A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kémiai reakció 7. osztály.
Advertisements

Az “sejt gépei” az enzimek
IZOENZIMEK Definíció: azonos funkció, de: eltérő primer szerkezet,
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ.
A glioxilát ciklus.
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
SO2.
Szervetlen kémia Hidrogén
Szénvegyületek forrása
A glioxilát ciklus.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Kémiai kötések Molekulák
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
BIOKÉMIA I..
LIPIDPEROXIDÁCIÓ ÉS A BIOLÓGIAI ANTIOXIDÁNS VÉDELEM
Fiziológiás szabadgyök- reakciók. Szerepük a fagocitózisban A sejtek minden részében végbemenő fiziológiás szabadgyök-reakciók számos fiziológiás folyamatban.
Az atommag.
Fiziológiás Szabadgyök-reakciók
Az élő sejtek belső rendezettségi állapotukat folyamatosan fentartják. Ezt bonyolult mechanizmusok biztosítják, amelyek révén a sejt energiát von el a.
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Több kettős kötést tartalmazó szénhidrogének
Halogén-tartalmú szerves vegyületek
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Pentózfoszfát-ciklus
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
SZABAD GYÖKÖK A TERMÉSZETBEN XVII. Pest Megyei Orvosnapok
A lipidek.
A víz.
Nukleotid típusú vegyületek
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
1.Mi az oka az elektroneffektusok kialakulásának? Mikor alakul ki – I effektus? Mondjon egy példát! (4 pont) Az ok elektronegativitásbeli különbségek és.
Kovalens kötés különböző atomok között.
A réz-csoport I. A réz.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
A szén és vegyületei.
Az anyagok részecskeszerkezete
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
A légzés fogalma és jelentősége
XENOBIOTIKUMOK MIKROBIÁLIS LEBONTÁSA
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Készitették: Dimény Leonóra Nemes Izabella Sütő Ruth Szigyártó Timea II.csoport.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Egyed alatti szerveződési szintek
A kvantum rendszer.
OXIDATÍV STRESSZ PORPHYRIA CUTANEA TARDABAN
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Takarmányok zsírtartalma
Összefoglalás.
Lipidek.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
ANTIOXIDÁNSOK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Lebontó folyamatok.
Szervetlen vegyületek
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Mikroelemek.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
! 3. TERMINÁLIS OXIDÁCIÓ vagy VÉGOXIDÁCIÓ
Előadás másolata:

A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői

A szabadgyök definíciója és reakciói A szabadgyökök olyan molekulák vagy molekulafragmentek, amelyek külső orbitáljukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak. A szabadgyökök: - kémiailag reaktívak - rövid az élettartamuk

A szabadgyök definíciója és reakciói Biradikális (kettős szabadgyök) egy olyan kémiai anyag, amely két párosítatlan elektront tartalmaz külső orbitáljain. Ilyen például az oxigén.

A szabadgyök definíciója és reakciói A : B A. + B . Szabadgyök A : B A:- + B+ Ion Láncreakciók Iniciátor Propagációs lépcsők Megsemmisülés

Lipidperoxidáció Azt a folyamatot, mikor a lipidet lipidszabadgyök állapotba hozzuk (szabadgyök iniciátor segítségével), mely így képes reakcióba lépni az oxigénnel, melynek eredményeként a reakció során peroxiszabadgyök keletkezik, lipidperoxidációnak nevezzük.

X. + -CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-CH2- Lipidperoxidáció X. + -CH2-CH=CH-CH2-CH=CH-CH2- -H X. egy szabadgyök,-szubsztancia, ami leggyakrabban molekuláris oxigén vagy hidroxilgyök.

Lipidperoxidáció A kettős kötéssel szomszédos szénatomon gyökközpont jön létre, miután az iniciátor szabad gyök elvont egy hidrogént, ezzel szabad gyök állapota megszűnik, a lipidből pedig alkilgyök keletkezik.

Lipidperoxidáció Több konfigurációs változás jön létre majdnem azonnal.

