A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Adattárolási technológiák
Hardver, szoftver A hardver
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Napjaink háttértárolói
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Diczházi Attila
Mai Számítógép perifériák
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat.
Minden,amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak.
12. Óra Háttértárak.
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Háttértárak Informatika tananyag.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink Háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
„Én így tanítanám az informatikát”
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
A számítógép teljesítménye
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
Mai számítógép perifériák
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
A számítógép feladatai és felépítése
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
 Mágneses  Mágnesszalag  Floppy  Winchester  Optikai  CD  DVD  Blu-Ray  Egyéb  Pendrive  Memóriakártyák.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
Háttértárak.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

A háttértárolók Készítette: Csörnyei Máté Várkerti Általános Iskola, Szakiskola és Tagiskolái, Inotai Tagiskola 8104 Várpalota, Készenléti lakótelep 24. Felkészítő tanár: Likó Péter

A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: Tudod-e még? A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: Mindent, ami számítástechnikai eszközökkel rögzíthető, feldolgozható, és megjeleníthető. a számokat

A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: Tudod-e még? A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: Mindent, ami számítástechnikai eszközökkel rögzíthető, feldolgozható, és megjeleníthető. a számokat

A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: Tudod-e még? A számítástechnikában adatnak (angol nyelven: data) nevezzük: Mindent, ami számítástechnikai eszközökkel rögzíthető, feldolgozható, és megjeleníthető.

Tudod-e még? Mekkora egy bit és egy bájt adatmennyiség? Mi a különbség a RAM és a ROM között? Milyen célt szolgál a közvetlen elérésű memória? Mit nevezünk tárolókapacitásnak?

Háttértárolókon Adatok tárolása történhet: A feladatuk: A már ismert közvetlen elérésű tárolókon (memóriák) bár gyorsak de drágák és általában kicsik a gép kikapcsolásakor az adatok elvesznek Háttértárolókon A feladatuk: Megőrizzék az adatokat a számítógép kikapcsolása után Nagy mennyiségű adatot legyenek képesek tárolni

A lyukkártya és a lyukszalag Használatukat a mechanikus adatfeldolgozásból vette át a számítástechnika. A hordozón elhelyezett lyukak (perforációk) képviselték az adatokat. Papíralapú háttértárak: Lyukkártya Lyukszalag Használatának vége A XX század vége Olvasás módja Mechanikai vagy optikai úton Cserélhetőség Cserélhető Újraírhatóság Nem lehetséges Utóélet Könyvtárak, autópályajegyek, mosógépek, szavazás, „Millipede-technológia” Szerszámgépvezérlés, Folyamatszabályozás, ügyviteli gépeknél Nem törölhetők, nem írhatók újra!

Mágneses alapú adattárolók A mágneses adattárolás lényege, hogy a hordozó felületét mágnesezhető anyaggal vonják be, ez tárolja a megfelelő jeleket. mágnesdob mágnesszalag merevlemez hajlékonylemez

Mágnesszalag Az orsós mágnesszalag volt a legelterjedtebb soros hozzáférésű tároló. Hátrányai: a sérülékenység és a hosszú adatátviteli sebesség. A mikrokazetta már egy fejlettebb irányvonalat képviselt, amelynek kapacitása akár a terrabájtig is terjedhetett.

Hajlékonylemez A hajlékonylemez, vagy más néven floppy az IBM által kifejlesztett mágneses háttértárak egyik fajtája. A számítástechnikában az 1970-es évektől az 1990-es évek végéig volt meghatározó jelentőségű a mágneses hajlékonylemez. A legszélesebb körben és leggyakrabban alkalmazott háttértároló volt a floppy lemez, de a mai modern gépeken már nem használják, mert kevés adatmennyiséget tud tárolni.

Merevlemez Általában minden számítógépben megtalálható adattároló eszköz a merevlemez (winchester). 1955-ben elkészült a világ első RAMAC nevezetű 971 kg-ot nyomó merevlemezes adattárolója. A merevlemez szinte évről évre kisebb-nagyobb változtatásokon ment keresztül, mindvégig a tárkapacitás növelésére, a fizikai méret csökkentésére és a minőség fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. Jelenleg 2 terrabyte (külső merevlemez) a merevlemez-kapacitás csúcs. A merevlemez ütődés hatására sérülékeny lehet.

Optikai adattárolók Az adathordozókat vörös lézerfény írja-olvassa. Mára már egy meghajtó olvassa és írja a DVD-ket és a CD-ket. DVD CD

Optikai adattárolók működése

CD Tárolókapacitása: 700 MB. A CD nagy előnye, hogy az adatokat valamivel biztonságosabban lehet tárolni. Angolul Compact Disc – Read Only Memory, vagyis csak olvasható, nem törölhető adattároló. +R/-R: egyszer írható ROM: csak olvasható RW: újraírható CD A CD-MO (Magneto Optical) lemez az optikai és a mágneses háttértárolás határán helyezkedik el.

DVD A DVD lemez fizikai mérete megegyezik a CD méretével. DVD fajtája A DVD-ket eredetileg kép tárolására fejlesztették ki. A DVD lehet egy- vagy kétrétegű, egy- illetve kétoldalas. A DVD technológia szerepe 1996-ban a mozifilmek házi lejátszása iránti érdeklődéssel egy ütemben nőtt meg. Addig egy filmet két CD-lemezen lehetetett tárolni. DVD fajtája DVD5 DVD9 DVD18 Tárolókapacitás 4,7 GB 8,5 GB 17 GB

Pendrive (USB flash drive) A pendrive egy kulcstartó méretű adattároló eszköz, 2000-ben jelent meg. Mára már rengeteg formában kapható: A pendrive nyomtatott áramkört tartalmaz, amely flash memóriaként funkcionál.

Memóriakártyák A memóriakártyák felhasználása az 1990-es évek közepétől, illetve végétől számítva igen jelentőssé vált. Legelterjedtebb használatuk a digitális fényképezőgépeknél mutatkozik. Ismertebb fajtái: Smartmedia, MMC SD CF Microdrive XD picture card Memory stick

Ellenőrző kérdések Sorold fel a mágneses és az optikai elven működő háttértárolókat! Otthon milyen háttértárolókat használsz?

Forrás http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1tt%C3%A9rt%C3%A1r http://mek.oszk.hu/08400/08428/08428.doc A képek: http://drbyte.shp.hu/hpc/web.php?a=drbyte&o=adatmentes_cd_rol_5GNd http://prohardver.hu/teszt/dvd-iras_lassan_jarj_tovabb_ersz/bevezeto.html