Alternatív energiák fenntarthatósága a Dél-Dunántúlon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Környezetvédelmi és közlekedési infrastruktúra prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Fejlett országokban megvalósított atomerőművi beruházások várható megtérülése Kaderják Péter, Mezősi András, Kerekes Lajos Regionális Energiagazdasági.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Energia és (levegő)környezet
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Közl_kvéd071 Az EU közlekedéspolitikája Az EU közlekedéspolitikája.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Az alternatív energia felhasználása
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Globalizáció.
Előadás másolata:

Alternatív energiák fenntarthatósága a Dél-Dunántúlon Veszelka Mihály Pannon Egyetem Georgikon Kar A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése Kaposvár 2013. november 22.

Vázlat Energia éhség A probléma? Következtetések

Milyen célt szolgál a KAP? Környezetvédelem? A környezetromboló termelési rendszerek kapják gyakran a legnagyobb támogatást, ezzel szemben a fenntartható termelési rendszerek alultámogatottak A KAP…? „kicsit többet jelent annál, hogy csupán eszköz a mezőgazdasági miniszterek kezében, hogy saját gazdálkodóik számára megkapják Brüsszelben és az EU nevében mindazt, amit a nemzeti kormányoktól nem kapnak meg.” Ralf Gustav Dahrendorf, former European Commissioner (1970-1974)

EU gazdaságpolitikai stratégiája: 2020 terv Lisszaboni stratégia (2000-2010) kudarca: EU nem lett a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdasága - elsősorban a szolgáltatási piac hiányosságai miatt EU 2020 terv főbb pontjai tudásalapú gazdasági növekedés megteremtése - termelékenység javítása, innováció, egységes online piac, digitális integráció oktatás és képzés fejlesztése környezetbarát gazdaság Lisszaboni szerződés Hurrá Európa!!!

KAP: energia- és környezetbiztonság Energetikai kihívások Környezeti kihívások Globális klímaváltozás Fenntartható-e a növekvő energiaszükséglet megfelelő kielégítse??? Környezetbiztonsági támogatás nagyobb szerepet kap!!! EU válasza EU élelmezés- és környezetbiztonsági politikája + Energia-biztonság?

Energia éhség 2. A Föld népessége meghaladta a 7 milliárdot.  1. Az emberi lét energiafelhasználáson alapszik. 2. A Föld népessége meghaladta a 7 milliárdot. 3. A prognózisok szerint további növekedés várható. 4. A fejlett országokban él a népesség mintegy 20%-a, amely a Föld összes energiafelhasználásából közel 80%-ban részesedik. 5. Ez a jelentős aránytalanság elsősorban az ipari és az általános emberi fejlődés eltérő üteméből, a jelenlegi fejlettségi szintek egyenetlenségéből adódik, kisebb részben a kontinensek közötti eltérő éghajlati viszonyok következménye

A világ energiaszükséglete (1900 -2060). (Forrás:www. napenergia A világ energiaszükséglete (1900 -2060)? (Forrás:www.napenergia.hu/prognozis, 2010.02.13.)

A PROBLÉMA ??? GAZDASÁG KÖRNYEZET ENERGIA TÁRSADALOM

GAZDASÁGI elvárások 1. NEM elegendő a jövőben csak a (EU-s és nemzeti) források elköltése 2. CSAK olyan projektek támogatása elvárható, amelyek gazdaságilag is életképesek hosszútávon (GAZDASÁGI FENNTARTHATÓSÁG!) 3. NE futószalagon készüljenek a hatástanulmányok (pontos input, output, logisztika, melléktermék prognózis) 4. NE csak a beruházás költségét vizsgáljuk, hanem annak gazdasági fenntarthatóságát, ésszerűségét is

KÖRNYEZETI elvárások Az olcsó energia környezeti áldozatokkal járhat Környezeti hasznok és áldozatok vizsgálata (input mennyisége, folyamatossága, kiszámíthatósága, TERVEZHETŐSÉG) Összes környezeti elem vizsgálata (talaj, víz, levegő,zaj…) CSAK ott és csak AKKOR beruházások (nem esztelenül! Pl. Kaposvár, szennyvíz???) 

TÁRSADALMI elvárások 1. „Jó-jó, de ne itt! – felfogás 2. „ Az áram a falból jön, DE nem ott termelődik!” 3. Pozitív elvárás a „lélek” részéről a környezettudatosság 4. Olcsó áram zöld áram (nem minden esetben megvalósítható) 5. Lokális kis üzemek fenntarthatóságának kérdése A politika átalakításához 6 hónapra, a gazdaság átalakításához 6 évre, a társadaloméhoz 60 évre van szükség! Ralf Gustav Dahrendorf, former European Commissioner (1970-1974)

Dél-Dunántúl alternatívái? Pécsi Erőmű (múlt+nagy méret+ ÚJ szalma input) Kaposvári Cukorgyár (jelen+biogáz) Kaposszekcső (jövő?+biogáz) Pálhalmai Agrospeciál Kft.(múlt+nagy méret+biogáz)

Pálhalmai Agrospeciál Kft. Beruházás: 2,5 mrd Ft, 2005. Adottságok: 4500 ha, átlag 670 db tehén,átlagos kocalétszám 760 db (16.000 db hízó), kb. 90.000 tonna mezőgazdasági hulladék 2004. október 27-én Budapesten aláírásra került a Kibocsátás-csökkentési Kereskedelmi Szerződés (ERPA) a Pálhalmai Agrospeciál Kft. és az osztrák államot képviselő KPC GmbH. között Eredmény: -14 gigawattóra/év elektromos, - 16 gigawattóra/év hőenergia

Következtetések „Ami zöld, az nem biztos, hogy olcsóbb! Ami olcsó, az biztos, hogy nem környezetbarát!” Egyensúly az energiatermelésben (lokális és globális termelés egymás mellettisége) Társadalmi felvilágosítás és nevelés, hosszú folyamat!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET ! LÉGY SPECIFIKUS, NE ÁLTALÁNOS! ? „Tudjuk, hogy innen hová kerül a biodiverzitás… …a távoli emlékezetbe és történelem könyvekbe.” LÉGY SPECIFIKUS, NE ÁLTALÁNOS!