A víz forráspontja CERN 2009.08.15. – 08.23.
Ami forr, az mindig forró? Vízforralás hideg vízzel
Mitől függ a víz forráspontja? A forrásnál a folyadék belsejében lévő levegő- vagy más gázbuborékok a folyadék gőzével telítődnek, térfogatuk megnő, ezért a felszínre emelkednek. Ez azonban csak azon a hőmérsékleten lehetséges, amelyen a buborékban lévő gőz nyomása eléri a külső nyomás értékét. A forráspont függ a folyadék anyagi minőségétől és a folyadék felszíne fölötti levegő és gőz keverékének nyomásától. A víz 101 324 Pa nyomáson 100 oC-on forr. A forráspont értéke a légnyomás változásával növekszik illetve csökken. A légnyomás változik a tengerszint feletti magassággal, ezt használtuk ki mérésein során.
A mérésnél használt eszközeink: Gázégő Alkoholos hőmérők Lombik Pohár
Többféle vízmintát is vizsgáltunk, budapesti és esztergomi víz, a Balaton és a Bódva vize, sőt tengervíz is szerepelt a kínálatban.
A tengerszint feletti magasságok értékét a Google Earth segítségével határoztuk meg, a légnyomás adatokat egy barométerről olvastuk le. Két hőmérőt használtunk.
1. Mérés Budapesten Tengerszint feletti magasság: 133 m Légnyomás: 101 680 Pa A helyi víz forráspontja: 97 oC
2. Mérés Münchenben Tengerszint feletti magasság: 516 m Légnyomás: 96 400 Pa Forráspontok: Pohárban: Balaton vize: 94 oC esztergomi víz: 93 oC Lombikban: tengervíz: 95 oC Bódva vize: 95 oC budapesti víz: 97 oC
Rajnai vízesés 23 m magas, 150 m széles Átlagos vízhozam: 600 m3/s nyáron és 250 m3/s télen
Megérkeztünk
A CERN területén
Előadások
Kísérletek
ATLAS látogatói központ
Ott lent 100 m mélyen…
TCV tokamak
Ködkamrát is építettünk
Kis kísérleteink
Mutatvány
3. Mérés a CERN területén Tengerszint feletti magasság: 428 m Légnyomás: 96 200 Pa Forráspontok: Balaton vize: Pohárban: 93 oC Lombikban: 97 oC
Tiszta időben így látszott a CERN területéről a Mont Blanc hósipkája
4. Mérés az Aiguille du Midin Tengerszint feletti magasság: 3774 m Légnyomás: 67 400 Pa A Balaton vizének forráspontja: Pohárban: 81,5 oC Lombikban: 85 oC
3800 m magasan
Mérés a kilátó teraszán
Ez a palack utoljára az Aiguille du Midin volt kinyitva. A kép Chamonixban készült.
A mérési adatainkat tartalmazó táblázat víz 2009.08.15 2009.08.17 2009.08.22 2009.08.14 München főzőpohárban München lombikban CERN főzőpohárban CERN lombikban Mont Blanc főzőpohárban Mont Blanc lombikban Budapest tengervíz 95°C 97°C Balaton vize 94°C 93°C 81,5 °C 85 °C Bódva vize 95,5°C eszergomi víz budapesti víz 96°C légnyomás 96400 Pa 96200 Pa 67400 Pa 101680 Pa Tengerszint feletti magasság 516 m 428 m 3774 m 133 m
A telített vízgőz hőmérsékletének nyomásfüggése Mi mértük (°C) (kPa) 0,60795 5 0,87273 10 1,2257 15 1,6965 20 2,3339 25 3,1675 30 4,2364 35 5,6192 40 7,3745 45 9,581 50 12,336 55 15,739 60 19,917 65 25,006 70 31,155 75 38,549 80 47,356 85 57,8 67,40 90 70,107 95 84,523 96,40 100 101,324 Méréseink (kPa) (°C) 67,4 81,5 85 96,4 93 94 95 96,2 95,5 96 97
légnyomás (kPa) forráspont (°C) 25,006 65 31,155 70 38,549 75 47,356 80 67,4 85 70,107 90 96,4 95 96,2 97 101,324 100
Tapasztalatok A különböző vízminták forráspontja számottevően nem különbözött egymástól A tengervíznél (só) és a Bódva vizénél (meszes) tapasztaltunk inkább eltérést Lombikban magasabb hőmérsékleten forrt a víz, mint pohárban (felszín, vízgőz-levegő keverékének nyomása) Talán érdemes lett volna többféle hőmérőt használni A nyomás mérésére használt barométer sem volt pontos A hőmérő sem volt teljesen a víz alatt
Méréseinkkel azért sikerült bemutatni, hogy a víz forráspontja függ a légköri nyomástól.
A csoport tagjai voltak: Kissné Fodor Tímea Meszes Judit Kárászné Hurták Ildikó Dr Spieszné Somorjai Márta Fekete Ferencné
A bemutatót készítette: Fekete Ferencné A táblázatok és a grafikonok elkészítésében Kissné Fodor Tímea segédkezett A fotókat Dr Spieszné Somorjai Márta és Fekete Ferencné készítették
Köszönjük a figyelmet!