Szerkezet Növénytársulások térbeli struktúrája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetitív kizárás vagy együttélés?
Advertisements

A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
Kötelező irodalom: Tuba Zoltán, Szerdahyelyi Tibor, Engloner Attila, Nagy János: Botanika III. p Ajánlott irodalom:
Paleobiológiai módszerek és modellek 11. hét
A gazdasági fejlettség mutatói
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Közösségek ökológiája
Szennyezőanyagok légköri terjedése
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
A szukcesszió A szukcesszió automata, határozott irányú közösségszerveződési folyamat. Egysége a szeriesz, amely egy adott szukcessziósor.
Populációk tájban: Habitat-szelekció és metapopulációk
Egyensúlyi és nem-egyensúlyi közösségek
A populációk interakciói. A populációk közötti kompetíció 1.
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
A potenciális és tényleges párolgás meghatározása
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
Népesség és társulás Az ökológia alapjai.
Társulások szerkezete
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
Ideális kontinuumok kinematikája
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
A középérték mérőszámai
Borításbecslés a kvadrátban az adott faj egyedei függőleges vetületeinek összege hány % % -os borítás (az adott fajhoz tartozó egyedek függőleges vetülete)
Növényökológia terepgyakorlat
Borításbecslés a kvadrátban az adott faj egyedei függőleges vetületeinek összege hány % % -os borítás (az adott fajhoz tartozó egyedek függőleges vetülete)
Növényökológia gyakorlat
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
Miért hozzuk a döntést, mi a cél?
1 - korai domináns fajok érzékenyebbek a zavarásra kísérlet megjelölt fajokkal, alacsony ár mellett, amikor erősen ki voltak téve szárazságnak és az ezt.
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Közösségek: diverzitás, fajtelítődés
Közösség ökológia.
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Biotikus környezeti tényezők
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Szünbiológiai alapfogalmak
Leíró statisztika III..
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
Irodalom: Mátyás Cs. (szerk.) (1996): Erdészeti ökológia. – Mező-gazda Kiadó, Budapest. Ajánlott fejezetek: oldal, oldal Hortobágy T.
Alapsokaság (populáció)
Szigeti ökológia.
Populációbiológia Ökológia
Molekuláris rátermettség tájképek Kun Ádám. Rátermettség tájkép  Minden genotípushoz rendeljünk egy fenotípust  Minden fenotípushoz rendeljünk egy valósz.
Közösségek szünbiológiája 2. Populáció-egyedszám viszonyok
Paleobiológiai módszerek és modellek 7. Hét TÖBBVÁLTOZÓS ADATELEMZÉS
Szerveződési szintek, élettelen környezeti tényezők
Szavannák.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Kötelező irodalom: Növényökológia fejezet:
Ökológia  Biológia tudományának része
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük.
1 Közösségek jellemzése Egyensúlyi (determinisztikus) és Nem-egyensúlyi Szentesi-Állatökológia-Közösségek modellek, rendszerek: Szoros/erős biotikus kapcsolatok.
Borításbecslés a kvadrátban az adott faj egyedei függőleges vetületeinek összege hány % %→pi →Shannon diverzitási index (alapvetően nem a borítást, hanem.
9. lecke A társulások.
ÖKOLÓGIA.
Társulások jellemzői.
Közösségek jellemzése
Életközösségek a Földön
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Szerkezet Növénytársulások térbeli struktúrája vertikális ->fény vékonyodása ->produkcióökológia Horizontális struktúra kvadrát, mintavétel analitikus és szintetikus bélyegek Dominancia = borítás  A faj függőleges vetülete / a minta (kvadrát) területe Relatív dominancia = A faj függőleges vetülete / az összes faj függ. vetületének összege Gyakoriság =A fajt tartalmazó minták száma / összes minták száma Relatív gyakoriság = A faj egyedszáma / az összes faj egyedszáma

Térbeli struktúra Vertikális– szintezettség, LAI, k Horizontális: Fajszám-telítési görbék Minimum area A térbeli eloszlás típusának hatása A mintavételi egység nagysága Eloszlástípusok Poisson Normál Aggregált

A fajösszetétel változása időben – temporális változások, szukcesszió A teret a geometriai eloszlás szerint felosztó struktúrából (kevés faj1. év) a lognormál eloszláshoz közelebbi eloszlástípus (sokkal több faj, ezek közül sok hasonló borítással)

Diverzitás=sokféleség Shannon diverzitási index: H=Σ-pi*ln(pi), ahol pi az i-dik faj relatív gyakorisága példa.. xls file A Shannon diverzitáshoz tartozó egyenletesség: E=H/ln(S), ahol S a fajok száma

A viszonylag „kicsi” relatív gyakoriságú (pi) fajok nagyobb súllyal járulnak hozzá a shannon diverzitást (H) adó összeghez: H=Σ-pi*log2(pi)

SZUKCESSZIÓ Növényi társulások időbeli sorozata – a társulások váltják egymást (irány, stádiumok, önszerveződés, „szuperorganizmus” klímax társulás  Clements (természetes társulások) (a fajössszetétel kevésbé rögzített, sztochasztikus kapcsolatok, az esetlegesség és a véletlen események jelentőségének hangsúlyozása Gleason (gyomtársulások)) Az európai (svájci) iskola a Clements-i elképzeléshez áll közelebb (a magyar is  emergens sajátságok) ld. A társulások máig használatos nevezéktana példa erre. Primer, szekunder Allogén, autogén (ökogenetikus (abiotikus), szüngenetikus(biotikus)) allogén: külső hatás autogén: a rendszer sajátságaiból eredő (belső) Klímax társulás: zárótársulás, a társulás faj/életforma összetétele a makroklimatikus tényezők által meghatározott.

