A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
A só, az idő és az ember I. A só a természetben.
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
FÉNYKÉPEK A SZÖVETSÉG A SZÓRVÁNYÉRT EGYESÜLET ÁLTAL TÁMOGATOTT SZÓRVÁNYKOLLÉGIUMOKRÓL.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
ROMÁNIA.
Dr. Sárváry Attila főiskolai docens
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG VI. VÁNDORGYŰLÉS Adalékok a regionális.
Jeney László A város–vidék kettősség mint felértékelődő térszerkezeti elem az ezredforduló Európájában Új elemek a vidékfejlesztésben A Magyar Regionális.
Kaposvár, november 22. Készítette: Molnár Mária REGIONÁLIS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK, AVAGY AZ INTEGRÁCIÓ FELÉ TETT LÉPÉSEK A FOGYATÉKKAL ÉLŐK ESÉLYEINEK.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
A dél-alföldi határvidékek kutatásának története Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár, egyetemi magántanár SZTE JGYPK A Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Dr. Jeney László A nagyváros–vidék kettősség erősödése Európa gazdasági térszerkezetében Magyar Tudomány Ünnepe 2008 „Európa változó terei” Tudományos.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Európa városhálózata. A., A városok számokban I. A városodottság mértéke – Európa: 71,9% 1. magasabb értékek – Észak- és Északnyugat-Európa (Belgium –
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
“ A SÜRGŐSSÉGI HELYZETEK SZOLGÁLTATÓI KÖZPONTJAINAK FELSZERELÉSE A RENDSZER CSELEKVŐKÉPESSÉGÉNEK, VALAMINT EGY MINŐSÉGI ELSŐSEGÉLY ÉS SÜRGŐSSÉGI ORVOSI.
TÁVMUNKA: ÚJ FOGLALKOZTATÁSI CÉLSZERŰSÉGEK VIDÉKEN.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Regionális gazdasági egyenlőtlenségek Romániában
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A KAP bevezetésének hatása az Észak-Nyugati regió fejlesztési stratégiájára A KAP bevezetésének hatása az Észak-Nyugati regió fejlesztési stratégiájára.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
VAN-E ESÉLY A MEZŐGAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE ROMÁNIÁBAN? Kerekes Melinda - Kupán Edith 2008.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Regionalizáció és közlekedés Romániában. Földrajzi probléma legitimációs zavarok leküzdése –Fro. idealizált mintáját követik → egységes államnemzet →
1 Szociális védelmi kiadások Magyarországon és az Unióban Tokaji Károlyné, KSH „Kérdés és válaszok”, avagy SZEGÉNYSÉG és SEGÉLYEZÉS I. című szakmai konferencia.
NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A HAZAI KISTÉRSÉGEK ÉVI KOMPLEX VERSENYKÉPESSÉGI RANGSORÁHOZ Buskó Tibor László PhD.
Erdély Az egyik legnépszerűbb külföldi élményportál, a Bored Panda pazar gyűjteményt tett közzé a honlapján, miután az elmúlt nyáron a fotósok bebarangolták.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Európai Uniós ismeretek
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Erdély   Az egyik legnépszerűbb külföldi élményportál, a Bored Panda pazar gyűjteményt tett közzé a honlapján, miután az elmúlt nyáron a fotósok bebarangolták.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Fizetési mérleg jelentés április
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Fordulatok után / fordulatok előtt
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar, Kolozsvár A Magyar Regionális Tudományi Társaság III. Vándorgyűlése Sopron, november

1. Elmélet és módszertan 2. A versenyképesség regionális eltéréseinek alakulása 3. A regionális ágazati struktúrák hatása a versenyképességre 4. Regionalizációs elképzelések – versenyképesség a különböző típusú régiókban 5. A romániai versenyképesség Európai Uniós összehasonlításban

A versenyképesség fogalma a versenyképesség fogalmának meghatározására több kísérlet történt OECD: „... a versenyképesség a vállalatok, iparágak, régiók és nemzetek feletti régiók képessége relatíve magas tényezőjövedelem és relatíve magas foglalkoztatottsági szint létrehozására egy fenntartható bázison, miközben a nemzetközi versenynek tartósan ki vannak téve.”

Versenyképességi mutató Egy főre jutó GVA Egy foglalkoztatottra jutó GVA Foglalkoztatottsági ráta

 A régiók közötti eltérések fokozódtak

Az ágazati strukturák eltérésenek hatása a regionális munkatermelékenységre GVA ágazati struktúrája régiónként Foglalkoztatottság ágazati struktúrája régiónként Az ágazatok relatív fontossága és a relatív munkatermelékenység közötti korreláció Munkatermelékenység alakulása ágazatonként

 Az ágazati strukturák jelentős mértékben eltérnek régiónként

Az ágazati struktúra hatása a versenyképességre ÁgazatokGVA/EGVA Mezőgazdaság, vadászat, erdészet Feldolgozóipar Hő- és villamosenergia, földgáz és víz Építőipar Kis- és nagybani kereskedelem Közlekedés, raktározás, kommunikáció Banki és biztosítási tevékenységek Oktatás Egészségügy Más szolgáltatások

Különböző regionális felosztási elképzelések 1. Fejlesztési régiók (1998) 2. Történelmi régiók 3. Erdélyi megyék felosztása régiókra

Bánát – Krassó-Szörény, Temes Körös-Máramaros – Máramaros, Szatmár, Arad, Bihar Erdély – Fehér, Hunyad, Brassó, Szeben, Kolozsvár, Maros, Kovászna, Hargita, Beszterce-Naszód, Szilágy Dobrudzsa – Konstanca, Tulcea Olténia – Dolj, Mehedint, Olt, Gorj, Valcea Munténia – Arges, Dambovita, Prahova, Braila, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Teleorman Moldova – Bacau, Neamti, Suceava, Vrancea, Galati, Iasi, Bototsani, Vaslui  A jelenlegi fejlesztési régiók és a történelmi régiók között nincs jelentős eltérés a munkatermelékenység vonatkozásában

1 – Kolozsvár, Maros, Bihar, Szilágy, Szatmár 2 – Kovászna, Hargita 3 – Hunyad, Brassó, Szeben 4 – Temes, Arad

A romániai versenyképesség az Európai Unió országaihoz viszonyítva 1. Országok közötti összehasonlítás 2. Régiók közötti összehasonlítás

Az EU 25 tagországainak és Romániának a versenyképessége (2002) Forrás: Saját számítás az Eurostat statisztikai adatai alapján  Románia foglalkoztatottsági rátája kedvezőbb egyes EU tagországokéhoz képest viszont a munkatermelékenység itt a legalacsonyabb

Az EU 25 NUTS 2 szintű régióinak és a román régióknak a versenyképessége (2002) Forrás: Saját számítás az Eurostat statisztikai adatai alapján  A munkatermelékenység a romániai régiókban a legalacsonyabb

Regionális különbségek nagysága országon belül Romániában és az EU 25 tagállamában Forrás: Saját számítás az Eurostat statisztikai adatai alapján  Romániában kisebbek a regionális különbségek az EU országokhoz viszonyitva

Köszönjük a figyelmet!