A színek és formák nem engednek asszociálni a témára, ill. a háttér és a fehér betűk nem támogatják a láthatóságot!!! A magyartarka tenyészbikák Készítette:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
Advertisements

Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
Szervezetfejlesztési Program
Meteorológiai Előrejelzés Adatbányászati Támogatással Putnoki Gyula GTK ISZAM II.évf. Társszerzők: az ISZAM-os Meteor-team TDK-konferencia 2007 Gödöllő.
PIVOT kimutatás az időjárás előrejelzések pontosságáról Készítette: Takács Barbara GTK. II. KÖZG. 11. CS.
A legKISEBBSÉG is számít!
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Gazdasági Informatika Tanszék
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Készítette: Magyar Dániel
INNOCSEKK 156/2006 XXX. Jubileumi OTDK Közgazdaságtudományi Szekció Gazdasági informatika és E-business Tagozat Készítette: Vrabély Balázs,
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
Kezdhetek mindent elölről…
Online hasonlóságelemzések: Inkonzisztenciák feltárása különböző földérték- kategóriák kapcsán Pitlik László, SZIE Gödöllő (Forrás: my-X.hu Hírlevél) 2007.
Vontatott szántóföldi permezőgépek összehasonlítása
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
Döntés-előkészítő változatelemzések egy jogosultság kezelő alkalmazás Identity Management rendszerré alakítása kapcsán Készítette: Papp Zsuzsanna Belső.
A magyartarka tenyészbikák Készítette: Kozma Eszter (Gödöllő, 2008)
Felszíni víz monitoring
Statisztika Érettségi feladatok
Készítette: Magyar Orsolya
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Új félév, új kihívások!! 1. hét. A Tanár Úr elmondja, hogy milyen feladatot kellene csinálnunk a félév végére. 1. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Hogyan készítsünk el egy COCO-t??? Ha választani lehet, inkább ezt a hegyet másznám meg!!!
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
(e)(i)HEM&XXL Hírgenerálás, kistérségi mintapéldán keresztül bemutatva.
Online hasonlóságelemzések: Online hasonlóságelemzések: Tapasztalatok elítéltek képzésének engedélyezése kapcsán Pitlik László, SZIE Gödöllő (Forrás: My-X.hu.
Testre szabott Microsoft szoftver-licenc meghatározása online szakértői rendszerrel Készítette: Kurucz Eszter
Hasonlóságelemzés Haszongépjárművek Készítette: Egeresi Eleonóra.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 24. Készítette: Batár Ádám.
Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam
Készítette: Dömötör Ádám. Az elemzés célja A kiválasztott nyolc internetszolgáltató internetes csomagjainak összehasonlítása Az összehasonlítással segíteni.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
Hozam-előrejelzés a gabonatermesztésben
Konzulens: Dr. Pitlik László
Trofimov Grigorij. - Faanyag beszállítók ár-érték összehasonlítása -Célcsoport: azon vállalkozások, ame- lyek import fenyő fűrészáruval foglalkoz- nak,
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Készítette: Hajdú Julianna
Csoportosan elkészített önálló feladat
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Az elemzés és tervezés módszertana
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Gazdasági Informatika II.
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Mezőgazdasági szaktanácsadás online támogatással: Területválasztási szaktanácsadás tesztüzemi,illetve szimulációs adatok alapján on-line benchmarkingtesztüzemi.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Horvátországi szállások összehasonlítása Készítette: Herczeg Boglárka.
Kombájnok ár-érték összehasonlítása
A KÖZBESZERZÉSEKET TÁMOGATÓ OBJEKTÍV INFORMATIKAI RENDSZER 1.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Az árvíz Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam.
Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban
Érdemes – e Magyarországra hozni egy nemzetközi rendezvényt
A kutatási program leírása
Előadás másolata:

A színek és formák nem engednek asszociálni a témára, ill. a háttér és a fehér betűk nem támogatják a láthatóságot!!! A magyartarka tenyészbikák Készítette: Kozma Eszter (Gödöllő, 2008)

Magyartarka borjak forrás:

A kezdetek A feladatmegoldás jelenlegi helyzete és értékelése: Dolgozatomban 10 különböző tenyészbikát hasonlítok össze 11 különböző tulajdonság alapján. A feladatmegoldás jelenlegi helyzete és értékelése: Dolgozatomban 10 különböző tenyészbikát hasonlítok össze 11 különböző tulajdonság alapján. A célcsoport: mindazok a magyartarka szarvasmarha tenyésztők,akik a különböző szaporítóintézetek állományából kénytelenek választani, saját tenyészbika hiányában. A célcsoport: mindazok a magyartarka szarvasmarha tenyésztők,akik a különböző szaporítóintézetek állományából kénytelenek választani, saját tenyészbika hiányában. A feladat megválasztása kapcsán várható hasznosság: A szarvasmarha-tenyésztőknek segítséget nyújthat adott szempontok szerint a megfelelő tenyészállat kiválasztásában. A feladat megválasztása kapcsán várható hasznosság: A szarvasmarha-tenyésztőknek segítséget nyújthat adott szempontok szerint a megfelelő tenyészállat kiválasztásában.