Lipidperoxidáció Az oxigén hozzáadódik az alkilgyökhöz, peroxigyök keletkezik.

Lipidperoxidáció A peroxigyökök hidrogént vonnak el a közeli molekulákról és így metastabil lipidhidroperoxidok keletkeznek.

Lipidperoxidáció A hidroperoxid spontán fel tud bomlani hidroxilgyököt és alkoxigyököket hozva létre. A fémkatalízis hatására alkoxi és peroxigyökök keletkeznek hidroxil vagy hidrogénionokkal.

Lipidperoxidáció Egy alkoxigyök tovább oxidálódhat és elbomolhat. Az alkilgyökök képesek a körülöttük lévő gyökökkel reakcióba lépni, és így a folyamat befejeződik vagy egy másik alkilgyökkel C-C kötések jönnek létre.

Lipidperoxidáció

A molekuláris oxigénből keletkező gyökök A molekuláris oxigénből keletkező gyökök az élő világra és az élettelen természetre is veszélyes. Például: oxigén reakciója a gázolajjal. Élőlények – Oxidatív enzimek pl. citokróm oxidáz Excitáció: szinglett oxigén akkor képződik, ha energiaabszorpcióval a molekuláris oxigén két párostatlan elektronja közül az egyik egy nagyobb energiájú orbitálra kerül, spinjének inverziójával: - - delta szinglett oxigén - szigma szinglett oxigén

A molekuláris oxigénből keletkező gyökök

A szabadgyök-reakciók kontrollja biológiai rendszerekben Membránstruktúra általi kontroll Elektrontranszport Hidrofil (elektrontranszport) Hidrofób (zsírsavak) Specifikus molekuláris struktúra általi kontroll Helyhez köttött Rövid élet

Scavangerek, antioxidánsok A szabadgyökreakciókat, a gyökök befogása útján, gátló vegyületeket scavengereknek (utcaseprő, „gyökfogó”) nevezzük. Antioxidánsoknak nevezzük az olyan vegyületeket, amelyek az oxigénből keletkező reaktív intermedierek toxikus hatásaival szemben védenek.

Scavangerek, antioxidánsok Természetes oxidánsok: C-vitamin A-vitamin E-vitamin K-vitamin Szelénium és tioltartalmú vegyületek pl. cisztein

Scavangerek, antioxidánsok Az antioxidánsok a lipidperoxidáció különböző fázisaiban hathatnak Az iniciáló gátlásával (E-vitamin) A hidroperoxidok keletkezésének meggátlásával (C-vitamin) A már létrejött hidroperoxidok elbontásával, oly módon, hogy közben nem keletkeznek gyöktermékek (tiolok) Fémkelátor tulajdonságukkal (fémpenicillamin) A szabadgyökök megkötése által (A-vitamin)

Scavengerek, antioxidáns A C-vitamin egy erős redukálószer, amely instabil, könnyen elveszti hidrogénatomjait. Részben láncmegszakító antioxidáns. Az E-vitamin a fő lipidfázisú antioxidáns hatását a sejtmembránban elhelyezkedve fejti ki. Az A-vitamin fontos a hámszövet differenciálódásában, a növekedésben és anti­karcinogén hatása is van.

Scavengerek, antioxidáns A K-vitamint redoxireakciókra képes kinonstruktúrája antioxidáns hatású. Az ubikinon (koenzim Q) szerkezete az E-vitaminéhoz és a K-vitaminéhoz hasonló, a mitokondriális légzőlánc tagja. Antioxidáns hatású. A szelénium a szeléniumdependens glutation-peroxidáz enzim alkotórésze, ennek aktivitásához szükséges, s ezúton gátolja a LPO-t, továbbá membránstabilizáló hatása is van. A tiolok általában gátolják a gyökreakciókat azáltal, hogy a -SH-csoport H-jének elvonását lehetővé teszik.

A SOD által katalizált reakció Kataláz reakció 2O2- + 2H+ H2O2 + O2 Peroxidáz reakció H2O2 + RH2 2 H2O + R