A közösségi portálok (és használatuk)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Készítette: Fodorné Varkoly Mária. Amit ma feltölt valaki, az több év múlva is elérhető lesz a világhálón! Ezért érdemes vigyázni milyen tartalmakat teszünk.
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Közösségi oldalak használata
Keresőoptimalizálás Fizetett hirdetések a keresőkön Fizetett hirdetések tartalmi oldalakon Fizetett helyezések vagy regisztrációk Internetes hirdetések.
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
DPR és webfejlesztés Aknai Péter Tartalommenedzser, PTE DPR Szakmai Nap, április 15.
2014. június 28. Hálózati tanulás Hálózatok Internet Web 2.0.
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
avagy a hálózatok hálózata
Közösségi portálok használata
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Közösségi hálózatok alkalmazása internet marketingben
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
INTERNET.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelv ű Magán Szakközépiskola, Gúta.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
Közösségi portálok használata
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézménye
Informatika verseny január 25. Hunyadi János Gimnázium
Közösségi portálok használata
Nevem: Tóth Nándor Témám: Közösségi portálok használata
Közösségi portálok ajánlott használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata, avagy útmutató a helyes alkalmazáshoz
Közösségi portálok használata
Kereső programok használata
Közösségi oldalak Készítette: Tóth Petra Felkészítő tanár:
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
A közösségi portálok használata. (Etikett,veszélyek…)
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Vezeték nélküli hálózatok
Közösségi portálok használata
Online közösségi hálózatok: új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek feltérképezésére új eszköz az innováció terjedésének és rendszereinek.
Közösségi oldalak használata
Közösségi weboldalak és az alumni szervezetek DPR Szakmai Klub I. Hain Ferenc - DPR Szakmai Klub http./
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Az internetről.
IWiW – második hullám Simó György T-Online Magyarország Zrt, vezérigazgató.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Számítógép-hálózatok
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Hálózati alapismeretek
RIPPLN – AZ ÁTLÁTHATÓ KÖZÖSSÉG. Ripple = fodrozódás Ezt a szót használja az angol arra az esetre is, amikor egy vízbe ejtett tárgy, vagy vízcsepp maga.
Ez az én művem: Papercraft
iPhone Készítette: Egri Dóra
Social Media 2015-ben, üzleti szemmel - avagy merre tart a közösségépítő világ? Kulcsár István Róbert 1.
Közösségi portálok használata Tepszis Barbara 8/A Salamon Róza (felkészítő tanár) Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola,Egységes.
Miért érdemes egy cégvezetőnek regisztrálni a …………… közösségi oldalra? Hogyan használjuk ki hatékonyan a jelenlétet a világ legnagyobb szakmai hálózatán?
Készítette: Peterdi Panna. Tartalom 1.Története 2.Felhasználói 3.Videó+film 4.Előnyei 5.Hátrányi.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A kapcsolati hálók szerepe a tudásháló építésében Kis Márta Heller Farkas Főiskola A konnektivizmus a tudásszervezés új paradigmája MAFIOK XXXIII. országos.
Wikipédia Készítette: Csaplár Dominik Wikipédia A Wikipédia többnyelvű, nyílt tartalmú, a nyílt közösség által fejlesztett webes világenciklopédia. A.
Közösségi oldalak az oktatásban gyakorlati szemszögből Uher Bertalan zenetanár Csermák Antal AMI, Veszprém Öveges József Szakképzőiskola, Gimnázium és.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

A közösségi portálok (és használatuk) Téma: Közösségi portálok használata Iskola: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági SZKI Szerző: Felkészítő tanár: Ivánka Iván Richárd Orosz Miklós

?! Az internetről (elmélet: internet, a hálózat) Internet: az egész világot behálózó számítógépes hálózatok összessége. Korunk egyik legfontosabb és nélkülözhetetlen eszköze. Alapja az TCP/IP protokollstruktúra, jelentése: átviteli vezérlő protokoll/internet protokoll. (internetwork = hálózatok közötti) (protokoll = egy egyezmény/szabvány, mely leírja, hogy a hálózat résztvevői miképp tudnak egymással kommunikálni)

