Káloz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Királyhelmec városunk története
Készítette:Fekete Ágnes
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
Értény.
Aquila Medical Center Alsóörs. Aquila Medical Center Alsóörs.
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
NYON 1.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Kőröstetétlen.
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
Gazdálkodás és Management BA Levelező 1. évfolyam
BÜKKSZÉK.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Bácsszentgyörgy Adatok: Rang: község Terület: 1473 hektár Lakosság: 190 fő Telefonkörzet:76 Irányítószám: 6511 Régió: Dél-Alföld Megye: Bács- Kiskun.
Milota.
Kétsoprony.
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Márok A falu bemutatása.
Somogybükkösd.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
Óföldeáki erődtemplom
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
Napkor A mi településünk.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Kötcse.
TISZAKÓRÓD Készítette: Bercséné Grezner Emese
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Zselickislak.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Nagyudvarnok Veľké Dvorníky
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
E G E R S Z A L Ó K A Bükk hegység lábánál Eger szomszédságában, a Laskó patak partján találjuk a közkedvelt kis települést, Egerszalókot. A falu első.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Készítette: Dóbiás Kinga
Zemplénagárd.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
Készítette: Nemes Andrea Kereskedelem és marketing (Ba) 1. évf. 2.csoport.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
KAMOND.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Kistérségi település elemzés
Tetétlen.
Készítette: Körtélyesi Nóra
Előadás másolata:

Káloz

Fekvése Székesfehérvártól 33 km-re délre a Sárvíz mentén helyezkedik el.

Útvonaltervek Budapest felől: Balaton felől: M7-es autópályán Székesfehérvárig, onnan 63-as főút Aba, Sárkeresztúr irányába és végül Káloz 7-es főúton Székesfehérvár irányába, majd az előzőekben leírtak szerint folyt. Balaton felől: M7-es autópálya Balatonvilágos után, Szabadbattyánig, majd Tác felé, végül Káloz 71-es főúton Szabadbattyánig, majd mint az előzőekben Már készülőben van a Dég-Káloz összekötőút, amely megkönnyíti a Balatonhoz jutást.

Története I. 1326-ból származó oklevélben láthatjuk feltűnni először Kaluz néven. Káloz község Fejér megye legrégebbi települései közé tartozik. A környéken talált régészeti leletek szerint már az  ókorban is éltek itt  kelta eredetű népek. 1332-ben már állt a plébánia. 1550-ben zsold helyett Horváth Balázs kapta meg a várpalotai vár tartozékaként. 1647-ben rövid időre a Veszprém megye kormánya alá került.

Története II. XVII. század második felében a Zichy család birtokába került. 1704-ben a lakosok fele Egresre menekült. 1736-ban Zichy Lajosné kezdeményezésére egy kis katolikus kápolnát építettek. 1787-88-ban felépítik Zichy János kegyúr kezdeményezésére a ma is álló római katolikus műemlék jellegű templomot Nagyboldogasszony tiszteletére. Ebből az időszakból látható a mai református templom is.

Története III. 1782 egy fontos dátum Káloz életében, Zichy Ferenc földesúr az uralkodótól vásárjogot kért. Az 1784-85-ös összeíráskor Kálozt már a megye mezővárosai között említik. Rövid ideig itt élt Kunoss Endre költő is , a Zichy család nevelője, akinek sírja a helyi temetőben található. A források szerint 1848. október 3. éjszakáján a község lakói föltartóztatták Róth tábornok visszavonuló csapatait, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy az ozorai népfelkelők pár nappal később szétverhették őket.

Története IV. E napok eseményeihez tartozik a község akkori földesurának, gróf Zichy Ödönnek a kivégzése. Holttestét Kálozon a katolikus templomban helyezték örök nyugalomra. Később, 1852-ben Ferenc József felkereste e sírt és itt imádkozott elhunyt híve lelki üdvéért. A XIX. sz. küszöbén a község virágzó településként lépett át, de a század viharai (háborúk, forradalmak, áldozatok) sajnos nagyon megtépdesték.

Nevezetességei: Káloz - Boldogságos Szűz Mária Mennybevétele plébánia Belmajorban található Zichy-kastély. Helytörténeti gyűjtemény A település is része a Sárvíz Ökofolyosónak, amely növény- és madárvilága révén kiemelten védett természeti érték Borbarátok egyesülete Földtulajdonosi Vadászati Közösség

Hírességei: Káloz Kupa Díjugrató- és Fogathajtó verseny Kálozi Borverseny http://www.kaloz.hu/?module=news&action=show&nid=11648#MIDDLE http://www.soprontv.hu/060706bo.php

Kikapcsolódási lehetőségek A település környékén számos, horgászatra alkalmas tó van, 7 természetes és 3 mesterséges. Vadászati lehetőség is van a környező erdőkön, mezőkön. A településen korszerű tornacsarnok épült. A kerékpárosoknak jó hír, hogy a településen is átvezet majd a tervezés alatt álló kerékpárút, amely a Sárvíz mentén Székesfehérvárt köti majd össze Simontornyával. Kálozon a kulturális életet szolgálja a Teleház és Falutévé.

Térképe

Káloz környéki, Tác, Gorsium római kori település romjainak látképe www.aba.hu/2kozep1.htm

Szintén Káloz közelében található a soponyai erdő és a kajtori halastó www.aba.hu/2kozep1.htm