A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Készítette: Geszler Nikolett
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A Kormány intézkedései és tervei
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
Önkormányzati szerepek és eszközök a helyi gazdaságfejlesztésben Lendvay Endre Témavezető: Nagyné Dr. Molnár Melinda Enyedi György Regionális Tudományok.
Dr. Tóth Péter, egyetemi adjunktus
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
Munkanélküliség.
Médiapolisz lakói III. Dr. Antalóczy Tímea Dr. Szabó Andrea VII. Nemzetközi Médiakonferencia, IX. 25. Közélet, közérzet.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Munkaerőmigránsok és hazatérők - kísérlet a válság hatásának mérésére
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
AZ ÖNKORMÁNYZATOK PÁLYÁZATI AKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA A DÉL- DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A régió és ezen belül a kistérség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák a régióban, a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Munkaerő mobilitás Magyarországon
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Munkavállalás az Európai Unióban
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
A magyarországi református közoktatás területi sajátosságai
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése Kaposvár, 2013. november 21-22. A dél-hevesi belső periféria demográfiai és migrációs kihívásainak vizsgálata Bogárdi Tünde, PhD hallgató Szent István Egyetem Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

Előadásom célja területi statisztikai adatok alapján vizsgálni, miként változott Dél-Heves népességének száma, összetétele az elmúlt időszakban, és milyen sajátosságok jellemzik a megyei, illetve az országos trendekhez képest a Dél-Hevesben élő és tanuló 14-18 éves fiatalok körében végzett kérdőíves felmérés eredményeinek ismertetése

Dél-Heves „Dél-Heves jelentős társadalmi, gazdasági, környezeti válságoktól sújtott térség”, a belső periféria klasszikus példája - Heves megye Területfejlesztési Koncepciójának (2014-2020) javaslattevő munkaanyaga „az elmaradott, alapvetően mezőgazdasági karakterű hevesi kistérség belső egyenlőtlenségei a rendszerváltozás óta nőnek”, bár „a falvak többségének helyzete romló-stagnáló” (Kistérségi tükör – Hevesi kistérség, 2009)

Korfák – A lakosság nemenkénti koreloszlása Magyarország Heves megye Dél-Heves

A 18 évesnél idősebb népességből a legalább érettségizettek aránya, 2011 (%)

A 25 évesnél idősebb népességből az egyetemi, főiskolai oklevéllel rendelkezők aránya, 2011 (%)

Foglalkoztatottak aránya a 15-64 éves népességből, 2011 (%)

Munkanélküliek aránya a 15-64 éves népességből, 2011 (%)

Eltartottak aránya a teljes népességből, 2011 (%)

Cigány, romani, beás népesség aránya a teljes népességből, 2011 (%)

Lakónépesség változása, 2001-2011 (%)

Vándorlási különbözet ezer lakosra, 2001-2011 (fő)

Dél-Heves jelenlegi helyzetképe fiatalosabb korstruktúra jellemzően alacsonyabb iskolai végzettség magasabb az eltartottak és az inaktív keresők aránya, míg a foglalkoztatottaké alacsonyabb Azonban a dél-hevesi térség sem homogén! a statisztikai adatok elemzése és a terepkutatás eredményei eltérő mértékben ugyan, de végül is egyaránt hanyatló dél-hevesi falvakat, illetve egy meglehetősen pesszimista jövőkép forgatókönyvet vetítenek elénk

Dél-Heves jelenlegi helyzetképe az átlagosnál hátrányosabb helyzetű térségekben jellemzően az alacsonyabb társadalmi státuszú rétegek kerülnek túlsúlyba míg „a cselekvőképes lakossági rétegek elmenekülése” tapasztalható (Győri-Nagy 2003) mindennek eredményeként létrejön egy olyan kontraszelektált helyi társadalom, amely képtelen megtartani a fiatal ambiciózus népességet

Kérdőíves felmérés a Dél-Hevesben élő és tanuló középiskolások körében A kutatás célja: a diákok továbbtanulási, munkavállalási, családalapítási terveinek, illetve az el- és kivándorlási szándékuk vizsgálata az érintett térségek, települések jövőjét jelentős mértékben meghatározza, hogy milyen perspektívát látnak maguk előtt az itt élő fiatalok, akik a közeljövő családalapítói és munkavállalói lesznek Válaszadók száma: N = 596 ebből Dél-Hevesben él: N = 501

A külföldi tanulás, illetve munka iránti hajlandóság a vizsgált korosztályban Az országos adatok a Magyar Ifjúság 2012 kutatás eredményét mutatják. (N=7997)

Az ország más részén és a külföldön történő tanulás, illetve munka iránti hajlandóság a Dél-Hevesben élő és tanuló fiatalok körében

Mit tanácsolnak szüleid/barátaid/tanáraid, mit csinálj azután, ha befejezted az iskolát?

Az anya iskolai végzettsége és a szülők tanácsa, mit tegyen a válaszadó az iskola befejezése után

A válaszok százalékos megoszlása a „Mit gondolsz, mennyire nehéz vagy könnyű a következő néhány dolog azoknak a fiataloknak, akik ugyanott élnek, mint Te?” kérdésre

„(…) tovább erősödött és aggasztó méreteket öltött az a jelenség, miszerint teljes mikrorégiók (…) esnek ki az ország vérkeringéséből, süllyednek reménytelenül tartós szegénységbe.” (Andorka 2006)

„Most már aggódunk falvaink sorsa miatt „Most már aggódunk falvaink sorsa miatt. Az aggodalom azonban nem sokat segít; elemezni, tervezni, dönteni kell.” (Enyedi 1980)

… és cselekedni!!!