Az internetről (gyakorlat: internet, a fegyver) Elődje: az ARPANET (hidegháborús amerikai védelmi projekt, 1969) Alapja: többközpontú, csomagkapcsolt hálózati kommunikációs rendszert (NCP protokoll). 20 év múlva felváltja a TCP/IP. (NCP protokoll = Network Control Protocol: hálózatvezérlési protokoll)

A közösségi portál (avagy a Webközösség) Interneten keresztül érhetőek el, és sok csoportosítás lehetséges. Lehet nyelv, cél, felépítés, lefedettség szerint – de a lényeg bennük az ember. Céljuk a kommunikáció növelése és az emberek informálása magukról, az alábbiakon keresztül: személyiség – hírnév – jelenlét a világban kapcsolatok – ismerősök csoportosítása beszélgetések – adatok megosztása

Az e-etikett (a digitális együttélés szabályai) Ha egy ‘normál’ közösségben be kell tartani bizonyos illemszabályokat és erkölcsi szabályokat, akkor egy online világban miért ne kéne? A normák hasonlóak, de mégsem ugyanazok. A napszaknak, embertársnak, helynek és témának megfelelően kell beszélni (viselkedni), függetlenül a tértől.

Az e-etikett (a digitális együttélés szabályai) Az e-etikett íratlan könyvének néhány cikkelye: Nem csak azért vagy felelős, amit magadról írsz, hanem azért is, amit másokról megtudsz. Névvel vállald a közösségi oldalakon a jelenlétedet, ne élj vissza anonimitással a weben. Tartsd szem előtt, hogy a közösségi oldalakon fenn lehet leendő tanárod, főnököd, anyósod. A közösségi felületeken sokszor nem csak ismerőseidhez, hanem az egész világhoz szólsz. Légy tisztában azzal, hogy kivel osztod meg a különböző tartalmaidat! Nem szégyen visszautasítani egy bejelölést, és nem szégyen megszüntetni egy barátságot.

iWiW (az első magyar közösségi portál) Felhasználószám: 2008-ban meghaladta a 4 milliót. Jelenleg 4,5 millióra becsülik. Leírása: Az első magyar közösségi portál, mely 2002-ben alapult WiW néven. 4 év alatt a leglátogatottabb magyar weboldal. Felépítése: a regisztráció ingyenes és meghívóhoz kötött adatlapokon /profilokon/ találhatóak az adatok csak magánszemélyek regisztrálhatnak (profil = a tér/oldal, amely a felhasználó adatait, anyagait tartalmazza)

myVIP (az újgenerációs IWIW) Felhasználószám: 2011. 01. 25.-én (az oldal szerint) pontosan 2.892.414 tag. Leírása: Létrehozásakor (2006) már ismerős rendszer, ám szélesebb körű multimédia támogatással és klubrendszerrel bővítve. Felépítése: a regisztráció ingyenes és meghívóhoz kötött adatlapokon találhatóak az adatok csak magánszemélyek regisztrálhatnak

HotDog (a magyar ifjúság közösségi portálja) Felhasználószám: 2011. 01. 25.-én (az oldal szerint) pontosan 250.025 tag. Leírása: A HotDog alapításától (2005) fogva a 14-29 korosztályt célozta és célozza meg. Felépítése: a regisztráció ingyenes és szabad profilokon találhatóak az adatok csak magánszemélyek regisztrálhatnak

Facebook (a lájk hazája) Felhasználószám: 2011 januárjában több mint 600 millió felhasználó. Leírása: 2004-ben négy Harvard hallgató alapította szociális háló kísérletként, majd kinőtte ezdett. Felépítése: a regisztráció ingyenes és szabad profilokon találhatóak az adatok (üzenőfallal) magánszemélyek, közszereplők, együttesek és vállalkozások is regisztrálhatnak

