A takarmányok zsírtartalma Nyerszsír
ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK NYERSZSÍR: az az anyag, amely Soxlet eljárással történő extrakció után kb. 5 óra alatt a takarmány őrleményből kioldódik (éter-petroléter-hexán oldószer) ZSÍR: kémiailag – glicerinnek zsírsavakkal alkotott észterei CH2-OH CH3-COOH ecetsav CH – OH + CH3-CH2-COOH propionsav CH2-OH CH3-2(CH2)-COOH vajsav, stb….. biológiailag: tartalék tápanyag a növényi- és állati szervezetben ÁLLATI ZSÍROK: Depózsír: tartalék tápanyag, hőszigetelés, mechanikai védelem Elnevezések: Kérődzők- faggyú Sertés: szalonna (subcutis) háj (vese körül) bélzsír (em. traktus) szervzsír (sejtekben) anyagcserezsír (bélsárban) depó (bő takarmányozás hatására)
NYERSZSÍR 1. VALÓDI ZSÍR NEM VALÓDI ZSÍR (neutrális zsír, v. 2. lipoidok: 3. éterkivonat lipid) egyéb anyagai: glicerin+zsírsav - foszfatidok - növényi észterek - szterinek színanyagok - szteroidok - szerves savak - viaszok - gyanták - illóolajok (telített, telítetlen)
Takarmányok csoportosítása zsírtartalmuk alapján Nagy zsírtartalmú takarmányok: olajos magvak olajpogácsák Közepes zsírtartalmú takarmányok: gabonamagvak hüvelyesek Kis zsírtartalmú takarmányok: extrahált darák szalmák pelyvák gyökgumós takarmányok, stb…..
Zsírsavak C4 vajsav, C6 kapronsav, C8 kaprinsav, C12 laurinsac, Telített: C4 vajsav, C6 kapronsav, C8 kaprinsav, C12 laurinsac, C16 palmitinsav, C18 sztearinsav Telítetlen: Palmetoleinsav (9) C16 : 1 Oleinsav (9) C18 : 1 Linolsav (9, 12) C18 : 2 Linolénsav (9,12,15) C18 : 3 Arachidonsav (6,8,11,14) C20 : 4 CH3-CH2-CH=CH……….CH2-COOH Kettőskötések száma és helye változhat fizikokémiai biológiai tul.
Esszenciális zsírsavak A szervezet normális működéséhez feltétlenül szükséges hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak Takarmányban: linolsav C18:2 linolénsav C18:3 Állatban: arachidonsav C20:4 Az állati szervezet állítja elő linolsavból és linolénsavból
Zsírok szerepe a takarmányozásban Energiaforrás 1 g zsír 9500 cal 1 g fehérje 5600 cal 1 g szénhidrát 4600 cal Ízesítő hatás Laxáns hatás: adagtól függően Javítja a fehérje értékesülését Javítja a Ca-P retenciót (A, D vitamin oldószere) Lubrikáns hatás: porképződés gátlás Granulálást elősegíti
Zsírok kihasználását befolyásoló tényezők állat faja, fajtája állat kora emulgeáltsági fok felvett mennyiség (laxáns hatás ront) fehérje jelenléte (javítja) zsírok minősége (telítettségi fok) Ca ionok jelenléte
Zsírok minősége Függ: zsírsavak hosszától, telítettségétől MÉRŐSZÁMAI: JÓDSZÁM: kettőskötések számának függvénye (100 g zsír hány atom J-t köt meg) J J CH2-CH-CH-…..CH2-COOH tehéntej 35-45 marhafaggyú 34-45 szójaolaj 130-140 kukorica olaj 100-130 ELSZAPPANOSÍTÁSI SZÁM: zsírsavlánc hosszának függvénye ( 1 g zsírhoz fogyott KOH) tejzsír 230 kukorica olaj 90 OLVADÁSPONT: rövid zsírsavlánc csökkenti kettős kötések száma
Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai Avasodás: - hidrolizises - oxidációs 1./ HIDROLIZISES avasodás: - víz, fém ionok jelenlétében, valamint - bakt. gombák termelte lipáz hatására szabad zsírsavak zsír glicerin FFA hatására kellemetlen szag, íz = KIS adagokban etethető (az állat nem szívesen fogyasztja)
Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai (2.) 2. OXIDÁCIÓS avasodás: telítetlen zsírsavak oxidálódnak peroxidok, ill hiperoxidok keletkeznek: O CH3-CH2-CH-CH-……CH2-COOH O – O / \ Feltételei: - telítetlen zsírsav, levegő, hő Katalizálja: - fény, nehéz fémsók, mikroorg. Enzimjei Veszélye: peroxidált lipidekből kilépő oxigén oxidálja: - karotinoidok, A-, B6-, C-, D-vitamin - E-vitamin ANTIOXIDÁNS hatású, de közben inaktiválódik = HIPEROXIDOK nagyon VESZÉLYES vegyületek, mert a biológiailag aktív anyagok érzékenyek rájuk
Az avasodás mérőszámai SAVSZÁM: - hidrolizises avasodás 1 g zsírban lévő szabad zsírsavak közömbösítésére fogyott KOH mg-ban PEROXIDSZÁM: - oxidációs avasodás 1000 g zsírra fogyott Na tioszulfát ml száma Peroxidszám: Savszám: Friss, jó takarmány: 1-5 15-40 Avasodásnak indult : 10-50 80-120
AVAS TAKARMÁNYOK OKOZTA BETEGSÉGEK 1./ CSIRKÉK AGYLÁGYULÁSA 2./ SZEDERSZÍV BETEGSÉG (sertés) (heveny szívhalál) 3./ VÁZIZOM ELFAJULÁS: kérődzők, szinte főtt hús színű az izom Védekezés: - friss takarmány etetése - antioxidáns vegyületek bekeverése az abrakkeverékbe: BHT (butil – hidroxid – toluol), EMQ (etoxi – metil – quinolin), stb., (Magyar Takarmánykódex) - E vitamint és Se-t bevinni