A takarmányok zsírtartalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 12. Csoportosítsa és jellemezze a magvakat!
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok zsírtartalma
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A sejtet felépítő kémiai anyagok
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
LIPIDEK.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A takarmányok összetétele
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Étkezési zsiradékok.
Tejtermékek.
Viasz és Gyümölcs észter
Észterek.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
A lipidek.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A szén és vegyületei.
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
A légzés fogalma és jelentősége
Takarmányozástan.
Táplálékok , tápanyagok
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Magvak és termések Főbb jellemzőik:
A lipidek táplálkozási jelentősége
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Biokémia Fontolva haladóknak
Növényi rostok Cellulóz
Takarmányok zsírtartalma
Tápanyagaink.
Lipidek.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
Biokémia Fontolva haladóknak
melléklet: Észterek1 diasor
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A takarmányok zsírtartalma Nyerszsír

ZSÍROK és ZSÍRSZERŰ ANYAGOK NYERSZSÍR: az az anyag, amely Soxlet eljárással történő extrakció után kb. 5 óra alatt a takarmány őrleményből kioldódik (éter-petroléter-hexán oldószer) ZSÍR: kémiailag – glicerinnek zsírsavakkal alkotott észterei CH2-OH CH3-COOH ecetsav CH – OH + CH3-CH2-COOH propionsav CH2-OH CH3-2(CH2)-COOH vajsav, stb….. biológiailag: tartalék tápanyag a növényi- és állati szervezetben ÁLLATI ZSÍROK: Depózsír: tartalék tápanyag, hőszigetelés, mechanikai védelem Elnevezések: Kérődzők- faggyú Sertés: szalonna (subcutis) háj (vese körül) bélzsír (em. traktus) szervzsír (sejtekben) anyagcserezsír (bélsárban) depó (bő takarmányozás hatására)

NYERSZSÍR 1. VALÓDI ZSÍR NEM VALÓDI ZSÍR (neutrális zsír, v. 2. lipoidok: 3. éterkivonat lipid) egyéb anyagai: glicerin+zsírsav - foszfatidok - növényi észterek - szterinek színanyagok - szteroidok - szerves savak - viaszok - gyanták - illóolajok (telített, telítetlen)

Takarmányok csoportosítása zsírtartalmuk alapján Nagy zsírtartalmú takarmányok: olajos magvak olajpogácsák Közepes zsírtartalmú takarmányok: gabonamagvak hüvelyesek Kis zsírtartalmú takarmányok: extrahált darák szalmák pelyvák gyökgumós takarmányok, stb…..

Zsírsavak C4 vajsav, C6 kapronsav, C8 kaprinsav, C12 laurinsac, Telített: C4 vajsav, C6 kapronsav, C8 kaprinsav, C12 laurinsac, C16 palmitinsav, C18 sztearinsav Telítetlen: Palmetoleinsav (9) C16 : 1 Oleinsav (9) C18 : 1 Linolsav (9, 12) C18 : 2 Linolénsav (9,12,15) C18 : 3 Arachidonsav (6,8,11,14) C20 : 4 CH3-CH2-CH=CH……….CH2-COOH Kettőskötések száma és helye változhat fizikokémiai biológiai tul.

Esszenciális zsírsavak A szervezet normális működéséhez feltétlenül szükséges hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak Takarmányban: linolsav C18:2 linolénsav C18:3 Állatban: arachidonsav C20:4 Az állati szervezet állítja elő linolsavból és linolénsavból

Zsírok szerepe a takarmányozásban Energiaforrás 1 g zsír 9500 cal 1 g fehérje 5600 cal 1 g szénhidrát 4600 cal Ízesítő hatás Laxáns hatás: adagtól függően Javítja a fehérje értékesülését Javítja a Ca-P retenciót (A, D vitamin oldószere) Lubrikáns hatás: porképződés gátlás Granulálást elősegíti

Zsírok kihasználását befolyásoló tényezők állat faja, fajtája állat kora emulgeáltsági fok felvett mennyiség (laxáns hatás ront) fehérje jelenléte (javítja) zsírok minősége (telítettségi fok) Ca ionok jelenléte

Zsírok minősége Függ: zsírsavak hosszától, telítettségétől MÉRŐSZÁMAI: JÓDSZÁM: kettőskötések számának függvénye (100 g zsír hány atom J-t köt meg) J J CH2-CH-CH-…..CH2-COOH tehéntej 35-45 marhafaggyú 34-45 szójaolaj 130-140 kukorica olaj 100-130 ELSZAPPANOSÍTÁSI SZÁM: zsírsavlánc hosszának függvénye ( 1 g zsírhoz fogyott KOH) tejzsír 230 kukorica olaj 90 OLVADÁSPONT: rövid zsírsavlánc  csökkenti kettős kötések száma

Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai Avasodás: - hidrolizises - oxidációs 1./ HIDROLIZISES avasodás: - víz, fém ionok jelenlétében, valamint - bakt. gombák termelte lipáz hatására szabad zsírsavak zsír glicerin FFA hatására kellemetlen szag, íz = KIS adagokban etethető (az állat nem szívesen fogyasztja)

Takarmánytárolás nem kívánatos folyamatai (2.) 2. OXIDÁCIÓS avasodás: telítetlen zsírsavak oxidálódnak peroxidok, ill hiperoxidok keletkeznek: O CH3-CH2-CH-CH-……CH2-COOH O – O / \ Feltételei: - telítetlen zsírsav, levegő, hő Katalizálja: - fény, nehéz fémsók, mikroorg. Enzimjei Veszélye: peroxidált lipidekből kilépő oxigén oxidálja: - karotinoidok, A-, B6-, C-, D-vitamin - E-vitamin ANTIOXIDÁNS hatású, de közben inaktiválódik = HIPEROXIDOK nagyon VESZÉLYES vegyületek, mert a biológiailag aktív anyagok érzékenyek rájuk

Az avasodás mérőszámai SAVSZÁM: - hidrolizises avasodás 1 g zsírban lévő szabad zsírsavak közömbösítésére fogyott KOH mg-ban PEROXIDSZÁM: - oxidációs avasodás 1000 g zsírra fogyott Na tioszulfát ml száma Peroxidszám: Savszám: Friss, jó takarmány: 1-5 15-40 Avasodásnak indult : 10-50 80-120

AVAS TAKARMÁNYOK OKOZTA BETEGSÉGEK 1./ CSIRKÉK AGYLÁGYULÁSA 2./ SZEDERSZÍV BETEGSÉG (sertés) (heveny szívhalál) 3./ VÁZIZOM ELFAJULÁS: kérődzők, szinte főtt hús színű az izom Védekezés: - friss takarmány etetése - antioxidáns vegyületek bekeverése az abrakkeverékbe: BHT (butil – hidroxid – toluol), EMQ (etoxi – metil – quinolin), stb., (Magyar Takarmánykódex) - E vitamint és Se-t bevinni