Twitter (SMS az interneten) Felhasználószám: 2010 júliusában meghaladta a 180 milliót, jelenleg kb. 190 millió. Leírása: SMS hosszúságú és formájú szövegeket küldhetnek és fogadhatnak a felhasználók. Hivatalos szervek is használják. Felépítése: a regisztráció ingyenes és szabad kis összegzőkön találhatóak az adatok magánszemélyek, közszereplők, együttesek és vállalkozások is regisztrálhatnak

MySpace (én és a zene) Felhasználószám: 2011 júniusában közel 66 millió felhasználó Leírása: 2003-ban két eUniverse alkalmazott, Thomas Anderson és Christopher DeWolte alapította. Felépítése: a regisztráció ingyenes és szabad profilokon találhatóak az adatok (üzenőfallal) magánszemélyek, komikusok, filmkészítők és zenészek regisztrálhatnak

Beépülésük (avagy lájkolod?) Ahogy az internetet is több mint 4 milliárdan látogatják világszerte, úgy az nagy hatást is gyakorolt mindennapi életünkre. Példák: e-kereskedelem, netes marketing, információforrás, nyelvbe épülés, stb. Teljesen új piacokat, üzleti módszereket, életmódot generálnak. Házi feladat a következő órára:„Guglizz rá Petőfi Sándor verseire és lájkold azokat, melyek hexameterben íródtak. (guglizni = internetes keresőt használni) (lájkolni = valamit kedvelni)

Veszélyek I. (szorgos töltögető = célpont?) Te is áldozatul eshetsz például identitás-eltulajdonításnak, bankszámla leszívásának, stb. Gondold át, hogy milyen képet osztasz meg másokkal! Tény: Évente körülbelül 15 millió ember esik áldozatul személyiségazonosság-lopásnak. Fontold meg, hogy milyen adatot adsz ki! Gondosan válogass! (értsd: egy online játékhoz nincs szükség édesanyád nevére).

Veszélyek II. (ismerkedés - vagy nem?) Te is áldozatul eshetsz egy beteg ember cselekvéseinek a virtuális térben, hisz mindennapjaid része. Óvatosan és mértékkel ismerkedj! Tény: Korunkban egyre nagyobb mértéket ölt a e-pedofilizmus, amely nem feltétlen a kisebb korosztályokat, hanem a tinédzsereket is érinti. Ez vonatkozik a való életre is! (értsd: barátom ismerőse nem biztos, hogy ismerős barát).

Veszélyek III. (mindent megosztani = nem lájk?) Te is áldozatul eshetsz a Facebook-függőségnek, ami a valódi kapcsolataidat tönkreteheti. Tény: A Facebook-generáció tagjainál a kábítószer-függőségről való leszokásánál tapasztaltakhoz hasonló tünetek testi és lelki jelentkezhetnek, ha akár egyetlen napra megfosztják őket az internet, a mobiltelefon, a televízió és a rádió használatától. Éld az életed a való térben! (értsd: hívd el egy kávéra, státusz lekérdezés helyett).

Összefoglalva (itt a vége…vagy mégsem?) Megtanultuk, (hogy)… …mi az az internet és hogy relatíve új. …mi a TCP/IP és az NCP protokoll. …milyen tükröt állít elénk a profilunk. …milyen erkölcsi normák vannak a kibertérben. …milyen szempontok alapján lehet összehasonlítani az egyes közösségi portálokat. …három fő magyar és nemzetközi közösségi portál leírását, dióhéjnyi történetét. …milyen hatásai vannak mindennapi életünkre a közösségi portálok (élete). …milyen főbb veszélyei vannak a közösségi portálok használatának és ezek kapcsán miről érdemes tudni.

Köszönöm a figyelmet!

