Az S3 tervezés és a kapcsolódó EDP folyamat Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Az Európai Unió története
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
EU II..
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Innovatív Magyarország
Százhalombatta, november 24.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Az innováció forrásai.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
S3 tervezés, folyamat, ütemezés, feladatok, módszertan Helyszín, xx. Előadó.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Európa regionális földrajza
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A magyarországi K+F politika
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Az S3 tervezés és a kapcsolódó EDP folyamat Magyarországon Borsi Balázs Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika. 10. szekció: Intelligens specializáció Kaposvár, 2013. november 22.

Az S3 tervezés kulcsfogalmai Az intelligens szakosodási stratégia (smart specialisation strategy, S3) a térségek tudásalapú fejlődésének a szükségletek, kihívások figyelembevételére építő cél- és eszközrendszere egy olyan strukturális átalakulás érdekében, amely kiaknázza a perspektivikusan érvényesíthető erősségeket, versenyelőnyöket és potenciális kitörési pontokat. Entrepreneurial discovery process (EDP): A térségi gazdaság és társadalom változásainak folyamatos és módszeres érzékelésével és elemzésével, az érintettek széles körének aktív részvételével, vállalkozói szemmel, a kockázatokat vállalva hoznak meg a térség szempontjából tartós fejlődést eredményező, a jövő innovációival kapcsolatos jelenbeli döntéseket. Az EDP vezet el a strukturális átalakuláshoz.

Az EDP-re épülő magyarországi S3 tervezés tartalma

Az S3 beavatkozási területek azonosítását lehetővé tevő helyzetértékelés felépítése

Európa gazdasági térszerkezete: az ún. kék banán igazolása Forrás: Kincses et al. (2013) 251.o.

Függő piacgazdaság – alárendelt innovációs rendszer?

A beáramló és a kiáramló külföldi működőtőke-állományok hányadosa Forrás: Forrás: NGM-IKF számítás UNCTAD adatok alapján

Az egy munkaórára jutó munkaerőköltség és a felsőfokú végzettségűek aránya (2012) Forrás: NGM-IKF ábrázolás OECD és Eurostat adatok alapján

A külföldi érdekeltségű vállalkozások részesedése a hozzáadott-értékből (2008) Megjegyzés: a pénzügyi közvetítő szektorok részben vagy egészben kizárva, kivéve: Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Olaszország, Svédország, Svájc, és az Egyesült Államok. Az ábra nem tartalmazza a közösségi, társadalmi és személyi szolgáltatások adatait: Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország esetében. Forrás: OECD Science, Technology and Industry Scoreboard 2011

Az export importtartalma (2005, 1995) Megjegyzés: néhány ország esetében az adatok nem 1995-re és 2005-re vonatkoznak, hanem a legközelebbi elérhető évek adatára. Forrás: OECD Science, Technology and Industr yScoreboard 2011

A hozzáadott-érték megoszlása vállalatméret szerint (%, 2008) Megjegyzés: az ábra az üzleti szektorokra vonatkozik (a pénzügyi közvetítés kivételével). Brazília, Magyarország, Írország, Japán, Dél-Korea, Luxemburg és Szlovákia adata csak a feldolgozóipari cégek adatait tartalmazza. Forrás: OECD (2011/a)

Az iparból elbocsátottak száma ágazatonként és településenként, 2008–2009 Forrás: Kiss (2011) 177.o.

Nagy, a térszerkezettel összefüggő társadalmi kihívások

A települések népességváltozása, 2001–2010 Forrás: Eurostat adatok alapján Bakos et al. (2011) 339.o.

Fejlődési zónák Magyarországon 1996 és 2007 között Forrás: Tánczos (2010) 411.o.

