Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október - 1 - The Knowledge Architect.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Logisztika alapvetések.
Advertisements

Posztmodern vállalat Dr. PhD Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) évi Szellemi Tőke Jelentése 2006 MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intéztet.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Business Process Outsourcing © Arthur Andersen 2001 Szolgáltató központok a harmadik évezredben Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
A tervezés mint menedzsment funkció
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Szervezeti formák.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Divizionális (divíziós) szervezet
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Készítette: Csató Csilla (DVI3UH)
R. S. Kaplan, R. Cooper Költség és hatás Készítette: Kele Katalin Május 15.
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
HR-klub február 16. Előadó: Hegedűs Márta Értékteremtő szolgáltatói kultúra HR eszközökkel.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
(ágazati) Lehetőségek és kihívások a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia december 6.Eszes Gábor.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
Nemzeti Technológiai Platform a
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
BKIK – VI. Országos Tanácsadói Konferencia LEAN COACHING Bárány Péter, CMC üzletág-vezető Projektverzum Kft Budapest, március 21.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
„Virtuális Genom Projekt” Richnovszky Ádám – menedzsment Pitlik László (PhD) – tudásmérnökség Szöllössy Dániel – forráskutatás Kócs Róbert – rendszerszervezés.
Kérdések a második zh-hoz
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
SEEM alapok.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október The Knowledge Architect © Az építkező tanácsadás Előadó: Véry Zoltán

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október Postindustrial Posthierarchical Postcybernetic Posthuman Postbureaucratic PosztmodERn vállalat?! „Aki úgy véli például, hogy a tudomány az egyedül érvényes világértelmezés, az a modernitás álláspontját képviseli. Aki a tudományt hamis világmagyarázatnak tekinti, az premodern állásponton áll. Aki viszont azt állítja, hogy a kétségtelenül érvényes tudományos világértelmezés mellett más világmagyarázatok is lehetségesek és érvényesek, az már a posztmodernt képviseli.” (Vajda Mihály) „A kézzelfogható fogyasztási javak értékében is mind nagyobb részt képvisel a szellemi összetevő és mind kisebb részt a materiális. Az anyagi termelés, a „manufaktúrák” alárendelődnek a „mentofaktúrák”-nak, a kezek kiszorulnak a termelésből, és az agy, a lélek, a szellem inputja válik meghatározóvá.” (Szabó Katalin)

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október Üzleti-tér Szervezet Gazdálkodás Szereplők Infrastruktúra Kimenetek / Hozamok Immateriális erőforrások Industrial AgePostindustrial Age A posztindusztriális kor jellemzői Kiterjedtség Adat, Információ Lokalitás Tudás és képességek Globalitás A piac Hierarchia Fizikai erőforrások Gépek, munkások Út, vasút, villany Termékek A piac Hálózat Szellemi és digitális erőforr. Szellemi dolgozók Információs technológia Szolgáltatások

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október "A diszkurziv gyakorlatok által szabályosan kialakított és egy-egy tudomány létrejöttéhez elengedhetetlen, bár nem szükségszerűen azt létrehozni hivatott elemeknek ezt a halmazát tudásnak tekintjük. A tudás tehát az, amiről egy-egy diszkurziv gyakorlatban, amely ezáltal kap közelebbi meghatározást, beszélhetünk;" "A tudás egyben az a tér, amelyben az alany pozíciót foglalhat el a célból, hogy a beszédében érintett tárgyakról szólhasson (ebben az értelemben a klinikai orvostan tudása mindaz a tekintet, kérdezés, megfejtés, feljegyzés, döntéshozás, amit az orvosi beszéd alanya gyakorolhat); a tudás egyben a kijelentések összehangolásának és alá-fölé rendelésének mezeje, ahol a fogalmak megjelennek, definiálódnak, alkalmazásra kerülnek és átalakulnak; Michel Foucault: A tudás archeológiája (Atlantisz Kiadó, Bp., 2001, 233 old.) Michel Foucault szerint A TUDÁS

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október Adat Információ Cselekvés Eredmény Technológia-alapú megközelítés Eredmény-indíttatású megközelítés Információs-értéklánc alapú megközelítés TUDÁSKEZELÉS? TUDÁS

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október Forrás: TudásObjektum TERMÉK (Tartalom) orientáció FOLYAMAT (Kontextus) orientáció TM folyamatok Indexelés Keresés Rendszerezés Terjesztés Hozzáférés Tudáskodifikáció