Primer szukcessziós változások a Krakatau kitörése után

Szekunder szukcesszió… általában valamilyen zavarás után indul. Szekunder (másodlagos) szukcesszió indul el egy szántó felhagyásával, egy erdő tarvágásával is. Talaj (humusz, N-tartalom, pH), propagulumok. Térben egymás mellett elhelyezkedő, különböző szukcessziós stádiumok (sok évtizedes, de esetleg csak néhány méteres különbség). Környezeti tényezők grádiensei, Zavarás (Grime rendszere) Kompetíció (autogén, nem a stressz és nem a zavarás a meghatározó (Tillman)

A CSR (competitive, stress-tolerator, ruderal) stratégiák, JP A CSR (competitive, stress-tolerator, ruderal) stratégiák, JP. Grime, Sheffield - Kompetitív , Stressz-toleráns, Ruderális, kapcsolat az rK stratégiákkal kapcsolat a szukcesszióval

r-stratégia

K-stratégia

Jellemző Kompetitív Stressz-tolerátor Ruderális Életforma - lágyszárú Hajtás-morfológia sűrű lombozat Kis termet Élettartam nagyon hosszú nagyon rövid Virágzás évente időnként Reproduktív érettség későn korán Reproduktív képesség kicsi nagy Áttelelő szerv rügy, mag levél, gyökér mag Növekedés gyors lassú Avar sok, megmaradó kevés, megmaradó kevés, elbomló Herbivória mértéke változó gyakran nagy

CSR, Grime Másodlagos szukcesszió Az egyes stratégiák jelentősége szukcesszió lefolyásában sok és kevés kezdeti forrás esetén ( a körök nagysága a fitomasszával arányos) Az egyes stratégiák dominanciája és a források szintje a zavarás óta eltelt idő függvényében.

Facilitációs (pionír v. korai fajok) Tolerancia és inhibíció progresszív, szukcesszió (vö degr.) ciklikus szukcesszió „Shifting mosaic” Az átlagos összetétel változatlan maradhat – még ha az egyes foltok – szukcessziós stádiumok változnak is. (ciklikus szukcesszió) „Steady state” Dinamikus egyensúly A stádiumot elhagyók száma megegyezik a stádiumba érkezők számával.

Gause, kompetitív kizárás Minden forrásra nézve azonos kompetíciós képességű fajok előfordulása valószínűtlen (fajazonosság) A (bármely kicsi) kompetíciós előnnyel rendelkező faj kiszorítja a másikat a legjobban alkalmazkodó faj kizárja a többi fajt az adott területről.

niche, fundamentális és realizált Koegzisztencia Kompetitív kizárás niche, fundamentális és realizált Gause-féle kompetitív kizárás a legjobban alkalmazkodó faj kizárja a többi fajt az adott területről. Mindkettőnek kísérletes bizonyítékai vannak. ? Ellentmondás ?

„Mire jó a diverzitás?” A forrás-gazdagság és a diverzitás kapcsolata.

A vegetációdinamika (pl szukcesszió) forrás hasznosítással és kompetícióval történő magyarázata. Az autogén (szüngenetikus, biotikus) szukcesszió esete (vö. allogén, ökogenetikus, abiotikusan meghatározott) A tér egy adott pontja valóban létezhet ilyen pont a mellette lévő nem ilyen környezeti heterogenitás Források (R1,R2) (N,P,K.. fény.. víz.. hőmérséklet)

Koegzisztencia a relatív forrásszegény élőhelyek esetében

ÉS Másodlagos szukcesszió Forrás-arány, Tillman megszerezni a fényt megszerezni a tápanyagokat AR+AS+AL=1 A: a kevés tápanyaghoz és sok fényhez adaptálódott faj E: a sok tápanyaghoz és kevés fényhez adaptálódott faj A szukcesszió kezdetén jellemző: sok fény és kevés tápanyag. A végén ennek az ellentettje.

Szukcesszió, diverzitás !

A csökkenés dinamikája az egyes fajok szaporodási rátáitól függ A szukcesszió csökkenő fajsűrűséget eredményez, Nagy szaporodási rátájú fajok részvétele esetén a fajszám gyorsabban „beáll” de: vö. r stratégista, korai vs késői szukcessziós fajok ,(a K stratégista fajok megjelenése egyben a kisebb szaporodási ráták megjelenését is hozza)

Közepes (erősségű) zavarás Intermediate disturbance hypothesis, IDH Zavarás és Diverzitás A zavarás hatása a diverzitásra -gyakori zavarás  a késői fajok hiánya  kisebb diverzitás - nincs zavarás  a késő szukcessziós fajok kompetíciója erős  kisebb diverzitás Diverzitás