Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRESSZ. FÉLELEM. SZORONGÁS. PÁNIK.
Advertisements

A menstruációs higiéné ismeretének hiányosságából adódó leggyakoribb nőgyógyászati fertőzések a fiatalkorú lányok körében Készítette: Ossik Anett IV. éves.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A TERHESGONDOZÁS Résztvevői Feladata Folyamata Csoportjai
Pszichés betegségek és a várandósság kapcsolata
A menstruációs ciklus.
Szívbetegség és várandósság
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Dr. Erős Erika A premestruális szindróma és a postnatalis depresszió kezelési lehetőségei.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
ÉN IS EPILEPSZIÁS VAGYOK.
Szociális munka az onkológiában
Fejre vigyázni! Sajtótájékoztató május 6..
A női fogamzóképesség zavarainak kezelése
Szomatizáció Az érzelmi zavarok elsődlegesen testi tünetben való megjelenítődése (konvertálódása) Az érzelmi zavar egyes tünetei manifeszt módon jelen.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
II. sz. Belgyógyászati Klinika
A területen szerzett pneumoniák első ellátása sürgősségi osztályunkon
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Alternatív szülési formák
AZ IDEGRENDSZERI SZÖVŐDMÉNY OKA
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
A krónikus szívelégtelenség és kezelése
A mentális betegségek osztályozása,
Gyermekkori depresszió
Oxiológia 7 Márovics Pál.
Oxiológia 5 Márovics Pál.
Az érzelmek patológiája
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A szívelégtelenség diagnózisa június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Hogyan ismerhetjük fel a dializált betegek terapeutát igénylő
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légzőszervrendszer betegségei
A pánikbetegség kezelése
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
Egynapos sebészet Beteg alkalmasság, beteg biztonság
Gyermekgyógyászati tünetcsoportok IV.
Szorongásos zavarok és ápolási vonatkozásaik
Csabai Márta* és Molnár Péter** *MTA Pszichológiai Kutatóintézet;
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
A szexuális élet és a nemi identitás zavarai
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Pszichiátriai betegségek és szoptatás
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Szendi Gábor: Pánikzavar
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az internetfüggőség Kővágó pál és Bajusz Lili Október 10.
Dr. C. Molnár Emma Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen.
Az OGYEI kiemelt programjai
Dr. Schuman Ádám 2008 március 20.
ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézet megyei védőnői továbbképző nap
Dr. Vojnisek Zsuzsanna, Dr. Szőnyi László, Dr. Dezsőfi Antal
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Az inzulinrezisztencia döntő szerepe a 2-es típusú diabetes létrejöttében és kimenetelében Bevezető gondolatok IV. Szegedi Diabétesz Nap október.
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Kórházi szociális munkás együttműködése a szociális ellátó rendszerrel Készítette: Atkári Gizella szociális munkás 2014.
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
A szexuális abúzus és a lelki elakadások kapcsolatának vizsgálata
Mentális zavarok osztályozási rendszere
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Előadás másolata:

Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika A pánikbetegség hatása a terhességre (és a terhesség hatása a pánikbetegségre) Töreki Annamária pszichológus SZTE-Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Mi a pánikbetegség? Az egyik leggyakoribb szorongásos betegség; Tünetei szomatikus panaszok formájában jelentkeznek; 1980 óta elfogadott diagnózis; Gyakran társul major depresszióval; Kardiológiai szakambullancián 100-ból 19 pánikbeteg.

A pánikbetegség tünetei Legalább 4 az alábbiak közül (egy hónapon belül 4 roham) Kardiális vagy mellkasi pánik tünetei: palpitatio, tachycardia, mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás. Légzőszervi pánik tünetei: torokszorulás, légszomj, fuldoklás, nehézlégzés. Egyéb szomatikus tünetek: szédülés, ájulásérzés, bizonytalanság, remegés, izzadás, hányinger, kipirulás, hidegrázás. , zsibbadás. Egyéb pszichés tünetek: testi elidegenedés érzése, halálfélelem, megőrüléstől, önkontroll elvesztésétől való félelem.

Miért érinti a szülészet-nőgyógyászat szakterületet? Kétszer annyi pánikbeteg nő; Első rohamok a húszas évek elején; Leginkább a 20-40 éves korosztályt érinti.

A pánikbetegség hatása a terhességre A pánikbeteg nő nem mer gyermeket vállalni; Ha mégis vállal, szorong minden élettani változás miatt; Szorongás következménye Rövidebb gestaciós kor; Gyakoribb anaemia, polyhidramion; Gyakoribb sectio; Postpartum veszélyeztetettség.

A terhesség hatása a pánikbetegségre - PMS (premenstruációs szindróma): alacsony progeszteron szint, magas co2 szint. több pánikroham! - Terhesség: magas progeszteron szint kevesebb pánikroham - Vajúdás: alacsony progeszteron szint, magas oxitocin szint (endorfinok) - Postpartum időszak: gyakoribb pánikreakciók

Szegedi kutatás (23 pánikbeteg nő) Nehezen toborozható betegcsoport; Nem tud róla a beteg, hogy neki pánikbetegsége van; Késik a pánikbetegség diagnózisa a szomatikus tünetek miatt; A diagnosztizált pánikbetegek nem vallják be a betegségüket.

Vállal-e terhességet?

Szülés módja

A pánikbetegség gyanúja a szülészeti-nőgyógyászati szakrendelőkben Pszichés eredetű meddőség; A terhes gyakran jár konzultációra és minden tünet miatt erős szorongásos állapotban van; A posztnatális időszakban hipochonder tüneteket produkál.

Összefoglalás Fontos, hogy a pánikbeteget beemeljük a szülészeti rendszerbe; Fontos, hogy a pánikbeteg terhes a megfelelő ellátásban részesüljön (gyógyszeres ill. pszichoterápia); Fontos, hogy a hüvelyi szülés lehetősége adott legyen a pánikbetegeknek is; Fontos, hogy a postpartum időszakban a pánikbeteg nagyobb odafigyelést kapjon.

Felhasznált irodalom C. Molnár Emma: Szülészeti-nőgyógyászati pszichológia és pszichiátria, Medicina, 2006 M. Cole: Személyiséglélektan, Osiris, 2002 Szőnyi G., Füredi J.: A pszichoterápia tankönyve, Medicina 2002. Klein, Donald (1993): Téves fulladásos vészreakció, spontán pánik és az ezzel kapcsolatos állapotok, Arch.Gen.Psychiatr.50) Mccauley,E (2010): Antipsychotics in pregnancy, Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, Vol.17 (2); Smith MV (2009): The effects of panic disorders in pregnancy, Pubmed15067153; Bandelow B (2006): Panic manifestation during pregnancy, Universitiy of Göttingen Bánhidy F. (2004)Association between maternal panic disorders and pregnancy comlications and delivery outcomes

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! torekiannamaria@gmail.com