Polimeráz láncreakció (PCR)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KŐVIRÁG 6.
Advertisements

“Valós idejű” polimeráz láncreakció (RT-PCR)
Delta Bio 2000 Kft. Ügyvezető: Dr. Haracska Lajos
A polimeráz láncreakció Gurbi Bianka március 4. Emelt Biotechnológiai Számítások.
DNS replikáció Szükséges funkciók Iniciáció
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
DNS replikáció: tökéletes másolat osztódáskor
A DNS Szekvenálás 2008 Géntechnikák labor.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Oligonukleotid szintézis
A NUKLEINSAVAK MANIPULÁCIÓJA SORÁN HASZNÁLATOS ENZIMEK
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Genome2D: bakteriális transzkriptóma megjelenítését szolgáló eszköz (szoftver) Csernetics Árpád Bioinformatika SZIT ápr. 18.
Molekuláris genetika Falus András.
Kedvenc Természettudósom:
Nukleotidok, nukleinsavak
Génexpresszió (génkifejeződés)
Fluorescens in situ Hibridizáció
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Öröklődés molekuláris alapjai
Ahhoz, hogy dolgozni tudjunk égy adott génnel, vagy szekvenciával nagy mennyiségű DNS-re van szükségünk, ezért valamilyen módon „klónozni” kell, a gén.
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Polimeráz láncreakció
Készítette: Leidecker Orsolya
2009. november 26. Transzgének expressziós profiljának felvétele Transzgének expressziós profiljának felvétele Kukoricabogár- és herbicid-rezisztens növények.
DNS amplifikáció pl . DNS szekvenálásnál nagy jelentősége van
DNS chipek, DNS hibridizáció
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
Az izomdystrophiák molekuláris genetikai vizsgálata
Arabidopsis thaliana tip120 inszerciós mutáns jellemzése
A gélelektroforézis Alkalmazása: különböző molekulák (nukleinsavak, fehérjék) -méret szerinti elválasztását, -detektálását -mennyiségének meghatározását.
NUKLEINSAVAK MBI®.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
Génsebészet Cseh Zsófia.
Nukleinsavak kimutatása, szekvenálás
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
1, GÉNKÖNYVTÁRAK ALKALMAZÁSA
IN VITRO MUTAGENEZIS Buday László.
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
A P elem technikák: enhanszerek és gének csapdázása
A P elem technikák: génmanipuláció tetszés szerint
Készítette: Czigléczki Gábor
Gyakorlati képzés: Genetikai variációk igazolása PCR segítségével.
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Programozási tételek.
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Génexpressziós chipek mérési eredményeinek biklaszter analízise.
Molekuláris klónozás a gyakorlatban. CRISPR/Cas rendszerek Adaptív bakteriális immunitás Idegen nukleinsavak ellen ( pl. vírusok) Ezek integrálása a genomba,
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Primer tervezés qPCR-hez
Új molekuláris biológiai módszerek
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
RNS TUMORVÍRUSOK (Retrovírusok)
Replikáció Wunderlich Lívius 2015.
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
Új molekuláris biológiai módszerek labor
Molekuláris biológiai módszerek
Új molekuláris biológiai módszerek
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Molekuláris biológiai módszerek
Új molekuláris biológiai módszerek
Molekuláris biológiai módszerek
A DNS replikációja Makó Katalin.
Készítette:Tóth Karolina
Új molekuláris biológiai módszerek
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Biotechnológia, génmanipulációk, transzgenikus élőlények
Előadás másolata:

Polimeráz láncreakció (PCR) Készítette: Lakatos Valéria Biológia-Háztartásökonómia szakos hallgató III. évfolyam

A polimeráz láncreakció Angol név: Polymerase Chain Reaction (PCR) K. Mullis- 1985 Előnye az óriási sokszorozó képessége Molekuláris biológiai alkalmazásai: DNS próbák előállítás hibridizációhoz Módosított DNS előállítása Klónozás DNS szekvenálásához minta előkészítése Genetikai betegségek kimutatása Fertőzést okozó élőlények detektálása betegtől vett mintákból Igazságügyi orvostani vizsgálatok Rokonsági viszonyok, stb.

A PCR elve A DNS függő polimeráz (primer DNS szál megkettőzését végző enzimek) reakciót két megfelelő oligonukleotid primer jelenlétében többször megismételve az eredeti DNS szekvencia egy része megsokszorozható. Ehhez szükség van DNS targetre, DNS polimerázra és két olyan oligonukleotid primerre, amely a DNS két szálával hibridizálnak úgy, hogy a 3’ végük egymással szembenéz.

