Anya – gyermek kapcsolata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Advertisements

Gyermekvédelmi tanácskozás
Kapcsolattartás a szülői házzal
„Ha bejön, akkor bejössz
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Utcai és lakótelepi szociális munka
Szociális munka a börtönben
Az iskolai szociálismunka
GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Amikor sikerül! Babamasszázs oktatás hátrányos helyzetű szülők számára, az Angyalkert Gyermekházban Zsanda Emília Okleveles csecsemőmasszázs oktató.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
Könnyek....
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A főnök reményvesztetten tekint az órájára és már meg van győződve arról, hogy a beosztottja nem ér be időre ahhoz, hogy a mai megbeszélés anyagát befejezze.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Nevelés és nevelői attitűdök
Szociális regiszter publikus felület használata
CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM ( Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
Csoport, egyszemélyes csoport, család
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Felhívja otthon Hall ó ! – válaszol suttogva egy gyermekhang. - Apád otthon van? - Igen... – jön a suttogó válasz. - Beszélhetnék vele ? - Nem.
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
Fehérvári Katalin gyógypedagógus Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Jelen és jövő A Budaörsi Nevelési Tanácsadóban. Mi történik a Nevelési Tanácsadóban? Vizsgálunk Szakvéleményt írunk Terápiát végzünk, gyógyítunk (rajz,
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Beiskolázási gyakorlat a Grosicsban
Speciális gyermekvédelem
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Készítette: Zelei Kitti. „Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és.
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
Zánka A 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 9.§ (5) alapján: Az éves szakmai tanácskozást minden év február 28-áig kell megszervezni, és arra.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 1 Alkalmasság a szociális munkában Paróczi Zsolt.
A BŰNÖZÉS TÁRSADALMI OKAI. A mikrokörnyezeti hatások csoportja A családi viszonyok: A fiatalkorú elkövetők többsége nagycsaládból származik, és.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Intenzív családi foglalkozások o családi apartmanok számának bővülése o két napos programok.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Szociális regiszter publikus felület használata
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
A pedagógiai gyakorlatot támogató kutatások, vizsgálatok.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Anya – gyermek kapcsolata Esetbemutatás

Anamnézis Családi háttér bemutatása: Zsófi 3 és fél éves kiscsoportos óvodás Édesanyja egyedül neveli másfél éves húgával együtt Édesapa börtönben van Lakás: panelház 10. emelete, 2 szobás Tiszta, de egyszerű körülmények között élnek A szülők származása: apa cigány, anya félvér

A szülők alacsony iskolázottságúak Apai nagyszülőkről nem tudunk, anyai nagyszülők távol élnek A család szűkös anyagi körülmények között él, rendszeres gyermekvédelmi kedvezménybe részesülnek Az anya gyermek kapcsolat látszólag szeretetteljes. Az édesanya pozitívan áll az óvodai élethez: Időben jön a gyermekért óvodába Minden óvodai programon részt vesznek Érdeklődik gyermeke iránt az óvónőktől

A gyermek általános jellemzése Testileg életkorának megfelelő fejlettségű Ápolt, tiszta ruhákban jár Mozgása összerendezett, gyors, ügyes Szociálisan korát meghaladó érettség mutatkozik nála/ nyílt, közlékeny barátkozó, könnyen alkalmazkodik/ Talpraesett, gyakorlatias Értelmi képessége átlagos Beszéde összefüggő, tiszta

Probléma bemutatása Zsófi egy beszélgetés során elmesélte az óvónéninek, hogy este otthon ő szokta fürdetni, etetni, altatni a kistestvérét /Az óvónő kérdésére részletesen és életszerűen mondta el az összes mozzanatot/ Édesanyja éjszaka dolgozik és csak reggel szokott hazamenni

Az ifjúságvédelmi felelős feladatai Óvónőkkel megbeszélni, hogy mit tapasztaltak Szülővel még aznap beszélni: felhívni a figyelmét, hogy az óvodának kötelessége a gyermekjóléti szolgálatot értesíteni, illetve figyelmeztetni szülői kötelességeire Esetmegbeszélés összehívása; menete: Nyitókör: bemutatkozás Feltáró kör: mi a probléma Tisztázó kör: probléma tisztázása Megállapodás: további lépések teendők megbeszélése

Családlátogatás; az ifjúságvédelmi felelős az óvónővel együtt Anyagi támogatások felkutatása családsegítő szolgálat bevonásával – adósságkezelés, álláskeresés segítése Óvoda pszichológusához továbbítani a gyermeket

Lehetséges következmények Apai minta hiánya miatt a másik nemhez való viszonya károsodhat A szocializációs folyamat felgyorsul – kisfelnőtt lesz a gyermekből Károsodik a gyermek személyisége – nem az életkorának megfelelő szerepet kell betöltenie Negatív hatása lehet a gyermek későbbi anyai szerepére