Az irodalmi jellegű CD- és/ vagy DVD-ROM-ok világa Készítette: Suri Andrea III.évf., magyar szak NyME-SEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Hardver ismeretek Háttértárolók
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Pár szó a digitalizálásról
Napjaink háttértárolói
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
DISZKréten az adathordozókról
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
A számítógép alapegységei
Háttértárak.
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Készítette: Simon Anett 9.c
A pendriveok az ezredforduló után kezdtek el megjelenni a kereskedelmi forgalomban. Két céget érdemes megemlíteni ezzel kapcsolatban:  TREK: adattároló.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
Optikai adathordozók.
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
„Én így tanítanám az informatikát”
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Debrecen, március 27. Internet Fiesta 2008 Könyvtárak akadálymentesítése az Interneten Internet Fiesta 2008 Debrecen, március 27.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A digitális dokumentumok hosszútávú megőrzésének problémái Moldován István OSZK MEK Osztály „Networkshop” Szeged, március 30.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Készítette: Bokor Csaba
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
IKTA Beszámoló 2002 június Káldos János (OSZK)1 Az Országos Széchényi Könyvtár könyvtörténeti adatbázisa és kép-archívuma Bibliotheca Eruditionum.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Roboz: Számítógépes... CD-ROM CompactDisk Read-Only Memory lézerlemez, nagy tárolókapacitás/650Mbyte/
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Dokumentumok.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek jellemzői, típusai
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak csoportosítása
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A számítógép feladatai és felépítése
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette: Juhász Judit
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Előadás másolata:

Az irodalmi jellegű CD- és/ vagy DVD-ROM-ok világa Készítette: Suri Andrea III.évf., magyar szak NyME-SEK

Technikai adatok CD(-ROM*) Adathordozó: 12 cm átmérőjű lézerlemez Maximális kapacitásuk 650 MB Az adathozzáférés meglehetősen gyors Az első, 1-szeres sebességűeket egymás után követték az egyre gyorsabb típusok (ma már a 40- szeres sebességű is) A CD-ROM a CD lemezt – kialakításától függően – tálcán vagy külön kazettába, ún. caddy- ba helyezve fogadhatja. DVD(-ROM*) A fejlesztés legújabb eredménye a DVD-ROM meghajtó (DVD = Digital Video Disk) Fejlettebb olvasófejet és keskenyebb lézersugarat használnak. Forgási sebességük a 4-szeres CD-ROM-okénak felel meg, de az adatsűrűségük jóval nagyobb. Első generációjuk egyoldalas (4,7 GB-os) A második generáció duplaoldalas (17 GB-os) *ROM: Read Only Memory (csak olvasható memória

Az irodalmi jellegű CD-kről/DVD- ROM-okról általában A papíralapú szöveghordozók mellett a CD-ROM, a DVD és az internet fokozott használata Pro és kontra –Technikai haladás Saját vélemény: felhasználónak mindenképpen előnyös –A jövő a digitalizációé –Felhasználónak olcsóbb és könnyebb hozzájutás –Könnyen/ gyorsan kereshetőek kulcsszavak Arcanum Adatbázis –CD-ROM-ok –DVD-ROM-ok

Biszak Sándor az Arcanum Adatbázis honlapján A hangsúlyt a tartalomra, a használt eszköz másodlagos jelentőségű –CD-ROM-on, interneten, DVD-ROM-on  Felhasználók legszélesebb köre fér hozzá. Magyar és az egyetemes kultúra hasznára CD-ROM kiadványok sora –A jövő digitális könyvtárának alapművei lehetnek Segíteni és támogatni szeretnék az egyes szakterületek kutatóinak munkáját –Új távlatok és lehetőség (technológia)

PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) és a CD/DVD-ROM-ok Múzeumok számára kidolgozott elektronikus dokumentációs modell (CIDOC object-oriented Conceptual Reference Model) –Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Nemzetközi Audiovizuális Bizottsága  AVICOM (Audiovisual International Coucil Of Museums) PIM CD-k és DVD-k József Attila: Eszmélet (DVD) –Négynyelvű, interaktív, multimédiás –Ezüst Nagydíj Párizsban

Hangoskönyvek Olcsóbb, mint a papíralapú könyv Kis helyen elfér sok-sok adat Kényelmes –Akár autóvezetés közben hallgatható Esélyegyenlőség nevében –Vakok számára kiemelkedően fontos Elszoktat az olvasástól Könnyen elkényelmesedik az ember Pl.: Wass Albert összes műve DVD-n

Krúdy Gyula munkái DVD-ROM-on „Lemezünkön a hatalmas anyag a kiadványainkban megszokott, a kifinomult keresést, annotálást lehetővé tevő teljes szövegű adatbázisban van. Emellett valamennyi mű a legnépszerűbb e-Book formában (Adobe PDF) is megtalálható. Ráadásul 6 mű teljes anyaga hanganyagként is szerepel rajta, összesen mintegy 60 órányi terjedelemben, MP3 formában, amely akár a mellékelt hanglejátszó programmal, akár a számítógépünkön lévő tetszőleges programmal meghallgatható. Az MP3-as fájlok lejátszására képes asztali DVD lejátszó készülékeken is használható.”

Egy példa: Révai Nagy Lexikona (DVD-ROM) Az összes kötet anyaga egyetlen DVD-n Gyors keresés az adatbázisban Nyomtatható, olvasható 990 Ft (szemben a 21 kötet árával) oldal – címszó –117.8 millió betű Több ezer kép és ábra

Felhasznált irodalom: [ [ ] [ ] [ ]

Köszönöm a figyelmet!