Zöldmezős bioerőművek szerepe, fejlesztési környezete Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ KHEM, 2009. július.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Advertisements

GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
„ A siker lehető legjobb környezete a lehető legjobb környezet ”
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A Jászfényszaru Ipari Park komplex fejlesztése Vállalkozói Klub évindító rendezvénye Jászfényszaru, Polgármesteri Hivatal Díszterme január 27.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
A magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
GEA Heat Exchangers Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. Távhőszolgáltatási Szakmai Napok, november Velence A biomassza.
Biomassza a hőszolgáltatásban: célok és lehetőségek
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
Geotermikus Energia.
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Oroszországi befektetési lehetőségek Magyar-Orosz Üzleti Fórum Budapest, október 30. Tóth Imre Tiszteletbeli elnök BKIK, MKIK Magyar-Orosz Tagozat.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Magyarország- Szlovénia Határon Átível ő Vegyes Bizottság 4. ülése 4. Seja Mešane Komisije Za Č ezmejno Sodelovanje Mad ž arska - Slovenija Szentgotthárd,
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Készítette: Ékes Ildikó és Cserháti Ilona
A BAZ MEGYEI KÖRNYEZETIPARI KLASZTER Ökológiai szemléletű energia,- és hulladékgazdálkodás a fenntartható fejlődés szolgálatában Hercsik István igazgató.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
A növénytermesztés lehetőségei az alternatív energia-előállításban
Bioenergia hasznosítás támogatása a METÁR-ban – Az új támogatási koncepció Barts Gábor piacelemző Közgazdasági Elemző és Fenntartható Fejlődés Osztály.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Szélessávú tervek és akciók
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Gyergyószentmiklós – 2013 Április 26 A megújuló energia politika Romániában NAGY-BEGE ZOLTÁN Országos Energia Hatóság ANRE.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Magyarország logisztikai lehetőségei Dél-Oroszországban Dr. Egri Imre – Dr. Duleba Szabolcs – Dr. Kádár András április 28. Nyíregyháza.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Mobilitási stratégia Jövőkép: 2013-ra a mobilitás váljon a humánerőforrás fejlesztés elismert, bevett és könnyen hozzáférhető eszközévé Magyarországon.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek 9. óra.
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Előadás másolata:

Zöldmezős bioerőművek szerepe, fejlesztési környezete Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ KHEM, július 22.

Megújuló energia célok (forrás: MEH)

Megújuló áramtermelési célok Forrás: Stratégia a magyarországi megújuló energia források fejlesztésére 2020-ig 9,5 Twó/év-re növelni a termelést. Ebből kb. 6 Twó/év, kb. 800 MW biomassza alapon. A szenesek lehetőségei korlátozottak. Kb. 600 MW zöldmezős bioerőmű kellene működésbe lépjen 2020-ig től a mai napig megépült 1 x 20 MW, de a projekt pénzügyi stabilitása kérdéses. A szabályozási környezetet akkor tekinthetjük hatásosnak, ha a cél a korszerű zöldmezős fejlesztések megakadályozása volt.

Miért jók a zöldmezősök? Korszerű technológia alkalmazható. Közel telepíthető a biomassza forrásokhoz. Valós térség- és gazdaságfejlesztő hatás: – munkahelyteremtés, – fejlett technika bevitele, – alternatív mezőgazdálkodás, – infrastruktúra fejlődése, – vidék megtartó erejének erősítése.

Miért nem épülnek korszerű zöldmezős bioerőművi kapacitások? A jelenlegi átvételi ár nem teszi ezeket a fejlesztéseket finanszírozhatóvá. Nehéz és drága a hálózati csatlakozás. Hihetetlenül bonyolult az engedélyeztetés. Az adminisztratív rendszer vállalkozás- és fejlesztés ellenes. A biomassza-alap jelentős részét kiviszik Ausztriába.

Az átvételi árak emelése melletti érvek A szükséges ártámogatás volumene nem tragikus, elhanyagolható az energiaipari extra profit mellett. Nem terheli az államháztartást. Sőt: egy zöldmezős projekt államháztartási befizetései meghaladják a (nem államháztartási körből fizetett) KÁT támogatást. Nem infláció gerjesztő, mert használható kapacitások létesülnek, melyeket így is úgy is meg kellene építeni. A bioenergia ipar hazai erőforrásokra támaszkodó húzó iparág lehetne.

Dél-Nyírség