A gazdaság dualitása a térben: a megyék ágazati szakosodása

ELQ megközelítés: jelentős iparágak specializációja a megyében a foglalkoztatás, a cégek száma és az export alapján Somogy megye Megjegyzés: társasági adóbevallást készítő cégek adatai, a legnagyobb adófizető cégek adatai nélkül Forrás: NGM-IKF számítás a ClusterCoop projekt adataiból

ELQ megközelítés: jelentős iparágak specializációja a megyében a foglalkoztatás, a cégek száma és az export alapján Békés megye Megjegyzés: társasági adóbevallást készítő cégek adatai, a legnagyobb adófizető cégek adatai nélkül Forrás: NGM-IKF számítás a ClusterCoop projekt adataiból

A KFI és a szakosodás összefüggései feltáratlanok

A Közép-Magyarország régió részaránya a nemzetgazdaság egészében (%) Forrás: NGM-IKF számítások, KSH adatok alapján

A magyar tudományos publikációk relatív hatása tudományterületek szerint Forrás: MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály számítása a Scopus publikációs adatbázis alapján

A kreatív kistérségek tipizálása Forrás: Rittgasszer és Kovács (2010) 152.o.

Jövőalternatívák a jelenlegi magyar társadalomban Forrás: Nováky (2013) kutatási eredményei empirikus felmérések alapján

Vízió Magyarország a térgazdasági és tértársadalmi adottságaihoz illeszkedően, figyelemmel a külső meghatározottságokra, 2020-ra a megtanulja rendszerbe szervezni és dinamizálni az EDP (entrepreneurial discovery process) folyamatokat annak érdekében, hogy a társadalmi közösségek, a szakértők javaslatai és igényei, valamint a gazdaság dinamikái alapján a strukturális átalakulás érdekében tett beavatkozások a legkedvezőbbnek ítélt jövőváltozat megvalósulását segítsék.

A magyar intelligens szakosodási stratégia specializációs irányai: az EDP folyamatok beindítása

Irányítás és stratégia

A TTI politikák decentralizációja Forrás: OECD (2011/b) 73.o.

Innovációs stratégiák régiótípus szerint Jelölések:  fő prioritás;  stratégiai választási lehetőség;  alacsony prioritás Forrás: OECD (2011/b), 88.o

Összefoglalás Magyarország távol van az európai gazdaság centrum-térségeitől, de sok szállal kötődik azokhoz Az ipar új térszerkezete sebezhető, az ún. növekedési zónák gazdaság- és térszerkezeti kapcsolódásai ellenére is Az innovációs rendszer és a gazdaság teljesítménye a külföldi működőtőkétől erősen függ, amelyet elsősorban a viszonylag alacsony munkaerő-költség és a viszonylag magas képzettségi színvonal kombinációja vonz Az előtérben levő műszaki gyártó-szolgáltató cégek mellett Magyarország mezőgazdasági-élelmiszeripari szakosodása – ha jóval kisebb nagyságrendben is – látványosan kimutatható Az elszegényedés, elöregedés, és az ezekkel összefüggő egészségügyi problémák már középtávon komoly kihívás elé állítják a társadalmat Az ágazati szakosodás, a KFI és kreatív képességek és a társadalmi igények/kihívások között nem feltétlenül látszik összefüggés Mindezek összehangolását a jövőre vonatkozóan az S3 tervezés további állomásai hivatottak biztosítani α, β, és Ω specializáció

Az S3 tervezés kulcsfogalmai Az intelligens szakosodási stratégia (smart specialisation strategy, S3) a térségek tudásalapú fejlődésének a szükségletek, kihívások figyelembevételére építő cél- és eszközrendszere egy olyan strukturális átalakulás érdekében, amely kiaknázza a perspektivikusan érvényesíthető erősségeket, versenyelőnyöket és potenciális kitörési pontokat. Entrepreneurial discovery process (EDP): A térségi gazdaság és társadalom változásainak folyamatos és módszeres érzékelésével és elemzésével, az érintettek széles körének aktív részvételével, vállalkozói szemmel, a kockázatokat vállalva hoznak meg a térség szempontjából tartós fejlődést eredményező, a jövő innovációival kapcsolatos jelenbeli döntéseket. Az EDP vezet el a strukturális átalakuláshoz.

Köszönöm a figyelmet!