MTA Regionális Kutatások Központja A kooperáció intézményesítésének kérdései a városi térségekben Az MRTT VI. Vándorgyűlése Gödöllő, 2008. december 11–12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Advertisements

TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
MTA Regionális Kutatások Központja A hálózati együttműködés lehetséges szervezeti és jogi keretei a Pozsonyi agglomerációban Somlyódyné Pfeil Edit „Közszolgáltatás-fejlesztési.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
MTA Regionális Kutatások Központja A befejezetlen reform – Várakozások és tények a kistérségi közigazgatás vonatkozásában XVII. Országos Jegyző-Közigazgatási.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Somlyódyné Pfeil Edit egyetemi docens, résztéma vezető „Az állami szerepek átalakulása és azok hatása a területi szerkezetre” című A2 résztéma bemutatása.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
FUNKCIONÁLIS VÁROSI TÉRSÉGEK ÉS AZ EZEKRE ÉPÜLŐ FEJLESZTÉSPOLITIKA
Ugrás az első oldalra ÚJ TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA október Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
EURÓPAI ÚNIÓS TRENDEK ÉS A MAGYAR VÁROSHÁLÓZAT FEJLŐDÉSE Dr. Faragó László MRTT IV. vándorgyűlés Szeged, 2006.
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
MTA Regionális Kutatások Központja APARADIGMAVÁLTÁS SZÜKSÉGESSÉGE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN HORVÁTH GYULA ________________________________ MTA Regionális.
TELEPÜLÉSTAN 5. Településrendszer, régió. MI A RÉGIÓ? Vonzáskörzet (régió)
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Finta István Ph.D. tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP.
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓINK ÉS A KÖZLEKEDÉS Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2007.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
Nyugat-dunántúli Régió
HAS Centre for Regional Studies AZ MTA REGIONÁLIS KUTATÁSOK KÖZPONTJÁNAK JÖVŐKÉPE 2010−2015 HORVÁTH GYULA ______________________________________________.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓK EURÓPÁJA Az MTA Regionális Kutatások Központjának sorozata Sorozatszerkesztő HORVÁTH GYULA.
MTA Regionális Kutatások Központja A Nyugat-Balkán kutatásának eredményei Hajdú Zoltán MTA RKK, Pécs
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Magyar Controlling Egyesület Szombathely, október Keringer Zsolt MCE Konferencia 2008 A controlling gyakorlata ASP alapú közigazgatás lehetőségei.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
Településhálózat-fejlesztési Koncepció
Az önkormányzatok érdekképviselete
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
MTA Regionális Kutatások Központja Középszintű reform és/vagy területi léptékváltás Pálné Kovács Ilona
Eszköztelenül? Területfejlesztés új helyzetben Szaló Péter.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

MTA Regionális Kutatások Központja A kooperáció intézményesítésének kérdései a városi térségekben Az MRTT VI. Vándorgyűlése Gödöllő, december 11–12. Somlyódyné Pfeil Edit

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A városok és városi vonzáskörzetek valójában nem konfliktust vagy akadályokat jelentenek, hanem épp ellenkezőleg, lehetőségeket és hidakat nyitnak meg a fejlődés számára. A jó kormányzás és a hatékony intézményi struktúra, benne a közigazgatással adott ország általános versenyképességének fontos forrása. A társadalomirányítás hagyományos formái, a piac és a hierarchia mellett, új formaként megjelent az együttműködés – a kooperáció evolúcióját éljük. A közép-kelet-európai térség új uniós tagállamai – köztük Magyarország – nem rendelkeznek várospolitikával. A téma megalapozása