Irodalmi áttekintés A Magyar Országgyűlés a védett őshonos és régi magyar állatfajtákat, köztük a magyartarka szarvasmarhákat is, 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánította. Ezek után a fajta fennmaradása egyre fontosabbá vált. Az ivadékteljesítmény-vizsgálat végzésével megbízott szervezet a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete. A Magyar Országgyűlés a védett őshonos és régi magyar állatfajtákat, köztük a magyartarka szarvasmarhákat is, 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánította. Ezek után a fajta fennmaradása egyre fontosabbá vált. Az ivadékteljesítmény-vizsgálat végzésével megbízott szervezet a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete.Magyartarka Tenyésztők EgyesületeMagyartarka Tenyésztők Egyesülete A vásárlók a hústermelő képességük mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a fajta tejtermelő képességére. A vásárlók általában a nagy megbízhatóságú egyedeket részesítik előnyben választásuk során. Persze befolyásolja őket az ár is, valamint a felhasználás célja. A magyartarkák tulajdonságai évről évre javulnak, egyedszámok – ezzel párhuzamosan szintén – növekszik. A vásárlók a hústermelő képességük mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a fajta tejtermelő képességére. A vásárlók általában a nagy megbízhatóságú egyedeket részesítik előnyben választásuk során. Persze befolyásolja őket az ár is, valamint a felhasználás célja. A magyartarkák tulajdonságai évről évre javulnak, egyedszámok – ezzel párhuzamosan szintén – növekszik.

Anyag és módszer Objektumok: Objektumok: Ibis Ibis Bonyhádi Pálinkás Zitat Bonyhádi Pálinkás Zitat Jáki tekergő Husaldo Jáki tekergő Husaldo Bonyhádi Vallomás Lehel Bonyhádi Vallomás Lehel Bonyhádi Vince Stramy Bonyhádi Vince Stramy Kocséri Zefír Lenge Kocséri Zefír Lenge Jáki Zsonglőr Samurai Jáki Zsonglőr Samurai Kocséri Apafi Samurai Kocséri Apafi Samurai Bonyhádi Achilles Lotarry Bonyhádi Achilles Lotarry Bonyhádi Ballagó Humlang Bonyhádi Ballagó Humlang Attribútumok: Attribútumok: Megbízhatósági % Megbízhatósági % Tej kg Tej kg Zsír kg Zsír kg Fehérje kg Fehérje kg Ráma Ráma Izomzat Izomzat Testalakulás Testalakulás Tőgypont Tőgypont Szomatikus sejtszám Szomatikus sejtszám Hasznos élettartam Hasznos élettartam

MÓDSZER: MÓDSZER: az adatok összegyűjtése az adatok összegyűjtése adatok táblázatba foglalása adatok táblázatba foglalása az adatok felhasználásával a Pivot tábla elkészítése az adatok felhasználásával a Pivot tábla elkészítése A lépcsők és a rangsor elkészítése a Pivot tábla felhasználásával A lépcsők és a rangsor elkészítése a Pivot tábla felhasználásával COCO tábla készítése COCO tábla készítése Lépcsők számának csökkentése és a Solver újabb futtatása Lépcsők számának csökkentése és a Solver újabb futtatása kapott eredmények értelmezése kapott eredmények értelmezése

