Barta Györgyi  MTA Regionális Kutatások Központja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A munkaerő struktúra alakulása 2015-ig Készítette: Nagy Viktória.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
„A régiók újraiparosítása”
Reindusztrializáció Közép-Európában
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
MTA Regionális Kutatások Központja APARADIGMAVÁLTÁS SZÜKSÉGESSÉGE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN HORVÁTH GYULA ________________________________ MTA Regionális.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Európai Uniós ismeretek
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Az újraiparosítás egy új szlogen, vagy a gazdasági-területi fejlesztés újrafelfedezett iránya? Barta Györgyi  MTA Regionális Kutatások Központja A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Miskolc, 2007. október 25–26. Miskolci Egyetem, Felnőttképzési Regionális Központ

Az előadás két kérdéssel foglalkozik Milyen folyamatok magyarázzák az újraiparosítás iránt élénkülő érdeklődést Európában és Magyarországon? Milyen realitása van az újraiparosításnak?

A gazdasági struktúraváltás hatása az európai munkaerőpiacra Az ipari és építőipari foglalkoztatottak arányának változása 1970 és 2004 között (%) * 1990-ig Ny-Németország adatai;**Hollandia 1975;***Portugália 2003; Forrás: OECD Corporate Data Environment – Labour Market Statistics: Employment in Europe 2005.; EUROSTAT, Employment in Europe 2005. In: J.H. Haahr- M.E.Hansen- T. Andersen: Restructuring in Europe. The anticipation of Negative Labour Market Effects. Danish Technological Institute, 2006.

Megszűnt és új ipari és építőipari munkahelyek (delokalizáció) (ezer munkahely) * Málta és Ciprus nélkül, de Romániával és Bulgáriával együtt Forrás: kerekített adatok – a Nemzetközi Statisztikai Évkönyv KSH Budapest, 2004 alapján – saját számítások

A munkaerő változása képzettség szerint 1993 és 2002 között (a munkaerő létszámának évi átlagos növekedése) alacsony képzettségűek az összes foglalkoztatott számának növekedése Forrás: OECD, Employment Outlook 2004 In: J.H. Haahr- M.E.Hansen- T. Andersen: Restructuring in Europe. The anticipation of Negative Labour Market Effects. Danish Technological Institute, 2006.

A feldolgozóiparban és az üzleti szolgáltatásokban foglalkoztatottak aránya a képzettség szintje szerint 2002-ben (%) Forrás: European Commission 2004, Eurostat Labour Force Survey. In: J.H. Haahr- M.E.Hansen- T. Andersen: Restructuring in Europe. The anticipation of Negative Labour Market Effects. Danish Technological Institute, 2006.

Az ipar most is fontos az európai gazdaságban 1993 és 2004 között az ipari GDP évi 2,3 %-kal nőtt az EU 25 országában (Forrás: European Commission, 2005) Az ipari termelékenység gyorsabban növekszik, mint a tercier szektoré. A gazdasági átstrukturálódás nem vezetett a foglalkoztatottsági szint csökkenéséhez.

A foglalkozási szint változása Európában Forrás: International Labour Organisation, Eurostat, Miegle et al. (1996) In: J.H. Haahr- M.E.Hansen- T. Andersen: Restructuring in Europe. The anticipation of Negative Labour Market Effects. Danish Technological Institute, 2006.

Összességében Folyamatos gazdasági átstrukturálódás megy végbe Európában. Nem csökkent összességében a foglalkoztatás szintje, De az alacsonyabb képesítéssel rendelkezők munkához jutási esélye csökkent. Jelentős a különbség az EU15 és az EU10 között: a fejlett európai országokban a visszaeső ipari foglalkoztatást eddig pótolta a tercierizáció bővülése, az újonnan csatlakozó országokban a foglalkoztatási szint összességében csökkent. Az ipari foglalkoztatás csökkenése, az alacsony képzettséggel rendelkezők iránti csökkenő igény, valamint az ipari termelés területi koncentrációja, korábban iparosodott térségek, városok iparvesztése együttesen azt eredményezi, hogy bizonyos térségekben, és bizonyos munkaerőpiaci szegmensben radikálisan csökkent a munkaerő iránti kereslet – elsősorban az ipar kivonulása következtében – Európában.

Magyar sajátosság: Magyarország az ipari delokalizáció nyertese és vesztese is Forrás: Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp, KSH Statisztikai havi Közlemények

Az ipar fontos ágazat maradt Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.

Pozitív és negatív folyamatok az ipar térbeli megoszlásában 1. Erős területi differenciálódás

A népesség, a foglalkoztatottak és az ipari foglalkoztatottak számának változása (1992–2005, fő)

Pozitív és negatív folyamatok az ipar térbeli megoszlásában 2. Új területek bővülő ipara

Pozitív és negatív folyamatok az ipar térbeli megoszlásában 3. A külföldi működőtőke értéke és területi megoszlása 4. A vállalati exportteljesítmények területi szerkezete Forrás: APEH SZTADI. In: ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézet: Értékelő tanulmány a 2008. évi költségvetési törvényjavaslat makrogazdasági megalapozottságának néhány összefüggéséről. 2007. október, 15. o.