Felhasznált (és ajánlott) irodalom: http://hu.wikipedia.org/wiki/Iwiw http://www.maximanet.hu/cikk.php?id=3&cid= 4321 http://hu.wikipedia.org/wiki/Myvip http://en.wikipedia.org/wiki/Facebook http://www.standard-team.hu/kozossegi-portal- szotar.html http://en.wikipedia.org/wiki/Myspace http://computer.howstuffworks.com/internet/s ocial-networking/networks/facebook1.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Twitter http://hu.wikipedia.org/wiki/Internet http://computer.howstuffworks.com/internet/s ocial-networking/networks/twitter.htm http://hu.wikipedia.org/wiki/TCPIP http://hu.wikipedia.org/wiki/Protokoll_%28inf ormatika%29 http://www.technet.hu/hir/20091104/szemelyis eglopas_-_mi_az/ http://www.myvip.com http://webcache.googleusercontent.com/search ?q=cache:J_8alv8k6gIJ:www.identitytheft.info/ victims.aspx+identity+theft+on+net+statistic&c d=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a http://www.iwiw.hu http://www.myspace.com http://www.facebook.com http://www.twitter.com http://en.wikipedia.org/wiki/Social_web http://www.hotdog.hu http://nol.hu/noller/elfajulhat_a_facebook- fuggoseg http://www.standard-team.hu/facebook- kozossegi-portal.html http://life- style.hu/techno/20110105_kabitoszer_facebook _fuggoseg.aspx http://www.abfox.eu/kozossegi-portalok- magyarorszag.html

Felhasznált képanyag: 1. dia: www.szentimre.hu/wp- content/uploads/2009/10/facebook.jpg http://www.flsheriffs.org/content/44/Image/TwitterLogo.jpg http://www.cod7.hu/wp-content/uploads/2010/04/myvip.jpg http://tiptv.lapunk.hu/tarhely/tiptv/kepek/iwiw_logo.jpg http://image.hotdog.hu/_data/members0/740/128740/images /hotdog%20logo.gif http://www.globalindiatech.com/images/social_portal.jpg 2. dia: http://dunaharasztima.hu/wp- content/uploads/2010/07/internet.png 3. dia: http://static.howstuffworks.com/gif/arpanet-5.jpg 4. dia: http://www.weblapmost.hu/wp- content/uploads/2010/09/varaljay_social_network.jpg 5. dia: http://soxialmedia.com/wp- content/uploads/2010/09/netiquette.jpg http://blogs.telestream.net/screenflow/wp- content/uploads/2011/01/shutterstock_56085223_oops- 640x580.jpg 6.dia: http://blogs.telestream.net/screenflow/wp- content/uploads/2011/01/shutterstock_56085223_oops- 640x580.jpg 7. dia: http://egyszerugyorsreceptek.com/wp- content/uploads/2010/12/iwiw_logo_side.png http://api.ning.com/files/hi6CSAurTAdT*GSoi3*zOiNrMzmkjS cDzUVLZHocoRmIs2ZuIzOLiAY4VcH2P0QAA6xa0fkhcTgJ x*ehoAl6LVNJWjB5PZr4/Iwiw.JPG 8. dia: http://logout.hu/dl/upc/2010-04/160468_myvip.jpg http://tulpa.lapunk.hu/tarhely/tulpa/kepek/myvip_logo.jpg 9. dia: http://themecraft.net/wwwdata/thumbs/h/hotdog.hu.jpg http://sites.google.com/site/stajergabor/hotdog.JPG 10. dia: http://static.howstuffworks.com/gif/facebook-2.jpg http://www.facebook.com 11. dia: http://it-tanacsado.hu/wp- content/gallery/postimages/twitter.png http://www.twitter.com 12.dia: http://publishing2.com/images/MySpaceHomePage.jpg http://gadishamia.files.wordpress.com/2007/11/army- facebook.jpg http://facebook.com 13.dia: http://likesirl.com/images/logo.png http://twitter.com 14.dia: http://www.freeonlinepoker.hu/kepek/Bonitas_Poker/bonit as_help_2.jpg http://myspace.com 15.dia: http://techsafekids.com/wp- content/uploads/2010/09/tsk_computer-300x252.jpg 16.dia: http://m.blog.hu/va/vadkeletibolcs/image/facebook.jpg