Eredmények

Következtetés Véleményem szerint az olyan kis mértékű eltérések, melyeket a Bonyhádi Ballagó Humlang, a Kocséri Apafi Samuraj és a Kocséri Zefír Lenge mutatnak döntően nem befolyásolják a vásárlásokat, de a többi esetben ez az eltérés már nagyobb,hiszen a vásárló nem azt kapja a pénzéért,amire számít. Véleményem szerint az olyan kis mértékű eltérések, melyeket a Bonyhádi Ballagó Humlang, a Kocséri Apafi Samuraj és a Kocséri Zefír Lenge mutatnak döntően nem befolyásolják a vásárlásokat, de a többi esetben ez az eltérés már nagyobb,hiszen a vásárló nem azt kapja a pénzéért,amire számít. Ez a Bonyhádi Pálinkás Zitat, az Ibis és a Jáki Zsonglőr esetében még pozitívnak is mondható, hiszen számításaim szerint azok többet érnek annál, mint amit kérnek értük. Ez a Bonyhádi Pálinkás Zitat, az Ibis és a Jáki Zsonglőr esetében még pozitívnak is mondható, hiszen számításaim szerint azok többet érnek annál, mint amit kérnek értük. A Bonyhádi Achilles Lottary, a Bonyhádi Vallomás Lehel és a Jáki Tekergő Husaldo esetében az eltérés azonban negatív lett. A Bonyhádi Achilles Lottary, a Bonyhádi Vallomás Lehel és a Jáki Tekergő Husaldo esetében az eltérés azonban negatív lett. Pozitív irányban a Bonyhádi Pálinkás Zitatnál tapasztalható a legnagyobb eltérés,hiszen míg 2000 Ft-ot kérnek érte, valójában 2250 Ft-ot ér. A negatív irányú eltérés legjelentősebben pedig a Jáki Tekergő Husaldonál észlelhető, hiszen a 2500 Ft-nál, amennyit kérnek érte, ténylegesen kevesebbet, csak 2257 Ft-ot ér, így ezt a fajtát pedig a legrosszabb választásnak tekinthetnénk. Pozitív irányban a Bonyhádi Pálinkás Zitatnál tapasztalható a legnagyobb eltérés,hiszen míg 2000 Ft-ot kérnek érte, valójában 2250 Ft-ot ér. A negatív irányú eltérés legjelentősebben pedig a Jáki Tekergő Husaldonál észlelhető, hiszen a 2500 Ft-nál, amennyit kérnek érte, ténylegesen kevesebbet, csak 2257 Ft-ot ér, így ezt a fajtát pedig a legrosszabb választásnak tekinthetnénk.

Az információ többletérték lehetőségének levezetése (VITA) A levont következtetések csak ezen 10 tenyészbika között értelmezhetőek, ennek a 11 tulajdonságnak a szempontjából. Értelemszerűen, ha bármely sor, illetve oszlop változik, akkor az elemzés sem lesz érvényes, hiszen egy újabb tenyészállat vagy egy újabb tulajdonság felboríthatja az addigi hierarchiát. A levont következtetések csak ezen 10 tenyészbika között értelmezhetőek, ennek a 11 tulajdonságnak a szempontjából. Értelemszerűen, ha bármely sor, illetve oszlop változik, akkor az elemzés sem lesz érvényes, hiszen egy újabb tenyészállat vagy egy újabb tulajdonság felboríthatja az addigi hierarchiát. Az elemzés azokra a vásárlókra, akik mindig ugyanattól a tenyésztőtől vásárolnak valószínűleg nem lesz befolyással. Hiszen a feladatban nem szereplő egyéb objektív tulajdonságokon mellett a vásárlókat még számos szubjektív adat is befolyásolja a tényleges választásban. Az elemzés azokra a vásárlókra, akik mindig ugyanattól a tenyésztőtől vásárolnak valószínűleg nem lesz befolyással. Hiszen a feladatban nem szereplő egyéb objektív tulajdonságokon mellett a vásárlókat még számos szubjektív adat is befolyásolja a tényleges választásban. Az elemzésem alapján való választás csak akkor lehet sikeres, ha a vásárlónak nincs konkrét elképzelése, illetve semmilyen okból sem kötődik egyik tenyészethez sem. Az elemzésem alapján való választás csak akkor lehet sikeres, ha a vásárlónak nincs konkrét elképzelése, illetve semmilyen okból sem kötődik egyik tenyészethez sem.

Irodalomjegyzék Magyartarka Tenyésztők Egyesülete; Bonyhád (Internet: letöltés dátuma: ) Magyartarka Tenyésztők Egyesülete; Bonyhád (Internet: letöltés dátuma: ) Agrota-2L Kft; Gödöllő (Internet: 2l.com/content/szarvasmarha/magyar-tarka.html, letöltés dátuma: ) Agrota-2L Kft; Gödöllő (Internet: 2l.com/content/szarvasmarha/magyar-tarka.html, letöltés dátuma: ) 2l.com/content/szarvasmarha/magyar-tarka.htmlhttp://hu.agrota- 2l.com/content/szarvasmarha/magyar-tarka.html Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ; Budapest (Internet: atenyeredm05.pdf letöltés dátuma: ) Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ; Budapest (Internet: atenyeredm05.pdf letöltés dátuma: ) atenyeredm05.pdf atenyeredm05.pdf Raiffeisen Beckum eG; Beckum (Internet: beckum.de/images/vieh1.jpg, letöltés dátuma: ) Raiffeisen Beckum eG; Beckum (Internet: beckum.de/images/vieh1.jpg, letöltés dátuma: ) beckum.de/images/vieh1.jpgwww.raiffeisen- beckum.de/images/vieh1.jpg