készítette: Szabó Zsófia és Kicsiny Márta Városmajori Gimnázium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Másodfokú egyenlőtlenségek
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
a terület meghatározása
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Tartalom határok nélkül Csepeli György Szováta,
Feladat 1 •Tekintsük a prim alprogramot, amely az n, (n≤32000) paraméteren keresztül egy természetes számot kap és visszatéríti az 1–et, ha n prímszám.
Adat információmennyisége és információtartalma
Nanométeres oxidáció gyors hőkezeléssel
Fizika és sci-fi készítette: Nemes Barnabás 11.D Székely András 11.D Városmajori Gimnázium „A különböző sci-fi történetek ugyanolyan triviálisnak tűnhetnek.
Matematika a filozófiában
A fizika világ- és Isten-képe
Matematika a mindennapokban
fizika a csillagászatban
Görög filozófia.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek logaritmussal
Képes vagy felfogni a méretüket? Pedig ez még mind semmi… A világűr, mint tudjuk végtelen. És vannak benne még sokkal-sokkal nagyobb objektumok.
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Logikai műveletek
A villamos és a mágneses tér
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
Matematika: Számelmélet
AZ ÓKORI GÖRÖG FILOZÓFIA
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Készülj az érettségire
A számfogalom bővítése
Zene: Claydeman Klikkelj!
Kattintásra lép tovább. Lesz időd gondolkodni…
Fényszórás (sztatikus és dinamikus) Ülepítés gravitációs erőtérben
Készítette: Forgács Gergely
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Összefoglalás Dinamika.
Kattintásra lép tovább. Van időd gondolkodni..
Testek úszása,lebegése és elmerülése
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
A test mozgási energiája
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Az oldatok.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae

Eddig: Parmenidész a szemlélet, a nyilvánvaló(nak látszó) logikai jellegű kritikája Szabó Á.: ez az első indirekt érvelés – vitatott logikai érvet hoz.
Készítette :Varga Sára
Végtelen halmazok számossága Georg F. Cantor munkássága
Számrendszerek kialakulása
Fogalom Kérdezz! Felelek.
Evangelista Torricelli
Newton és gravitációs törvénye
A világegyetem kialakulása
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Mindentud Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó.
Készítette: Kiss István
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
Készítette: Kotyinszki Bernadett 9.b
Hangtechnika alapok Petró Zoltán 2004 KI.
Halmazok Érettségi követelmények:
Lendület, lendületmegmaradás
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
Logika.
Halmazok, számosságok, véges és végtelen összegek
A bűvös négyzet játék algoritmusa
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Madách Imre barátomnak
Előadás másolata:

készítette: Szabó Zsófia és Kicsiny Márta Városmajori Gimnázium Végtelen és semmi „A végtelen semmi egy kis csavarral” készítette: Szabó Zsófia és Kicsiny Márta Városmajori Gimnázium

Zénón aporiái Parmenidész gondolatai Zénón első paradoxona Zénón második paradoxona: Achilleusz és a teknősbéka 1+1/2+1/22+1/23+1/24... 1+1/2+1/22+1/23+1/24+...+1/2n=2-1/2n Oldjuk meg!

Kisebb és nagyobb végtelen Arisztotelész dogmája Galilei paradoxona: „Nem mondhatjuk végtelen mennyiségekről, hogy az egyik több, illetve kevesebb, vagy ugyanakkora, mint a másik.” S=1-1+1-1+1-1+1-1+1-1+1... Georg Cantor: megszámlálható és megszámlálhatatlan végtelenek

A végtelen szálloda Az alapprobléma Végtelen vendég Végtelenszer végtelen vendég Ismeretlen számú emberből álló baráti társaság

A végtelen nem egy nagy szám A végtelen minden megszámlálhatónál nagyobb mennyiség A természetes számok és a négyzetszámok számossága egyenlő 1-100: term.: 100 négyz.: 10 10% 1-1000: term.: 1000 négyz.: 31 3,1% 1-10000: term.: 10000 négyz.: 100 1% Minél nagyobb a szám, annál kisebb az arány, vagyis távolodunk a végtelentől

A 0 kialakulása Babiloni nulla: számok közti helykihagyás(7 2=702; 7 2=7002; 7 2=70002), jelrakás (de nem a semmi) Maja nulla: hasonló a babilonihoz Indiai nulla: pötty, utána kör - számjegy hiánya, később konkrét szám - sriyantrák: meditációs forma

Az éter Az űrt kitöltő anyag, a vákuum helyett Empedoklész: titokzatos fényanyag Sztoikusok: az a közeg, melyben a hang és más erők terjednek Arisztotelész: örökké nyugalomban lévő éter, vákuum gondolatának tagadása

A vákuum „Légüres tér” Tényleg üres lenne? Mesterségesen előállított vákuum:egy köbcentiméterében100 részecske Naprendszerünkben egy köbcentiméternyi vákuumban 10 részecske Galaxisunkon belül egy köbcentiméternyi vákuumban 1 részecske Galaxisok közötti vákuumban egy köbméterben 1-2 részecske Virtuális részecskék: az „üresség”

Szürreális számok A végtelenek közti hézagok betöltésére alkalmasak 2 alaptétele x={B|J} 0={ø|ø} 1={ø|0} és -1={0|ø}

készítette: Szabó Zsófia és Kicsiny Márta Városmajori Gimnázium Források Idézet: Kurt Vonnegut (címdia) http://www.encyclopediaofmath.org/ John D. Barrow: A semmi könyve A végtelen könyve Ruzsa Imre: A matematika és a filozófia határán készítette: Szabó Zsófia és Kicsiny Márta Városmajori Gimnázium