Parkettázás, csempézés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Geometriai transzformációk a felsőtagozaton
Advertisements

Matematika és módszertana
Balla Ágnes B. Bürger Kriszta Fehér Zsuzsa
A szolgáltatásfejlesztésről
HALMAZ – CSOPORT Általánosan  Emberek  Turistacsoport  Matematikában… Emberek Turistacsoport.
Egy kis séta, hidegben, Debrecenben és Hajdúszoboszlón Fényképezte: Szedő Iván.
Gáspár Merse Előd Hat logikai fejtörő a hatos szám jegyében
Geometriai Transzformációk
Geometriai transzformációk
Makromolekulák Simon István. Párkölcsönhatások energiájának egy aminosavra számított értéke.
Az energiáról röviden Németh Zoltán ELTE TTK 2009.
Az American Telephone & Telegraph (AT&T) kifejlesztette az Unix operációs rendszert „C” nyelv.
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
A vetítések geometriája
A pontcsoportok elmélete – az MO-k szimmetriája
Hasonlósági transzformáció
Vonalkódolvasó a könyvtárban Készítette: Bóta Adrienn.
INFORMATIKA október ELŐADÓ
2014. tavasz FI-TK - 10/ 1 OE-NIK Atari 520ST Fegyvári Zsolt.
A gúla fogalma, fajtái, elemei és hálózata
Matematika és művészet
Alphabet is a type specification = sorts: alphabet oprs: a:  alphabet,...,z:  alphabet end alphabet; nat is a type specification = sorts:nat oprs:zerus:
Közösségi portálok használata
Készítette: Szekerczés Szabina
A GÖMBÖC A bemutató a BME és a wikipedia anyagának felhasználásával, Várkonyi Péter előadása alapján készült.
Matematika a tudományban és a művészetekben
A KÜLSŐ TANTÁRGYI KONCENTRÁCIÓ LEHETŐSÉGEI AZ INFORMATIKAÓRÁN
TÖMEGKÖZÉPPONT A kiterjedt test egy idealizált, elméletileg meghatározott pontja, amelyben a testszegmensek súlyerejének forgatónyomatéka nulla.
Algebrai műveleti gráf optimalizálása ● Mennyi könyvet készített az idén legtöbbet kinyomtató Budapesti könyvkiadó? ● kiado(kod,nev,cim) ● konyv ( kiado,cim,ar,ev.
~építészet, szobrászat, festészet~
TÖMEGKÖZÉPPONT A kiterjedt test egy idealizált, elméletileg meghatározott pontja, amelyben a testszegmensek súlyerejének forgatónyomatéka nulla.
A Creative Commons és a könyvtárak Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár Drótos László Magyar Elektronikus Könyvtár.
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
Millau – Viadukt Franciaország A75-ös autópálya.
Az aranymetszés természet, művészet, matematika
1 INFORMATIKA III. alkalom október ELŐADÓ Jogi informatika - alapok.
Bevezetés a Számítógépi grafikába - előadás
Pólya György és a sík 17 elemű kristálycsoportjának vizualizációja
MATEMATIKA GEOMETRIAI TRANSZFORMÁCIÓK: Egybevágósági transzformáció
Apró falatok a templom egereinek
Egydimenziós tömbök (Vektorok)
Szekció 6 Szekció elnök: Gróf Gyula Előadások: Vad János: Energia-hatékony axiálventilátorok tervezése Bene József, Hős Csaba: Városi szivattyúhálozatok.
16. Modul Egybevágóságok.
Célok 1. Az elemi matematika órák mindegyikében alkalmazható feladatanyag megoldásokkal; 2. Módszertani szempontú összeállítás, kidolgozás; 3. Eligazítás.
Tökéletes és a Barátságos számok
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
Geometriai transzformációk
Fourier és az ő sora Tóth Tímea 12.c.
A MARKETING FOLYAMATA.
Készítette: Kovács Péter Eötvös József Collegium
 1898 jún. 17 – 1972 márc. 27, Hollandia  Apja mérnök volt  Építészetet és iparművészetet tanult  Érdekelte a matematika (bár nem részesült magas.
Nikolausz Kopernikusz
A BÁRÁNY ÉS HADSEREGE A SION HEGYÉN Jel 14:1-5 Előadó: Drs Gallusz László.
Algebrai struktúrák: csoport, gyűrű, test. RSA Cryptosystem/ Titkosítási rendszer Rivest, Shamir, Adelman (1978) RSA a neten leggyakrabban használt.
Optika és Relativitáselmélet II. BsC fizikus hallgatóknak
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Síkidomok, testek hasonlósága
Hasonlósági transzformáció ismétlése
Makromolekulák Simon István. p27 Kip1 IA 3 FnBP Tcf3 Bound IUP structures.
Geometriai problémák bemutatása számítógépes szoftverekkel
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (energiagazdálkodás) Erdély Szilvia Földtudomány BSc.
Szimmetriák, egyenletek és csoportok - avagy a párbajhős és az óriás
Hasonlóság modul Ismétlés.
Kristályok szimmetriái. Mexico Naica barlang Szerkezetek: RÁCS.
Tengelyes tükrözés.
HOLLÓKŐI VÁR.
93. óra Transzformációk összefoglalása
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Csoport, félcsoport, test
Előadás másolata:

Parkettázás, csempézés A sík sokszögekkel való hézagmentes és átfedés nélküli lefedését parkettázásnak vagy csempézésnek nevezzük.

