génszabályozás eukariótákban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

IV. rész DNS-RNS-fehérje eukariótákban
BIOTECHNOLÓGIA D MsC gyakorlat
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
A mutagenezis célja, haszna Mutáció Az egyed megjelenése (fenotípusa) megváltozHAT Ebből visszakövetkeztethetünk a mutációt szenvedett gén funkciójára.
Mol. biol. módszerek Dr. Sasvári Mária
III. rész DNS-RNS-fehérje prokariótákban
FEHÉJE INTERAKCIÓN ALAPULÓ
Készítette: Bacher József
Mutációk.
Genetikai szabályozó hálózat B. Subtilis-ban
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
DNS replikáció: tökéletes másolat osztódáskor
A humán genom projekt.
A génaktivitás szabályozása
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
Genome2D: bakteriális transzkriptóma megjelenítését szolgáló eszköz (szoftver) Csernetics Árpád Bioinformatika SZIT ápr. 18.
Az immunoglobulin szerkezete
A génszabályozás prokariotákban és eukariótákban
Antigén receptorok Antitest, T sejt receptor A repertoire (sokféleség) kialakulása Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet Falus András.
Kedvenc Természettudósom:
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Génkifejeződés regulációja.
Génexpresszió (génkifejeződés)
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
SV40 infekció transzformált sejt. „korai” gének (early - E) „késői” gének (late - L) 4.7 kb SV40 genom - kicsiny „tanulóvírus” fertőzést követően először.
Öröklődés molekuláris alapjai
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
Az intermedier anyagcsere alapjai 9.
Epigenetika és életmód
 bakteriofág két élete lizogénialízis E. coli.
GAZDA GRAS: generally recognized as safe Intracelluláris / szekréció Proteázok Termelés, szekréció szinkronizálás Gazda kialakítása.
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
DNS amplifikáció pl . DNS szekvenálásnál nagy jelentősége van
Transzpozonok, tumormarkerek
Egészségügyi mérnököknek 2010
Egészségügyi mérnököknek 2010
Arabidopsis thaliana tip120 inszerciós mutáns jellemzése
Arabidopsis thaliana tip120/cand1 T-DNS inszerciós mutáns jellemzése.
ANTIGÉN-SPECIFIKUS T – SEJT AKTIVÁCIÓ
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
A P elem technikák: enhanszerek és gének csapdázása
Az egyedfejlődés második rész.
Replikáció, transzkripció, transzláció
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Primer tervezés qPCR-hez
43. lecke A Humán Genom Program
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
RNS TUMORVÍRUSOK (Retrovírusok)
Génexpresszió szabályozása I
Replikáció Wunderlich Lívius 2015.
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
The lactose (lac) operon - an example for prokaryotic gene regulation
Új molekuláris biológiai módszerek
Új molekuláris biológiai módszerek
Antigén receptorok Keletkezésük, a sokféleség kialakulása
Molekuláris biológiai módszerek
A génexpresszió és az ezzel kapcsolatos struktúrák
A humán genom projekt.
Előadás másolata:

génszabályozás eukariótákban Transzkripció: génszabályozás eukariótákban

A kétéltűek interfázisos u. n A kétéltűek interfázisos u.n. lámpakefe kromoszómái, amelyek hurkaiban intenzív a transzkripció. Légyfélék bizonyos szöveteiben a kromoszómák eukromatinja amplifikálódik. Ilyen a muslica nyálmirigy kromoszómája, amiben az amplifikáció 1024 kromatídát eredményezett.

A transzkripció cisz szabályzása Az RNS polimeráz II a maximális transzkripció sebesség eléréséhez három cisz elemet, promotert, promoter-közeli és enhanszer - silencer elemeket igényli. RNS polimeráz II kezdő-komplex GC-box CCAAT-box Promoter-közeli elemek Promoter

Pontmutációk következményei a b-globin gén promoterében. GC CAAT TATA promoter-közeli elemek

Az enhanszerek szerkezetükben hasonlíthatnak a promoterekre. Abban nagyon különböznek a promoterektől, hogy távol lehetnek a transzkripció kezdőpontjától, és hatékonyságuk akkor sem szűnik meg, ha megfordítjuk őket. Az SV40 transzkripciójának szabályzó elemei. A TATA box, a promoter-közeli elemek (GC-box), és két enhanszer elem a korai RNS-ek transzkripciójának maximális sebességéhez szükségesek.

A transzkripció szabályzó apparátusa.

A transzkripció transz szabályozása Transz-ható transzkripciós faktorok (TAF-ok). Sok ismert. Enhanszerekhez vagy a promoterhez kötődnek, segítik az RNS polimeráz II kezdő-komplex kialakulását. Az élesztő TAF-ok két tagja, a GCN4 és a GAL4 nevezetes. A GCN4 aminosav bioszintetikus utak génjeit aktiválja. Aminosav éhezéskor a GCN4 mennyisége megnő, ami fokozza a szabályzott gének transzkripcióját. GAL4 a galaktóz metabolizmus TAF-ja. Két doménből, DNS kötő és aktiváló doménből áll. Jól ismert, 17 nukleotid hosszú UAS-hez kötődik.

RNS polimeráz II kezdő-komplex összeszerelődése. A TATA box kötő fehérje TAF komplex DNS-hez kapcsolódása után kötődnek be a további, a PolII kötődéséhez, és a hatékony iniciációhoz szükséges faktorok.

A transzkripcós apparátuson kívül néhány tényező jelentős hatással lehet a transzkripció eredményességére. 1. A kódoló DNS szakasz metilálása (5-metilcitozin) megakadályozza a transzkripciót. 2. Az mRNS stabilitása befolyásolja a géntermék mennyiségét. Például a poliA farok stabilizálja a mRNS-t. Rövid féléletidejű mRNS-ek 3’ végén jellegzetes sorrendek ismerhetők fel, pl. A(U)nA ismétlődések jelentősen csökkentik a fél-élettartamot.

génszabályozás eukariótákban Transzkripció: génszabályozás eukariótákban