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október Hálózatosodás = Network Economy  a piac nyer teret a hierarchia rovására  a piacirányított képz: hálózati szervezet  franchise-, satelit-, regionális-hálózatok  a hálózat lényege a gyors alkalmazkodás  a folyamatok (Wf) szervezése a fontos  a hálózatra a természeti analógiák illenek „A holnap sikeres szervezete a fejlett IT falazóblokkjai köré épül. A szervezet sike- re a tudás hálózati csomópontjaihoz való hozzákapcsolódás és szétkapcsolódás képességéből származik. Eme hálózati szervezet az ‘ahogyan éppen szükséges’ el- ven köti össze a döntésekre felhatalmazott alkalmazottak (empowerment), tanács- adók, beszállítók és vevők teamjeit. Ezek az ad hoc teamek azon melegében oldják meg az adott pillanatban felmerülő problémákat és értékelik egymás teljesítményét.” Jarvenpaa – Blake [1994]  a jövő az organikus fejlődés

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október A hálózati-vállalat és a tanácsadási feladatok Navision Network - Döntéselőkészítés. Megvalósíthatóság tanul- mányozása a hálózati-vállalkozás kialakításához (roll-out, kulcs-kompetenciák, folyamatok, tranzakciós költségek, kockázatok, stb) - A stratégiai- illetve operatív együttműködési rendszer tervezése: Supply Chain, Innovation Network, Contract Manufacturers, Community of Practice, stb - A tervet megvalósító projektek vezetése. - A Szerződés-Menedzsment megvalósítása. - Cost-Centerből Service-Center szervezése. - Collaborative Planning, Forecasting and Reporting System kialakítása és bevezetése

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október Szervezeti-tanulás, Vállalati-Egyetem Filozófia Tudás Csoport Diskurzus Együttműködés Információ-Tech eLearning Computer Based Training Knowledge Station Intranet Groupware Tevékenységek Alapszintű képzés, Kompetencia-alapú képzés Stratégiát támogató képzések, Szervezet Az egyén és a szervezet integrálása. Oktatási Központ Vállalati Egyetem Tudásközösség II A tanulás intézményesülA hangsúly a tudásmegosztáson van A tudás üzleti szerepe A tanulás „core” tevékenységA szellemi tevékenységek kontrollja „A vállalati egyetem olyan tudásmenedzsment szervezeti egységként definiálható, amelyik a tudástranszfer, a tudáscsere és a tudáslétrehozás által a stratégiával összekapcsolt tanulásra összpontosít.” (Rademakers M. – de Witt B., 2002)

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október A posztmodern tanácsadás alapelemei (az egyetlen megoldás helyett, többszintű, többszem- pontú probléma-értelmezés) („sűrű leírás”, beépülés a hálózatba, a szervezetbe) (egyidőben több perspektíva, több paradigma) (a komplexitás és a több „olvasat” megértetéséhez) (a problémamegoldó képességek fejlesztése) (a hagyományok, a „beszélyek” megkérdőjelezése; a szövegekben a vállalati ellentmondások felfedezhetők) (diskurzus, akciótanulás, coaching, eLearning ) Plurális szemlélet Interpretáció Dekonstrukció Résztvevő megfigyelés Metaforák használata A kreativítás elősegítése A tanulás menedzselése

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október Kihívások Gyorsaság – Rugalmasság Egyes vállalatok életciklusa drasztikusan lerövidült A szervezetközi együttműködések és érdekek összetettek A virtualitás erősödik Szolgáltatásodás Fontosabbá vált az, hogy mit és hogyan fogyasztunk, mint termelünk Tömeges testreszabás („mass customization”) A tudás beépülése Hálózatosodás Üzleti hálózat: oldás és kötés a hálózatokban Kollaborativ vállalkozások Hálózati tanulás, tudáshálók

Posztmodern vállalat Posztmodern tanácsadás III. Regionális Tanácsadási Konferencia Miskolc 2003 október Néhány forrás illetve ajánlás: Foucault, M. (1969): A tudás archeológiája Lyotard, F.(1979): A posztmodern állapot. Jelentés a tudásról. Morgan, G. (1986): Images of Organization Takeuchi, H. (1991): The Knowledge-Craeting Company Senge, P. (1998): Az ötödik alapelv Kocsi Éva – Szabó Katalin (2000): A posztmodern vállalat European Commission (2001): Centres of Excellence in the EU elearning.info sztaki.hu/dms clomedia.com netg.com knowledgeplanet.com Véry Zoltán (2003): TudásControlling – a technológiatranszfer során.