A reakció lépései 1. A kettősszálú DNS denaturálása hőkezeléssel (95 Celsius fok) 2. A targettel komplementer két oligonukleotid hibridizálása az egyes DNS szálakhoz úgy, hogy az egyikük az egyik, másikuk a másik szálhoz kötődjön. A kapcsolat stabilizálásához az elegyet le kell hűteni és az oligonukleotidokat nagy feleslegben kell alkalmazni 3. Új DNS szálak szintézise dNTP és DNS polimeráz segítségével 4. A ciklus megismétlése. Ekkor a sokszorozandó DNS szakasz megduplázódik

Plató effektus Kb. 106-szoros sokszorozás Exponenciális növekedés leáll Magyarázat: DNS olyan mértékben koncentrálódik, hogy gyakoribb a hosszú szálak renaturálódása mint az oligonukleotiddal történő hibridizáció

Egy tipikus PCR ciklus hőmérsékleti profiljai Denaturálás 92-95 Celsius fokon Primerek hibridizálása az oligonukleotidok olvadáspontjától függő hőmérsékleten DNS szintézis 72 Celsius fokon Újabb hődenaturálás

Optimalizálás Legfontosabb tényezők: 20-30 nukleotid hosszúságú primerek tervezése Optimális reakcióközeg beállítása Nagy tisztaságú dNTP oldatok használata Elvileg egyetlen kettős szálú DNS molekula elegendő a másolás beindításához, de ekkor magasabb ciklus szám szükséges Rendkívül fontos a szennyezések és keresztszennyezések elkerülése (nem kívánatos szennyező DNS sokszorosítása)

Felmerülő problémák: A Taq polimeráz nem rendelkezik ellenőrző aktivitással Primerek aspecifikus kötődése – félrevezető eredmény A primerek összekapcsolódásával un. primer dimer keletkezhet Alkalmazásának korlátot szab, hogy csak akkor használható, ha már van megbízható szekvencia információnk vagy a nukleinsav vagy a fehérje szintjén

PCR alkalmazásai Fertőző ágensek kimutatása Szövetminta in situ vizsgálata Kettős szálú DNS megsokszorozása mRNS átalakítása cDNS-sé, ennek megsokszorozása Fehérjék meghatározása immundetektálás specifitásával ötvözve Mutációk detektálása

PCR szerepe a DNS szekvenálásban Aszimmetrikus PCR. Lényege: a primereket nem 1:1 arányban alkalmazzuk, hanem az egyik primert 100x-os feleslegben visszük be a reakcióközegbe. Ilyenkor a PCR sokszorozás addig tart, amíg a kisebb koncentrációjú primer el nem használódik, ezt követően csak a feleslegben jelenlévő primer működik, így a szintézis egyszálú termékhez vezet.

Irányított mutagenézis A PCR primerek és a target DNS szekvenciája nem kell, hogy szükségszerűen 100%-ig komplementer legyen. Lehetőség van eltérő szekvenciák beépítésére. Ezek a szekvenciák a sokszorosított DNS részévé válnak és maguk is sokszorozódnak.

Új restrikciós hely kiépítése PCR segítségével a sokszorozott szekvencia végére olyan restrikciós helyet építhetünk be, amely a természetes DNS-ben fordul elő. Ez akkor előnyös, ha a termék végét restrikciós enzim kezeléssel „ragadóssá” akarjuk tenni pl. klónozás céljából.

G-C kapocs készítése A PCR reakció egyik primerjének 5’ végére G és C gazdag mesterséges szekvencia illeszthető. Ez erős hidrogénhíd kapcsolatot hoz majd létre. A PCR termék a natív DNS szakaszhoz képest stabilabban kapcsolódik össze. Denaturáló gradiens során a PCR termék nem esik szét. Felhasználható pontmutációk detektálásának érzékennyé tételére.

Pontmutáció létrehozása Az oligonukleotidban tudatosan beépíthetünk egy, a target szekvenciával nem komplementer nukleotidot, és így jól meghatározott helyen pontmutációt idézhetünk elő.

Egyéb módszerek Géntechnológiai manipulációk (inzerció, deléció, rekombináció) Módosított nukleutidok beépítése Részben vagy egyáltalán nem ismert DNS szekvenciák sokszorozása cDNS végek gyors erősítése (RACE) Szomszédos DNS szakaszok sokszorozása RNS kvantitálási módszerei (Northern analízis, In situ hibridizáció, Rnasa protection assay, microarray, Reverz traszkriptciós PCR)

Összegzés A fenti példákkal illusztráltam a PCR sokoldalúságát. A fejlesztés még korán sem zárult le, újabb és újabb technikákat vezetnek be különleges és speciális problémák megoldására. Mindez azt bizonyítja, hogy a Mullis által felfedezett egyszerű sokszorozási reakció döntő befolyást gyakorolt a molekuláris biológia módszertanára.

Köszönöm a figyelmet!