Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
GLOBÁLIS válság – TOTÁLIS csőd Előadás a „Kiutak a gazdasági válságból: a fenntartható fejlődés irányai” konferencián (Budapest, MTA, május 14.)
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
Az IKT a gazdaság szolgálatában
A gazdasági fejlettség mutatói
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
KÍNA ÉS INDIA.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
Európai térszerkezet változásai 2. rész
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Az Abilities projekt és turisztikai eredményei Hargitai Ferenc - MATISZ ABILITIES Workshop Budapest, november 21.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Előzmények Rugalmas gyártó rendszerek kb. 20 éve fejlődnek –elosztott, intelligens, és holonikus vagy fraktál Önállló gyártó egységek kialakítása és integrálása.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
Esélyek a piramis alján
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: Vállalkozási környezet Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Az agrárgazdaság finanszírozási lehetőségei Takács Zoltán Vállalati Értékesítési Vezető
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális központok fejlesztése: valami talán elindul? (Hrubi László, MTA RKK)
a segítő kommunikáció (AAK) oktatásához
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése KKV-k fejlesztési eszközeinek, forrásainak és erőforrásainak európai.
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A kÖrkÖrös gazdaság szempontjainak alkalmazása a közbeszerzések során
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Az európai nagyvároshálózaton belüli fejlettségi különbségek
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal? Borbás László Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Szervezési és Vezetési Intézet borbas.laszlo@kgk.uni-obuda.hu

European Competitiveness Report 2013 Helyzetkép: Feldolgozóipar/GDP 15% körül, ráadásul csökkenő,mindenki 25% alatt, Mo. 23%, Fr. 10% ! Okok: Szerkezeti eltolódás a szolgáltatások javára Válságban gyorsabban esett vissza, mint a többi szektor Feljövők termelékenység és költségelőnye(nem csak low-tech)

Ha az európai ipar vissza akar térni a fenntartható és inkluzív növekedés útjára és a társadalmi feszültségek nyomására is választ akarunk találni: Nagyobb és erősebb termelési gépezet kell hozzá A kilábalás a válságból főleg az exportra termelő feldolgozóiparra alapul Megőrzött és felépített komparatív előnyök a magas feldolgozottságú termékekben A feldolgozóipar kb. 2/3-ban az EU-nak komparatív előnye van(a fed.ipari HÉ ¾-e.)(Crespo 2013)

EU ipari termelés országonként

Ezen termékek magas szintű kifinomultságot és tudásintenzitást mutatnak! + Az EU-ban a hazai HÉ nagyobb a versenytársakénál De! Ez nem jelenti azt, hogy nem integrálódtunk a nközi értékláncokba. Az USA-ban, Japánban és Kínában az EU-s importtartalom a legmagasabb! Az EU jobban támaszkodhat a helyi értékláncokra a High-tech exportban

A fentiek lehetnek az alapjai az ipari versenyképesség és a termelési volumen további növelésének DE! Vannak komoly kihívások is pl: A High-tech iparágakban csak a gyógyszeriparban van komparatív előnyünk. Gyors válasz + Célzott politika kell !

A Medium-low tech-ben is az USA és Japán után jár az EU Kína a High-tech-ben már nem csak összeszerel,hanem gyárt is. Újra nyílik a termelékenységi rés az EU-USA viszonylatban. Az magán szféra K&F-je minden szektorban alatta van az USA-nak(2,7% vs 1,85%) A kutatási eredmények üzleti hasznosítása jóval gyengébb az EU-ban, mint az USA-ban.

Sok szempontból félrevezető a European Competitiveness Report 2013 Egységként kezeli az EU-t, pedig országonként nagy különbségek vannak Él a Centrum-Periféria viszony, nagyon súlyos jövedelemátcsoportosítás történik a fejlett országok javára Az exportteljesítményben a periféria országai is részesek, de az értékláncokban elfoglalt helyük alacsony jövedelmet garantál.

Mi lesz a kkv szektorral? A ECR 2013 ezzel a kérdéssel gyakorlatilag nem foglalkozik A Small Business Act olyan megoldásokat kínál, amelyek általánosságban a kkv szektort célozzák, nincs külön recept a kevéssé fejlett országok kisvállalkozásai, így a magyar kkv-k számára sem. Az SBA szemlélete alapvetően nagyvállalati, a kkv-kat kisméretű nagyvállalatként kezeli. A jövedelmek helyben tartásához nagy szükség lenne a helyi kkv-k teljesítményére, de a globalizált gazdaságban ez rendkívül nehéz.

Az újraiparosításba a kevéssé fejlett országok, de még a fejlettek kkv-inak csak töredéke tud érdemben bekapcsolódni, hiszen a tudásalapú és innovatív tevékenységek meglehetősen szűk kört érintenek. A kevéssé „menő” területek felett pedig ott lebeg az a súlyos kérdés: Újraiparosítás kínai bérekkel?

Köszönöm a figyelmüket !