Az újraiparosítás realitása Mit értünk újraiparosításon? Az újraiparosítás a munkahelyteremtéssel, egyes térségek, városok gazdasági átalakulási folyamataival, hanyatló iparával függ össze, ott, ahol a tercierizáció nem pótolta az ipari veszteséget elsősorban a foglalkoztatásban. Az újraiparosítás Európa nyugati és keleti felén egyaránt a területfejlesztés hívószavává vált az elmaradott, illetve stagnáló, depressziós térségekben, városokban.

Milyen iparokra vonatkozhat az újraiparosítás Magyarországon? Nincs visszaút a régi, tradicionális iparokhoz. Nincs szó szociális szempontú foglalkoztatásról. Vita a szakértők között: húzóágazatok: jó beszállítók, hungaricumok (Botos, 2004); megfelelő növekedési potenciállal rendelkező, spillover hatású ágazatok (járműgyártás, elektronikai ipar, informatikai és kommunikációs ágazatok, biotechnológia, gyógyszergyártás, környezetvédelmi ipar) (GKM) nincsenek húzóágazatok, illetve a magasabb hozzáadott értéket realizáló szerkezet nem ágazatokhoz kötődik (Losoncz, 2007)

Szükség van-e iparpolitikára az EU szerint? Az EU iparpolitikája elsősorban vállalkozási politika: a KKV-k támogatása; szabályozási környezet javítása, vállalkozások együttműködése. ágazati politika: az átstrukturálódás segítése horizontális eszközökkel (pl. innováció támogatás), a vertikális eszközök használata (exporttámogatás, alacsony energiaárak, stb.) tilos. Összességében közvetett és passzív jellegű, inkább tagállami, mint közösségi politika.

Érvek és ellenérvek Magyarországon az iparpolitika szükségességéről Miért kellene az ipart támogatni más ágazatokkal szemben? a feldolgozóipar túlnyomó része külföldi tulajdonban van – nem ágazati politikára van szükség, hanem a dualitás csökkentésére. az EU versenypolitikája nem támogatja a protekcionista jellegű ágazati (ipar) politikát. A magyar állam fejlesztési forrásai erősen limitáltak. Fejlesztéspolitikára van szükség, amelynek elemei: Makrogazdasági stabilitás; hatékony oktatási és képzési rendszer – erős állami finanszírozással, hatékony, integrált foglalkoztatási rendszer, K+F magasabb szinten, állami támogatással, közlekedés és ICT infrastruktúrafejlesztés.

Ugyanakkor gyakran elhangzik, hogy szükség van iparpolitikára (Nagy K Ugyanakkor gyakran elhangzik, hogy szükség van iparpolitikára (Nagy K. (szerk), Kopint-Datorg, 2004; Losoncz, 2007) A magyar iparpolitika egy elképzelhető célrendszere Forrás: Nagy K.(szerk): A 2010-ig szóló iparpolitika megalapozása. Kopint-Datorg, 2004. p. 317. alapján

Milyen céljai lehetnek az újraiparosításnak? Mivel az újraiparosítás valójában az elmaradott, stagnáló területek fejlesztési politikája, ezért a foglalkoztatási, oktatási és regionális szakpolitikákat kell koordinálni az iparpolitikával.

Milyen céljai lehetnek az újraiparosításnak? SZERKEZETI VÁLTÁS TÁMOGATÁSA: Az ágazati szerkezetváltásban a gazdasági hatékonyságú, a nagyobb növekedést biztosító ágazatokat kell támogatni, fokozatos és átmeneti szabályozással. A cél az, hogy minél kisebb legyen a humán erőforrás veszteség. A mono-ágazatú iparral rendelkező térségekben a különböző tevékenységek diverzifikációját kell elősegíteni, állami beruházással, a magántőkét is bevonva. ÚJ GAZDASÁGI SZEREPLŐK ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉS: Az FDI vonzás feltételeinek kialakítása; A kis-és középvállalatok támogatása, A gazdaság szereplőinek együttműködése, A vállalkozások és a K+F intézmények együttműködése A TERMELÉS FELTÉTELEINEK BIZTOSÍTÁSA: Infrastrukturális fejlesztés (közlekedés, szállítás, elérhetőség, ICT infrastruktúra) K+F, együttműködés az egyetemekkel és kutatóintézetekkel, Oktatás-képzés: a jövő képzett munkaerejének létrehozásához. Az állami szektornak ebben jelentős szerepet kell játszani. Ágazati szintű társadalmi párbeszédre van szükség az új tudáslehetőségek létrehozásához, a tudás terjesztéséhez.

Tapasztalat: Nagy erőfeszítések kis eredményeket hoznak… (autópálya építés, pólus program)