© 2005 IBM Corporation Az innováció kérdései Magyarországon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
1 ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap: „Klaszterek”
Állami (minisztériumi) feladatok beszállítói területen
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
E-learning alapú komplex képzések
Hogyan lehet a növekedést fenntartani adózás helyett? Előadó: Gurabi Attila
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A vállalkozások környezete
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
1 Logisztika Szakirány—II. 5.téma Logisztika Szakirány—II. 5.téma Az állam és a magánszféra kooperációja PPP – Public Private Partnership Prof.Dr.,Dr.hc.Knoll.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Válságmenedzsment Magyarországon Mi a leghatékonyabb út?
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
MTA-MEH projekt Vértes András
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2100 Gödöllő, Tessedik S.u. 6. Tel.: 28/ ; Fax: 28/ Élethosszig tartó.
Az innováció forrásai.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Dr. Makra Zsolt projektvezető
És mégis mozog…? Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár ’Kinőni Magyarországot - hazai innovatív vállalatok lehetőségei a világban’ konferencia.
Mit jelent az innováció Európának? Herczog Edit Képviselő - Európai Parlament.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Innovatív induló kisvállalkozások izraeli fejlesztési modellje, ennek adaptálása Magyarországon Dr. Turi Márta – Korányi László szeptember.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
Nemzeti Technológiai Platform a
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY I EGYETEM MŰSZAKI MENEDZSER SZAK KIG Pályaválasztási Napok Papp Gabriella (KIG )
K&H a családi vállalatok bankja
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

© 2005 IBM Corporation Az innováció kérdései Magyarországon

© 2005 IBM Corporation A pénz nem elég...  Lehet, hogy korábban csatlakozunk az Euro övezethez, lehet, hogy később  Lehet, hogy záros határidőn belül megtörténik az államháztartási reform, lehet, hogy sokat kell rá várnunk  Lehet, hogy nagyon sikeres lesz a magyar pénzügypolitika, lehet, hogy kevésbé  Ami biztos: bárhogyan alakuljon a mikro- és makrogazdasági környezet, a fejlődés motorja századunkban az innováció: nem létezhet sikeres gazdaság innováció nélkül

© 2005 IBM Corporation A technológia nem elég Az innováció társadalmi – és nem technológiai – jelenség, amely ott jelenik meg, ahol a találmány és az új területekre vonatkozó ismeretek találkoznak. Sam Palmisano, CEO, IBM Corporation

© 2005 IBM Corporation Mit tesznek az élen járók?  Kína: az egyetemisták 52%-a technológiai vagy természettudományos szakon tanul (EU átlag: 10%)  Svédország: kiterjedt, az innovációt segítő rendszerek a vállalatok, egyetemek, költségvetési szervek, önkormányzatok, finanszírozók bevonásával  Izrael: a GDP 1,2%-át fordítják K+F-re

© 2005 IBM Corporation Mi a helyzet itthon?  Az egyetemisták 4%-a tanul technológiai vagy természettudományos szakon  Nincs átfogó, innovációt serkentő hálózat minden érintett szereplő bevonásával  A K+F-re fordított kiadások a GDP kevesebb mint 1%-át adják: az állami befektetések az EU szintjén állnak, de a magánszféra elmarad ettől  A hazai KKV-k 90%-a nem akar növekedési pályára állni, mert túl kicsi, vagy kényszervállalkozó

© 2005 IBM Corporation Mit tesznek a multik Magyarországon?  A vállalati kutatások 80%-a náluk folyik  A szinte kizárólag a multikhoz kapcsolódó high-tech iparban és szolgáltatásban foglalkoztatottak aránya 11,5%, ami meghaladja az EU átlagot (10,8)  A hazai vállalati K+F kiadások 48%-át mindössze 17 vállalat adja, zömmel multicégek

© 2005 IBM Corporation Építeni kell az ország iránt elkötelezett multikra  Innovatív üzleti kultúra – nemcsak technológia, hanem menedzsment, üzleti innováció  Az emberekbe invesztált tudás itthon marad, hasznosul nemzetgazdaság számára, akárcsak az egyén további karrierje során  Egy-egy nagy, jól működő, innovatív központ vonzza a további befektetéseket

© 2005 IBM Corporation Hiányosságaink  Kevés vállalati K+F ráfordítás, hiányzik a vállalkozói kultúra és a vállalkozói szellem  Hiányzik az együttműködési készség, a csapatmunka, a döntésképesség és az elhatározás igazi kockázatra  Kevés vállalatnál van megfelelő stratégiai tervezés  Kevés a természettudományi és műszaki diplomát szerzők száma  Nem törődünk eléggé az emberi erőforrással, az igények és a képzés összehangolásával, ami versenyhátrányhoz, a termelékenység csökkenéséhez vezethet

© 2005 IBM Corporation Megoldási javaslatok  A legfontosabb a humán befektetés: oktatás és szemléletbeli változás - a gazdaság akkor lehet igazán innovatív, ha az egyének is azok, akarják a változást és ezért tesznek is  A vállalatokkal együttműködő kutatóegyetemeket kell kialakítani  A vállalkozókat ösztönözni kell a csapatmunkára és az együttműködésre a K+F területén  Az állami források elérésének bürokratikus akadályait csökkenteni kell  Minden lehetséges eszközzel támogatni kell a multik K+F tevékenységének Magyarországra helyezését, mert csak tőlük remélhető jelentős változás rövid távon; innovációs parkokat kell létrehozni

© 2005 IBM Corporation Miért egy IBM-es beszél erről?  Mert elkötelezettek vagyunk az innováció iránt  Mert ismerjük az innováció mikéntjét  Mert az IBM első az innovációban: a világ egyik legnagyobb kutatóbázisa, öt Nobel díjas tudóssal  Mert nemcsak a technológiában (első merevlemez, első PC, szuperszámítógépek, processzorok), a tudományban (genográfiai projekt, agykutatási projekt), de az üzletben is az innováció a vezérelvünk:

© 2005 IBM Corporation Miért egy IBM-es beszél erről?  Az IBM elsőként valósította meg az informatika és üzleti tanácsadó tevékenység egybeolvasztását  Az informatika segítségével a folyamatok átszervezhetők, optimalizálhatók, átláthatóbbá tehetők mind a versenyszférában, mind a közigazgatásban – ez is innováció, elsősorban hozzáállás, s csak másodsorban eszközök kérdése  Innovációs központunkban hazai cégekkel együttműködve fejlesztünk szoftvereket a világpiacra  A kormány befektetés-ösztönző programja segítségével üzleti szolgáltató-központot alapítottunk Budapesten, ahol több száz képzett diplomásnak adunk munkát, akik az ügyfelek HR, beszerzési, számlázási és pénzügyi folyamatait segítik

Business Unit or Product Name Confidential | Date | Other Information, if necessary © 2004 IBM Corporation Köszönöm figyelmüket!