok a rasszizmus és kirekesztés ellen Készítette: Hős Orsolya május 14.
DROGPREVENCIÓ Készítette : Szegedi Károlyné. A modul megvalósításának tartalmi célja : A káros szenvedélyekkel kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővítése,
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Projektorientált matematikaoktatás
Kompetenciafejlesztés - Tankönyvek
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Tanácsok a portfólió készítéséhez
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária

Mi jelent a kompetencia? 1. Teljesítőképes tudást 1. Teljesítőképes tudást 2. Szakavatottságot, beavatottságot, 2. Szakavatottságot, beavatottságot, felkészültséget, szakértelmet felkészültséget, szakértelmet 3. Arra való képességet, hogy az élet 3. Arra való képességet, hogy az élet különböző szituációiban alkalmazni különböző szituációiban alkalmazni tudjuk tudásunkat tapasztalatainkat, tudjuk tudásunkat tapasztalatainkat, személyes adottságainkat. személyes adottságainkat.

Az „egészségügyi alapismeretek” érettségi vizsga követelményei Vizsgázói kompetenciák: 1. Források használata és értékelése 2. Szakkifejezések alkalmazása 3. Humánus szemlélet 4. Összefüggések bemutatása

1.2 „Legyen képes különbséget tenni egymástól eltérő tartalmú leírások (források) között.” Téma: hajmosás(hajápolás) Módszer: egyéni feladatmegoldás Feladat: a. Megállapítani a forrásokban a haj- ápolásra vonatkozó különbségeket ápolásra vonatkozó különbségeket (pl. a hajmosás gyakorisága). (pl. a hajmosás gyakorisága). b. Magyarázza meg a naponta végzett b. Magyarázza meg a naponta végzett hajmosás negatív következményeit és hajmosás negatív következményeit és annak okait (ok-okozat). annak okait (ok-okozat). Forrás: a tankönyv (Egészségtan, 44.oldal, illetve TV reklám a hajápolásról) illetve TV reklám a hajápolásról)

1.3. „Legyen képes a képi forrásokat megfelelően csoportosítani.” Téma: egészséges táplálkozás Módszer: Csoportmunka Feladat: plakát készítése: a különböző élelmiszereket csoportosítsa jellemző tápanyagtartalmuk alapján (fehérjedús, szénhidrátdús, zsírdús, vitamindús, stb.) Forrás: a nagy bevásárló központok prospektusai (olcsó és gazdag lelőhely), illetve prospektusai (olcsó és gazdag lelőhely), illetve

1.4 „Legyen képes összefüggések meglátására, ok -okozati összefüggések elmagyarázására” Téma: az időskori érzékszervi változások, (benne: a látás változása) Módszer: szerepjáték (egy ifjú és egy 70 éves személy cérnabefűzést modellál az érzékszervek életkori jellemzői alapján) Feladat: megmagyarázni a látottakat, azaz a sikertelen cérna befűzés (okozat) és a látószerv (a lencse, a retina,a látóideg) öregedése (ok) közötti kapcsolatot. Forrás: Egészségtan, Gondozástan tankönyv

2.1 „Legyen képes az egészséggel (betegséggel) kapcsolatos fontosabb fogalmakat meghatározás alapján felismerni.” Téma: a betegségek elkerülését célzó magatartás, természetes gyógymódok Módszer: csoportmunka Feladat: 3–4 fős csoportok készítsenek rövid előadást (a tanár által meghatározott) felismerésre szánt fogalmakról. Mutassák be a fogalmakat, ha sikertelen a fogalom felismerése, közösen egészítsék ki, illetve kontrollálják a tankönyvben. (Mi volt a konkrét oka a sikertelenségnek?) Mutassák be a fogalmakat, ha sikertelen a fogalom felismerése, közösen egészítsék ki, illetve kontrollálják a tankönyvben. (Mi volt a konkrét oka a sikertelenségnek?) Forrás: Egészségtan oldal

2. 1 „Legyen képes egy témához vagy korcsoporthoz kapcsolódó fogalmakat kiválasztani.” Téma: az életkorok szerinti fejlődés Módszer: csoportmunka (4 csoport) Feladat: a megadott fogalmakat, meghatáro- zott életkorokhoz kell csoportosítani (egy – egy csoport kettő, esetleg három korcsoporthoz gyűjtse a fogalmakat. A csoportosítás után a tanuló/k értékeljék a feladatok megoldását Feladat: a megadott fogalmakat, meghatáro- zott életkorokhoz kell csoportosítani (egy – egy csoport kettő, esetleg három korcsoporthoz gyűjtse a fogalmakat. A csoportosítás után a tanuló/k értékeljék a feladatok megoldását Forrás: Fejlődéslélektan tankönyv, 75. oldal, (a fogalomgyűjteményről másolat).

4.1 „Legyen képes az egészségi állapottal kapcsolatos jelenségek problémaközpontú bemutatására Téma: az egészség és az egészség- kultúráltság összefüggései Módszer: egyéni (illetve csoportos) Feladat: házi dolgozat készítése: Az egészségkultúráltság hiányából fakadó táplálkozási problémák (elhízás) meg- jelenése. (Mutassa be az elhízáshoz vezető utat, különös tekintettel a család által közvetített káros szokásokra, mint alap- problémára.) Forrás: Egészségtan, oldal

Vizsgáztatói értékelési szempontok A feladat megértése, lényegkiemelés Az alapfogalmak ismerete, alkalmazása Világos szabatos felelet Az összefüggések problémaközpontú bemutatása Humánus emberszemlélet

Új szemléleti alapok „ Tanítás helyett tanulás” Tanulói aktivizálás (hatékony tanulás, tanulói motiválás, eredményes cselekvés) Tanulói aktivizálás (hatékony tanulás, tanulói motiválás, eredményes cselekvés) A tanulás középpontba állítása A tanulás középpontba állítása A tanár tutori, tanulást segítő szerepe A tanár tutori, tanulást segítő szerepe A tanulás eredményességének a vizsgálata A tanulás eredményességének a vizsgálata A kompetenciát csak tevékenység keretében lehet tetten érni.

CARL ROGERS: „ csak az a tanulás érdekel, amely jelentősen befolyásolja az ember viselkedését” és csak „az a tanulás befolyásolja jelentősen az ember viselkedését, amely felfedezésen alapul és belső igényt elégít ki”.