A sík síkidomokkal való hézagmentes és átfedés nélküli lefedését parkettázásnak vagy csempézésnek nevezzük

Szabályos parkettázások Szabályos sokszögekkel való lefedés esetén szabályos parkettázásról beszélünk Szabályos háromszögekkel, négyszögekkel könnyedén parkettázhatunk Szabályos ötszögekkel nem sikerülhet a parkettázás, mert három ötszög hézagot hagy, a negyedik pedig nem fér el a résben. Szabályos hatszögekkel parkezzázhatunk Szabályos n-szögekkel n>6 esetén nem lehet parkettázni, mert három csatlakozó n-szög esetén a csúcsnál találkozó szögek összege nagyobb 360°-nál. A síknak tehát pontosan három szabályos parkettázása létezik.

Parkettázás különböző sokszögekkel Ha egymástól különböző sokszögek szerepeltetését is megengedjük, újabb parkettázásokhoz jutunk. Pl.: Itáliai templom Itáliai templom a XV. századból

Parkettázás sokszögekkel és szabálytalan alakzatokkal Paralelogrammákkal, trapézokkal, sőt egészen szabálytalan alakzatokkal is lehet parkettázni.

Transzformációk, szimmetria műveletek Azok a szimmetriaműveletek (egybevágósági transzformáck), amelyek a sík egy parkettázását önmagába viszik át, a kompozíció műveletével algebrai csoportot alkotnak. Ezt a minta szimmetriacsoportjának nevezzük. A parkettázásra jellemző, hogy a minta milyen egybevágósági transzformációkkal hozható fedésbe önmagával. Ezeket a transzformációkat a minta szimmetriaműveleteinek nevezzük. A minta szimmetriaműveletei a kompozíció műveletével algebrai csoportot alkotnak.

A p1 szimmetriacsoport Minden minta szimmetriacsoportja tartalmazza két, különböző irányú eltolás összes lineáris kombinációit. Ha más szimmetriaművelet nincs, a p1 csoporthoz jutunk. ESCHER

P1 bővítései tükrözésekkel, és csúszótükrözésekkel pg pm cm Escher: Lovasok Egyiptom, Theba Asszíria, Nimroud (bronz) A p1 csoport bővíthető további szimmetriákkal, tükrözésekkel vagy csúszótökrözésekkel (tükrözés és eltolás a tükörtengelyre illeszkedő vektorral). Így jutunk a pg (a két eltoláson kívül /két, párhuzamos tengelyű/ csúszótükrözés is van), pm (tükrözés és a tükörtengelyre illeszkedő tengelyű csúszótükrözés is van), cm (tükrözés és a tükörtengellyel párhuzamos tengelyű csúszótükrözés is van) csoportokhoz.

A p2 szimmetriacsoport A két eltoláson kívül másodrendű forgatások is vannak: p2 Ilyen szimmetriája van pl. a hagyományos drótkerítésnek is. Ilyen szimmetriája van pl. a hagyományos drótkerítésnek

P2 bővítései tükrözésekkel, és csúszótükrözésekkel Pgg Pmg Egyiptom A p2 csoportot csúszótükrözéssel és tükrözéssel bővítjük. pgg (forgáspontra nem illeszkedő tengelyű csúszótükrözést is tartalmaz) pmg (forgáspontra nem illeszkedő két párhuzamos tükörtengely) cmm (két, egymásra merőleges tükörtengely, amelyek persze átmennek forgáspontokon, de van rájuk nem illeszkedő forgáspont is) pmm ( Cmm Egyiptom Pmm Egyiptom Csaknem cmm!

p3, p4 és p6 szimmetriacsoport A szabályos parkettázásnál látottakból már tudjuk, hogy másodrendű forgatásokon kívül harmadrendű, negyedrendű és hatodrendű forgások lehetnek még. Ha a minta tükrözéseket nem tartalmaz, így jutunk ap3, p4, p6 szimmetriacsoportokhoz. P3 Zakopane, utcakő P6 perzsa minta p4

Tükrözésekkel bővítve még további 5 szimmetria-csoporthoz jutunk Csomagolópapírok p4m p3m1 Ily módon összesen 17 különböző szimmetriacsoportú parkettázáshoz jutunk. p31m p4g p6m

Alaptartomány kialakítása Az alaptartomány megadása nem egyértelmű; éppen ezen múlik a fent is látott szép minták kialakításának lehetősége. Nézzük például, hogyan lehet a p1 csoporthoz egy érdekes alaptartományt konstruálni! Lássuk a példát p1-en: (…)

p1 P1

(Gyíkos kép evolúciója.) M. C. Escher: Gyíkok (Gyíkos kép evolúciója.) p3

A Gyíkok evolúciója

Forrásmunkák Források: Internet: http://de.wikipedia.org/wiki/Ebene_kristallographische_Gruppe#Gruppe_pm http://en.wikipedia.org/wiki/Wallpaper_group http://www.michael-holzapfel.de/themen/symmetriegruppen/17%20symmetriegruppen/tapetengruppen.htm www.mathe.tu-freiberg.de/.../escher.ht. www.math.unibas.ch/~walser/Stud.../Baeckert.pdf  Könyvek: Gyapjas Ferenc: Csoportelmélet (Középiskolai szakköri füzet, Tankönyvkiadó 1974.) Verecza László: Konkrét és absztrakt struktúrák (Tankönyvkiadó 1970) Fuchs László: Algebra (Egyetemi jegyzet 19. kiadás, Tankönyvkiadó 1985) H. S. M. Coxeter: A geometriák alapjai (Műszaki Könyvkiadó 1973.) Források: