Miért érdemes Légionáriusnak lenni? A prezentáció kattintással megy tovább!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tündérország - lépj be hozzánk!
Advertisements

Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
Tekerd fel a hangerőt a prezentáció kezdődik! 3…2….1…
Ókori mezopotámiai régészeti leletek
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Mezopotámia Folytatás.
Játékos katonák, katonás játékok
Gy ő zelem Pecznyik Pál verse Gy ő zelem, ha már nem világ szerint járok,
Róma.
A RÓMAI PANNÓNIA.
A hódító Róma.
A lovagi torna.
Karácsonyi óhaj.
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Készítette: Szalay Zoltán
Csaták, hadvezérek, katonák
EMBLÉMA VÉDELEM „HÁROM EMBLÉMA, EGY MOZGALOM,
Demográfia 2. A Világ népessége.
A nándorfehérvári csoda, a török megtorpan?
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
5. Kutatás Panama-csatorna, Szuezi-csatorna, Gibraltári-szoros
A mítoszok.
Gábor Áron élete és kora
A Segovia-i akvadukt talán a legnagyobb és legépebb akvadukt (oszlopokon álló vízvezeték) az ókori római császárság idejéből.
Problémák az idegen kultuszokkal A 2. században a római és nem-római közötti határ élesebbé, fontosabbá vált Több esetben korlátozó intézkedéseket hozott.
A szövegszerkesztés alapjai
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
Az egyeduralom létrejötte
Nevelés az ókorban Egyiptom Róma Görögország.
Róma háborúi.
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
Ókori Róma.
A rómaiak nyomában.
A Számvitel Didaktikája
AMIT SZENTKORONA A MÁNAK ÜZEN PROF. DR. DR. VASS CSABA.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Csaták, hadvezérek, katonák
Csaták, hadvezérek, katonák
RÓMAI KULTÚRA.
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Szeged az első világháborúban
Feladatok Írd ide a neved: Egy új diára szúrd be a jedi.jpg képet!
Egy katona kérelme Küldi: Katona, harctér Kapja: Jézus Krisztus Vezérkari Főnök, Lelki Fegyveres Erők Tárgy: Áthelyezés.
Földrengések.
Csaták, hadvezérek, katonák
Rómaiak és zsidók az I. században
A görög-perzsa háborúk
A Pun-Római háborúk.
Kaszás Attila:{A Padlás}Fényév Távolság
Rabszolgák.
1.Hálás - mások hitéért és szeretetéért Kol 1,4. Bátorít! 2.Ismeri az Atyát - mint szabadítót. Kol 1,13 és Jézust - mint aki megbékéltetett az Atyával.
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
A lovagok élete.
A középkori lovagok harci viselete
Polgárháború Rómában Út az egyeduralom felé.
Kinizsi pál 1431?-1494.
Út az egyeduralom felé Marius és Sulla.
A római hadsereg Órai vázlat.
A mohácsi csata augusztus 29.
Az egyeduralom létrejötte
MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETE 1918-
Makedónia története a kezdetektől II. Philippos haláláig
Itália meghódítása ( Kr. e. IV-III. sz.)
Neuhold Lilla fotóival
Készítette: Bocsák Tamás
Ókor Egyiptom Róma Görögország.
Előadás másolata:

Miért érdemes Légionáriusnak lenni? A prezentáció kattintással megy tovább!

Fizetség Évi 225 denarius a zsold… Ezt kiegészítik a különböző hadjáratokból zsákmányolt javak!

Ha leszolgáltál 20 évet a római hadseregben akkor egy darab földdel vagy 3000 denarius járadékkal jutalmaznak szolgálataidért.

Kiképzés A katonáknak esküt kell tenniük A kiképzés 1. szakaszában megtanulnak számolni, írni, olvasni, menetelni 2. szakaszban megtanulnak tábort, utat csatornát építeni 3. évben kaptak először fegyvert, naponta kétszer gyakorolnak karddal és hajítógerellyel.

Légiósok felszerelése testpáncél (Lorica segmentata) pajzs (Scutum ) Rövid kard (Gladius) Katona tőr (Puiego) Rövid hajító dárda (Pillum) sisak

Teljes menet felszerelése 47 kg, ezzel a teherrel napi 20 illetve erőltetett menetbe km távolságot kell megtennetek! Ettől váltok rettenthetetlenné! Vonuláskor a katona teljes felszerelést, illetve a magánholmit, továbbá a tábor berendezéséből a rá eső részt cipeli.

Hajítógép, mely nevét a vadszamártól kapta, mely üldözőire menekülés közben köveket szokott rúgni.

Hadihajók A trieresek hosszú, lapos és meglehetős keskeny kétárbocos hajók. Párkányzatuk alacsony és mélységük is csekély !

A nagyobbfajta hadihajók is fatornyokkal vannak ellátva, melyeknek célja az, hogy belőlük a hajítógépek, catapulták és balisták segítségével távolabbról és nagyobb erővel szórhatjuk a dárdákat, köveket és nehéz lövegeket az ellenséges hajókra; az íjászok is e tornyokból lövöldözik nyilaikat az ellenséges hajó legénységére. Könnyebb liburnae-kat is építünk, ami két evezősorral ellátott gyors hadihajó

Ti lehettek Róma ünnepelt sztárjai! Győzelem esetén senatus engedélyével ünnepélyes menetben a Mars-mezőről kiindulva, a Forumon át a Capitoliumra vonulhattok, s ott hálát adhattok, áldozatot mutathattok be Iuppiternek.

A legionariusok típusai Munifex Immunes Közlegények, azok a katonák akik a harc mellett kötelesek ellátni minden egyéb szolgálatot is (fölmunkálatok, tábort verés, sáncépítés, árok ásás, őrszolgálat). Többnyire másodlagos feladatokat látnak el, mint a mérnök és ácsmunkák, vagy a tábori orvoslás. Az immunesek magasabb rangban állnak és nagyobb zsoldot kapnak, mint a légióban szolgáló közlegények. Evocati A kötelező szolgálati idő letelte után visszahívott katonák, akik többféle kedvezményben is részesülnek.

Kitüntetések A kitüntetés jelvényei : armilla (karperec) catella (kis nyaklánc) corona  Corona muralis  Corona vallaris fibula hasta pura phalerae torques vexillum

Bejárhatod a világot velünk! Birodalmunk területe,melyet neked kell védelmezned!

Jelentkezni a következő linkre kattintva lehet: =trb =trb Egy kis ízelítő munkánkból (képre kattintva indul) További videó: legiok-li7WaSxfyBlMl0L5http://videa.hu/videok/film-animacio/roma-csatai-csatak-harc- legiok-li7WaSxfyBlMl0L5

Források: Adrian Goldsworthy: A római hadsereg története. Bp., Alexandra, Az ókori Róma. Ford. Rónaszegi Éva. Mi Micsoda Sorozat, Tessloff és Babilon Kiadó. Bíró Ferencné – Csorba Csaba: Az ókori görögök és rómaiak élete Falus Róbert: A Római Birodalom. Bp., Móra, Morvillec, Eric: Az ókori Róma. Bp., Nemzeti Tankönyvkiadó, Ferenczy – Maróti – Hahn: Az ókori Róma története. Bp., Nemzeti Tankönyvkiadó, Készítették: Munkácsy Gladiátorai