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Egy új várospolitika külső keretfeltételei? A városi térségek felértékelődtek az EU politikáiban A régi uniós tagállamokban a várospolitika átértékelése, újrafogalmazása, az együttműködések közjogi intézményesítése ismét frekventált kérdés. A regionalizálás és decentralizáció kedvezően befolyásolja a városrégiók és városhálózatok képződését, az együttműködések szervezeti formába öntését.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Hazai helyzetkép A várospolitika hiánya 1990 óta Irányítatlan és szakmai standard nélküli városodási folyamat. Az adekvát jogi szabályozás hiánya a városi vonzáskörzetek együttműködésének kezelésére. A városhálózat, valamint a területi és településtervezés kapcsolatának hiánya. A városkörnyéknek, mint tervezési-fejlesztési-igazgatási egységnek a közigazgatási struktúrába illesztése történelmi távlatban nem valósult meg → a tanács rendszerbeli városkörnyéki igazgatási modell hierarchikus viszonyt keletkeztetett a város és a községek között.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Koncepcionális válaszok a városi térségek kezelésére Az OTK a hét országos területi célt határoz meg, melyek közül kettő: 1. Versenyképes budapesti metropolisz-térség 2. Regionális innovációs pólusok és városhálózati kapcsolatrendszerek fejlesztése – alközpontok és tengelyek harmonikus rendszere létrejöttének ígérete. A megvalósítás előirányzott eszköz- és intézményrendszere gyenge – nem érzékelhető az állami szerepvállalás.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A városhálózat differenciált kezelésének szükségessége A településhálózat-fejlesztés két egymást kiegészítő elvének alkalmazása mentén kell az együttműködés intézményesítéséről gondolkodni: I. A közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés esélyegyenlőségének megteremtése –a többcélú kistérségi társulások alkalmas intézményes keretét nyújtják a rurális térségek települései közötti együttműködésnek –De a kistérségi közigazgatási rendszer alkalmatlan a városok integráló szerepének befogadására. II. Versenyképes városhálózat létrehozása nemzetközi láthatóságuk megteremtése céljával –Hálózatos együttműködés a középvárosok körében – policentrikus városhálózat –Agglomeráció-igazgatási, továbbá nagyvárosi térségi modellek alkalmazása.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A Budapesti agglomeráció mint metropolisz-térség fejlődésének intézményesítése Cél: jelentős politikai cselekvési szint létrehozása Módszer: –a nagyvárosi régió egységes egészként kezelése –állami ösztönzés, a közös cselekvés szabályainak garantálása Eszközök: –Speciális szervezeti modell –Speciális finanszírozás –Agglomerációs tervezés –Közös identitás-építés Jogi keret: az Ötv. 63/B. § (2) bek. felhatalmazása Lehetséges tagok : a fővárosi, a fővárosi kerületi önkormányzatok, a budapesti agglomeráció 80 települési önkormányzata, Pest Megyei Önkormányzat, további önkormányzatok?

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Nemzeti jelentőségű nagyvárosi körzetek szereplőinek együttműködése A FVT: az 5+2 nagyváros esetében a valós vonzásviszonyokon alapuló, regionális szerepkörüknek megfelelő vonzásgyűrű leképezése → differenciáltan egy vagy több kistérség területét átfogóan Cél: Közigazgatási tárgyú együttműködés, valamint a nagyvárosi térség komplex fejlődésének elősegítése Jogi forma: önkormányzati társulás Viszonya a többcélú kistérségi társuláshoz: annak funkcióit bekebelezi. Eldöntendő, hogy a szuburbán településfejlődés vagy pedig a régióközponti szerep leképezésére megfelelő szervezeteket hozunk létre.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit A városhálózati modell alkalmazásának feltételei Cél: a városrégiókon kívüli közép- és kisvárosok versenyképességének megteremtése Alapja: önkéntes együttműködés a „governance” elve alapján → a közigazgatás és a magánszféra kooperációja a regionális léptékű cselekvés igényével Eszköz: állami program, mint extern ösztönző Térbeli keretek: közigazgatási, az ország- és régióhatárok indifferensek Intézményes formája: rugalmas (nonprofit gazdasági társaság, egyesület), megvalósítási stádiumban formális szervezeti keret A hálózati modell lényege: az innováció és hatékonyság – a területi irányítási rendszer hatékonyságának fokozása Működése: gyakorlat-, illetve projektorientált.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Záró gondolat Halaszthatatlan, hogy a városi térségek – differenciált szervezeti keretek között – elinduljanak az együttes cselekvés útján Az állam feladata, hogy elkötelezze magát a kooperációk támogatásában, mind az intézményes keretek kialakításával, mind financiális értelemben → az együttműködés záloga az elégtelen területi fejlődési potenciál ellensúlyozásának és a fejlődési akadályok leküzdésének.

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

MTA Regionális Kutatások Központja Somlyódyné Pfeil Edit PÉCS – 2010 CULTURAL CAPITAL OF EUROPE