Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI 2010. december.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Elérhető támogatások vállalkozásoknak
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Uniós támogatású pályázati lehetőségek vállalkozásoknak.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
EU és állami támogatások Kis Tünde
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Pályázati felelős Kiválasztása:  állandó személy, az igazgató „nevesítse”  a feladata meghatározott, lehetőleg finanszírozott legyen (pl. órakedvezmény)
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Nemzeti Fejlesztési Terv II december 15. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
A területfejlesztés és területpolitika Magyarországon
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
1 Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kecskemét, június 21. Dr. Kónya József.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Új Magyarország Fejlesztési Terv, TÁMOP-TIOP, akciótervek
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Közmeghallgatás december 2. Költségvetési beszámoló.
Klaszter és egyéb vállalkozásfejlesztési pályázatok 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK IDŐARÁNYOS ABSZORPCIÓS TELJESÍTMÉNYE BUDAPEST JABLONSZKY GYÖRGY.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Területfejlesztés- Kohéziós politika, Uniós támogatások
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Modern. építészet Budapest Moszkva.
A határmenti programok aktuális állása
A SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KONCEPCIÓJA A TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL.
Pályázatok megjelenése:
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december 7.

TÉMÁK Bevezetés Uniós és szakmapolitikai keretek Tapasztalatok A jövő:

BEVEZETÉS 1. Új Magyarország Fejlesztési Terv Magyarország évekre szóló legfontosabb stratégiai dokumentuma Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrás prognosztizálható 15 operatív program Átfogó cél: a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés elősegítése

BEVEZETÉS 2. Egészségügy az ÚMFT-ben között Magyarországnak 1,4 milliárd euró fejlesztési forrás áll rendelkezésre egészségügyi ágazati programokra –TÁMOP: 253 millió euró –TIOP 1,14 milliárd euró További mintegy 400 millió pedig területfejlesztési források keretében (ROP-ok)

BEVEZETÉS 3. Magyarország az 1,4 milliárd euróval mind nominálisan, mind az összes strukturális alapból ideérkező forráshoz viszonyítva (<5%) a legtöbb pénzt allokálja az egészségügyi ágazatra az Unió összes tagállama közül vagyis: Egyértelmű fejlesztési prioritás az egészségügy

UNIÓS KERETEK A Tanács 1083/2006/EK rendelet: Az általános ESZA és ERFA rendelet Az alapok által biztosított támogatás kiegészíti a nemzeti intézkedéseket (kiegészítő jelleggel) Az alapok célkitűzéseit egy többéves programozási rendszer keretében kell megvalósítani A strukturális alapokból származó hozzájárulások nem helyettesítik a tagállam közkiadásait (addicionalitás) Az irányító hatóság felelős az operatív programnak a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvével összhangban történő irányításáért és végrehajtásáért

SZAKMAPOLITIKAI KERETEK Kormányváltás(ok) – új egészségügyi program(ok) Újraélesztett Egészségügy – Gyógyuló Magyarország (vitairat) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program as időszakra

Tapasztalatok 1. Különösen problémás a stratégia gondolkodás átültetése –fejlesztések az ágazati politikában vs. ágazatok a fejlesztéspolitikában –Az egészségügy alapvetően feudális rendszer = presztízsberuházások vezérelt megközelítés (egyéni „célok”) Uniós fejlesztése = Költségkiváltás, az amortizáció elmaradt pótlása – megjelenik a pályázói gondolkodásban

Tapasztalatok 2. Minőségi ellátást nyújtó, betegközpontú szolgáltatói szemlélet még nem jelent meg A korszerű menedzsment hiánya, amely magával hozza a logisztikai és kommunikációs problémákat valamint, hogy nincs igény és szándék az eredményesség és a hatékonyság mérésére

Tapasztalatok 3. A valóság között: hiányzó (ágazati erőforrás stratégia) vagy nem megfelelő (onkológia) vagy változó (mentésirányítás) stratégiák, koncepciók Ezt az eredményezi, hogy tervezési dokumentációkban (pályázati kiírásokban) kellett rendezi bizonyos koncepcionális kérdéseket, illetve elhúzódik az előkészítés. Tervezés és végrehajtás összecsúszik.

A JÖVŐ? Fejlesztéspolitikában a hazai jogszabályok egyfajta „fékek és ellensúlyok rendszerét” alakította ki: A tárca határozhatja meg a fejlesztések szakmai tartalmát, azonban az Irányító Hatóság felel (az OP végrehajtása útján) a források eredményes, hatékony és fenntartható felhasználásért vagyis= A részletesen (és jól) kidolgozott alapkoncepciókat szaktárca átadja az Irányító Hatóságnak, aki irányítja a végrehajtást és biztosítja a visszacsatolást.

TÁMOP Szervezeti hatékonyság fejlesztése: Területi együttműködések kialakítása (módszertan és bevezetés 6.2.5/C-D komponens ) –12 (11,4+0,6) milliárd forint áll rendelkezésre –2011. II-III. negyedévében indul –Ez a TÁMOP 6. prioritás as évekre szóló MAINSTREAM fejlesztése Megkezdődik a korábbi pilot jellegű szűrési programok országos kiterjesztése (TÁMOP 6.1.3/A) Átfogó népegészségügyi és egészségfejlesztési kampányok indulnak (TÁMOP 6.1.3/B) Országos egészségmonitorozási és kapacitástérkép fejlesztési indul (TÁMOP 6.2.3)

TIOP Regionális járóbeteg szakellátó intézmények támogatása (TIOP 2.1.1) –OP cél –Progresszivitási szempontból kérdéses az értelmezés A struktúraváltáshoz kapcsolódóan módosított tartalommal „folytatódik”: –A „Konverziós kiskórházak” támogatása (TIOP – 10 milliárd forint) –A struktúraváltás támogatása a fekvőbeteg-szakellátó intézményeknél (TIOP – közel 50 milliárd forint) Nemzeti Egészségügyi Informatikai (eHealth) Rendszer: –Intézményen belüli betegazonosítási rendszerek (2.3.1) –Közhiteles nyilvántartások és ágazati portál (2.3.2) –Intézményközi információs rendszerek (2.3.3) –Mindezekhez kb. 10 milliárd forint forrás és TÁMOP támogatás (TÁMOP 6.2.7)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Elérhetőség: dr. MOLNÁR-GALLATZ Zsolt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága (1) (30)